BibTex RIS Kaynak Göster

PİEZOSERAMİK MALZEMELERLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLMESİ VE DEPOLANMASI

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 2, 0 - 0, 09.07.2016

Öz

Mekanik basınç yada titreşim uygulanması sonucu elektrik enerjisi üretme veya üzerlerine elektrik enerjisi uygulanması ile titreşim üretmesi yeteneklerine sahip olan seramikler ‘piezo seramik’ olarak bilinirler. Piezo seramiklerin elektrik enerjisi üretebilmesi için, seramiğe bir baskı, titreşim ya da esneme kuvveti uygulanması şarttır. Bu kuvvetlerden biri uygulanınca, seramiğin yapısındaki pozitif yükler bir tarafta, negatif yükler bir tarafta toplanır. Bu kutuplaşma sayesinde seramiğin iki kutbu arasında potansiyel fark oluşur. Böylece elektrik enerjisi üretilmiş olur. Yapılan çalışmada piezoelektrik etki ile enerjinin üretilmesi ve uygun güç dönüştürücüleri kullanılarak bir enerji depolama elemanına depolanması için prototip bir sistem tasarlanmıştır. Prototip sistem yayaların üzerine basması sonucu uygulanan basınç sayesinde elektrik üretebilen bir sistemdir ve herhangi bir X-ray cihazının önüne veya arkasına konulabilecek boyutlarda geliştirilmiştir. Prototip sistem, piezo seramikten elektrik enerjisinin üretilmesi, bu enerjinin, güç dönüştürücüleri ile  doğrultulup ayarlanması ve  kapasite, süper kapasite veya akülere depolanması olarak üç ana işlemden  oluşmaktadır. Bu çalışmada bütün sistem modellenip analiz edilmiş ve sistem pratik olarak gerçekleştirilmiştir

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 2, 0 - 0, 09.07.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Eyyüp Aslan Bu kişi benim

M. Zeki Bilgin Bu kişi benim

Tarık Erfidan

Yayımlanma Tarihi 9 Temmuz 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Aslan, E., Bilgin, M. Z., & Erfidan, T. (2016). PİEZOSERAMİK MALZEMELERLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLMESİ VE DEPOLANMASI. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, 5(2).
AMA Aslan E, Bilgin MZ, Erfidan T. PİEZOSERAMİK MALZEMELERLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLMESİ VE DEPOLANMASI. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. Temmuz 2016;5(2).
Chicago Aslan, Eyyüp, M. Zeki Bilgin, ve Tarık Erfidan. “PİEZOSERAMİK MALZEMELERLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLMESİ VE DEPOLANMASI”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5, sy. 2 (Temmuz 2016).
EndNote Aslan E, Bilgin MZ, Erfidan T (01 Temmuz 2016) PİEZOSERAMİK MALZEMELERLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLMESİ VE DEPOLANMASI. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5 2
IEEE E. Aslan, M. Z. Bilgin, ve T. Erfidan, “PİEZOSERAMİK MALZEMELERLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLMESİ VE DEPOLANMASI”, İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, c. 5, sy. 2, 2016.
ISNAD Aslan, Eyyüp vd. “PİEZOSERAMİK MALZEMELERLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLMESİ VE DEPOLANMASI”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5/2 (Temmuz 2016).
JAMA Aslan E, Bilgin MZ, Erfidan T. PİEZOSERAMİK MALZEMELERLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLMESİ VE DEPOLANMASI. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5.
MLA Aslan, Eyyüp vd. “PİEZOSERAMİK MALZEMELERLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLMESİ VE DEPOLANMASI”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, c. 5, sy. 2, 2016.
Vancouver Aslan E, Bilgin MZ, Erfidan T. PİEZOSERAMİK MALZEMELERLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLMESİ VE DEPOLANMASI. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5(2).