BibTex RIS Kaynak Göster

DİNAMİK SİSTEMLERİN MODELLENMESİNDE ANFIS TEKNİĞİNİN KULLANIMI

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 1, 0 - 0, 31.01.2016

Öz

Endüstride pek çok karmaşık problemin çözümü, teknoloji ve bilgisayarlardaki hızlı değişim ve gelişim nedenleriyle daha basit hale gelmiştir. Bu yöntemlerden biri de ANFIS (Adaptive Neuro Fuzzy Inference System) olup sinirsel tabanlı bulanık çıkarım sistemidir. Bu çalışmada, tanker-şamandıra bağlama sistemlerinin değişik çevre şartları altındaki dinamik davranışının modellenmesi problemi ele alınmıştır. Tanker-şamandıra bağlama sistemlerinde, sistemin bulunduğu konumu koruyabilmesi ve bağlama halatlarına gelen yüklerin minimum olması tasarımın temel amaçlarındandır. Bu amaçlar doğrultusunda, halatların yapıdaki bağlama yerleri, bağlama hat sayısı, bağlama hat açısı ve geminin konumu gibi durumlar tasarım açısından önem kazanmaktadır. Sistemin hareketi sonucunda oluşan yükler ve yer değiştirmeler, modelleme ve dinamik benzetim programı olan OrcaFlex ile belirli bir zaman periyodu için incelenebilir. Bu çalışmada çok noktalı tanker-şamandıra bağlama sistemleri modellenmiştir. Modeller farklı bağlama noktaları ve bağlama açıları ile oluşturulmuştur. Oluşturulan modeller, farklı deniz şartları (rüzgar, dalga, akıntı vb.) için simülasyon çalışmalarında kullanılmıştır. Simülasyonlardan elde edilen halat gerilme ve tanker yer değiştirme değerleri ANFIS eğitiminde kullanılmış ve ANFIS modeli oluşturulmuştur.

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 1, 0 - 0, 31.01.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Murat Yetkin

Ayhan Menteş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yetkin, M., & Menteş, A. (2016). DİNAMİK SİSTEMLERİN MODELLENMESİNDE ANFIS TEKNİĞİNİN KULLANIMI. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, 5(1).
AMA Yetkin M, Menteş A. DİNAMİK SİSTEMLERİN MODELLENMESİNDE ANFIS TEKNİĞİNİN KULLANIMI. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. Ocak 2016;5(1).
Chicago Yetkin, Murat, ve Ayhan Menteş. “DİNAMİK SİSTEMLERİN MODELLENMESİNDE ANFIS TEKNİĞİNİN KULLANIMI”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5, sy. 1 (Ocak 2016).
EndNote Yetkin M, Menteş A (01 Ocak 2016) DİNAMİK SİSTEMLERİN MODELLENMESİNDE ANFIS TEKNİĞİNİN KULLANIMI. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5 1
IEEE M. Yetkin ve A. Menteş, “DİNAMİK SİSTEMLERİN MODELLENMESİNDE ANFIS TEKNİĞİNİN KULLANIMI”, İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, c. 5, sy. 1, 2016.
ISNAD Yetkin, Murat - Menteş, Ayhan. “DİNAMİK SİSTEMLERİN MODELLENMESİNDE ANFIS TEKNİĞİNİN KULLANIMI”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5/1 (Ocak 2016).
JAMA Yetkin M, Menteş A. DİNAMİK SİSTEMLERİN MODELLENMESİNDE ANFIS TEKNİĞİNİN KULLANIMI. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5.
MLA Yetkin, Murat ve Ayhan Menteş. “DİNAMİK SİSTEMLERİN MODELLENMESİNDE ANFIS TEKNİĞİNİN KULLANIMI”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, c. 5, sy. 1, 2016.
Vancouver Yetkin M, Menteş A. DİNAMİK SİSTEMLERİN MODELLENMESİNDE ANFIS TEKNİĞİNİN KULLANIMI. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5(1).