BibTex RIS Kaynak Göster

PARÇACIK SÜRÜ OPTİMİZASYONU İLE DOĞRUSAL OLMAYAN DENKLEM KÖKLERİNİN BULUNMASI VE GENETİK ALGORİTMA İLE MUKAYESESİ

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 1, 0 - 0, 31.01.2016

Öz

Bu çalışmada son yıllarda oldukça çok çalışılan sezgisel algoritmalardan biri olan Parçacık Sürü Optimizasyonu(PSO), doğrusal olmayan denklemlerin köklerinin bulunmasında kullanılmıştır. Öncelikle kök bulma problemi bir optimizasyon problemine dönüştürülmüştür. Çalışmada tek değişkenli doğrusal olmayan denklemler ele alınmıştır. PSO’nun doğrusal olmayan denklemleri çözme başarısı, literatürde ki bir çalışmada kullanılan dört adet doğrusal olmayan denkleme ek olarak farklı bir denklem ile de test edilmiş ve sonuçlar, çözümün optimalitesi, iterasyon sayısı ve çözüm süresi bakımından karşılaştırılarak sunulmuştur. PSO kök bulmada oldukça başarılı sonuçlar vermiştir. Genetik Algoritma(GA)’ya göre daha hızlı yakınsadığı için, kökleri daha az sayıda iterasyon ile aynı doğrulukta bulmaktadır.  Sonuç olarak, kök bulma yöntemlerinin dezavantajlarına sahip olmayan ve hızlı bir sezgisel optimizasyon algoritması olan PSO’nun Nümerik Analiz’de kök bulma yöntemi olarak kullanılabileceği gösterilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Pakize Erdoğmuş

Yayımlanma Tarihi 31 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Erdoğmuş, P. (2016). PARÇACIK SÜRÜ OPTİMİZASYONU İLE DOĞRUSAL OLMAYAN DENKLEM KÖKLERİNİN BULUNMASI VE GENETİK ALGORİTMA İLE MUKAYESESİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, 5(1).
AMA Erdoğmuş P. PARÇACIK SÜRÜ OPTİMİZASYONU İLE DOĞRUSAL OLMAYAN DENKLEM KÖKLERİNİN BULUNMASI VE GENETİK ALGORİTMA İLE MUKAYESESİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. Ocak 2016;5(1).
Chicago Erdoğmuş, Pakize. “PARÇACIK SÜRÜ OPTİMİZASYONU İLE DOĞRUSAL OLMAYAN DENKLEM KÖKLERİNİN BULUNMASI VE GENETİK ALGORİTMA İLE MUKAYESESİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5, sy. 1 (Ocak 2016).
EndNote Erdoğmuş P (01 Ocak 2016) PARÇACIK SÜRÜ OPTİMİZASYONU İLE DOĞRUSAL OLMAYAN DENKLEM KÖKLERİNİN BULUNMASI VE GENETİK ALGORİTMA İLE MUKAYESESİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5 1
IEEE P. Erdoğmuş, “PARÇACIK SÜRÜ OPTİMİZASYONU İLE DOĞRUSAL OLMAYAN DENKLEM KÖKLERİNİN BULUNMASI VE GENETİK ALGORİTMA İLE MUKAYESESİ”, İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, c. 5, sy. 1, 2016.
ISNAD Erdoğmuş, Pakize. “PARÇACIK SÜRÜ OPTİMİZASYONU İLE DOĞRUSAL OLMAYAN DENKLEM KÖKLERİNİN BULUNMASI VE GENETİK ALGORİTMA İLE MUKAYESESİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5/1 (Ocak 2016).
JAMA Erdoğmuş P. PARÇACIK SÜRÜ OPTİMİZASYONU İLE DOĞRUSAL OLMAYAN DENKLEM KÖKLERİNİN BULUNMASI VE GENETİK ALGORİTMA İLE MUKAYESESİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5.
MLA Erdoğmuş, Pakize. “PARÇACIK SÜRÜ OPTİMİZASYONU İLE DOĞRUSAL OLMAYAN DENKLEM KÖKLERİNİN BULUNMASI VE GENETİK ALGORİTMA İLE MUKAYESESİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, c. 5, sy. 1, 2016.
Vancouver Erdoğmuş P. PARÇACIK SÜRÜ OPTİMİZASYONU İLE DOĞRUSAL OLMAYAN DENKLEM KÖKLERİNİN BULUNMASI VE GENETİK ALGORİTMA İLE MUKAYESESİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5(1).