BibTex RIS Kaynak Göster

ETANOL-BENZİN KARIŞIMLARININ MOTOR PERFORMANSI VE EGZOZ EMİSYONLARINA OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 1, 0 - 0, 31.01.2016

Öz

Motorda yakıt olarak etanol kullanımı, ham petrol tüketimini ve çevre kirliliğini azaltmanın bir yoludur. Etanolün, oktan sayısı, geniş alev alma sınırları, alev hızları ve buharlaşma ısısı benzinden daha yüksektir.

 

Bu çalışmada kurşunsuz benzin ve etanol-benzin (E0, E20, E30, E40) karışımlarının motor torku, gücü, özgül yakıt tüketimi ve egzoz emisyonlarına (CO, CO2, HC) olan etkisi deneysel olarak incelenmiştir. Deneyler dört zamanlı, tek silindirli bir motor ile tam yük ve farklı motor devirlerinde yapılmıştır. E0, E20, E30, E40 yakıtlarından elde edilen sonuçlar, benzin ile yapılan test verileri referans alınarak karşılaştırılmıştır. Tork, güç ve özgül yakıt tüketimi (ÖYT) deneysel verilerden yararlanılarak hesaplanmıştır.

 

Sonuç olarak; motor tork, güç, CO ve HC değerlerinin yakıt karışımları içerisindeki etanol oranına bağlı olarak düştüğü, CO2 ve özgül yakıt tüketimi değerlerinin ise yakıt karışımları içerisindeki etanol oranına bağlı olarak arttığı görülmüştür.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Suat Sarıdemir

Bülent Eryakalı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sarıdemir, S., & Eryakalı, B. (2016). ETANOL-BENZİN KARIŞIMLARININ MOTOR PERFORMANSI VE EGZOZ EMİSYONLARINA OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, 5(1).
AMA Sarıdemir S, Eryakalı B. ETANOL-BENZİN KARIŞIMLARININ MOTOR PERFORMANSI VE EGZOZ EMİSYONLARINA OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. Ocak 2016;5(1).
Chicago Sarıdemir, Suat, ve Bülent Eryakalı. “ETANOL-BENZİN KARIŞIMLARININ MOTOR PERFORMANSI VE EGZOZ EMİSYONLARINA OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5, sy. 1 (Ocak 2016).
EndNote Sarıdemir S, Eryakalı B (01 Ocak 2016) ETANOL-BENZİN KARIŞIMLARININ MOTOR PERFORMANSI VE EGZOZ EMİSYONLARINA OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5 1
IEEE S. Sarıdemir ve B. Eryakalı, “ETANOL-BENZİN KARIŞIMLARININ MOTOR PERFORMANSI VE EGZOZ EMİSYONLARINA OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ”, İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, c. 5, sy. 1, 2016.
ISNAD Sarıdemir, Suat - Eryakalı, Bülent. “ETANOL-BENZİN KARIŞIMLARININ MOTOR PERFORMANSI VE EGZOZ EMİSYONLARINA OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5/1 (Ocak 2016).
JAMA Sarıdemir S, Eryakalı B. ETANOL-BENZİN KARIŞIMLARININ MOTOR PERFORMANSI VE EGZOZ EMİSYONLARINA OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5.
MLA Sarıdemir, Suat ve Bülent Eryakalı. “ETANOL-BENZİN KARIŞIMLARININ MOTOR PERFORMANSI VE EGZOZ EMİSYONLARINA OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, c. 5, sy. 1, 2016.
Vancouver Sarıdemir S, Eryakalı B. ETANOL-BENZİN KARIŞIMLARININ MOTOR PERFORMANSI VE EGZOZ EMİSYONLARINA OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5(1).