BibTex RIS Kaynak Göster

ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ MİLLERİN DİNAMİK DAVRANIŞLARININ DENEYSEL ANALİZİ

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 1, 0 - 0, 31.01.2016

Öz

Endüstride turbo makineleri, jeneratörler, kompresörler, pompalar, buhar ve gaz türbinleri gibi çeşitli makine sistemlerinde istenen yüksek hız ve ağır yük şartları altında güvenli ve kararlı çalışma gereksinimi günden güne artmaktadır. Bu sistemlerde kullanılan millerin işletmedeki çalışma frekanslarının kendi frekansına denk gelmesi veya çok yakın olması çalışan sistemde tınlaşım (rezonans) durumunu ortaya çıkarır. Böylece milin mekanik enerjisi giderek artar ve bu artan enerjiyi dengeleyecek tedbirler alınmamışsa sonucunda milin kırılması gerçekleşebilir. Bu sebeplerden dolayı makine sistemlerinin dinamik davranışları büyük önem taşımaktadır. Makinelerin dinamik davranışlarının belirlenmesinde en önemli ve detaylı bilgileri veren titreşim karakteristikleridir. Titreşim karakteristikleri, makinenin işletme şartlarındaki performansını ve mekanik problemlerinin ortaya çıkarılmasında en önemli faktörleri teşkil ederler. Sistemdeki titreşimlerin nispeten azaltılması makine parçalarında uygun malzeme kullanılması ile mümkündür. Malzemelerin mekanik özelliklerini iyileştirmek için ısıl işlem uygulanmaktadır. Bu çalışmada, makine-imalat ve otomotiv sanayisinde yaygın kullanım alanına sahip AISI 4140 ıslah çeliğinin dinamik davranışları üzerinde ısıl işlemin etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, ısıl işlem görmemiş ve ısıl işlem görmüş millerin dinamik davranışları deneysel olarak karşılaştırılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Menderes Kam

Hamit Saruhan Bu kişi benim

Fuat Kara Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kam, M., Saruhan, H., & Kara, F. (2016). ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ MİLLERİN DİNAMİK DAVRANIŞLARININ DENEYSEL ANALİZİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, 5(1).
AMA Kam M, Saruhan H, Kara F. ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ MİLLERİN DİNAMİK DAVRANIŞLARININ DENEYSEL ANALİZİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. Ocak 2016;5(1).
Chicago Kam, Menderes, Hamit Saruhan, ve Fuat Kara. “ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ MİLLERİN DİNAMİK DAVRANIŞLARININ DENEYSEL ANALİZİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5, sy. 1 (Ocak 2016).
EndNote Kam M, Saruhan H, Kara F (01 Ocak 2016) ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ MİLLERİN DİNAMİK DAVRANIŞLARININ DENEYSEL ANALİZİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5 1
IEEE M. Kam, H. Saruhan, ve F. Kara, “ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ MİLLERİN DİNAMİK DAVRANIŞLARININ DENEYSEL ANALİZİ”, İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, c. 5, sy. 1, 2016.
ISNAD Kam, Menderes vd. “ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ MİLLERİN DİNAMİK DAVRANIŞLARININ DENEYSEL ANALİZİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5/1 (Ocak 2016).
JAMA Kam M, Saruhan H, Kara F. ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ MİLLERİN DİNAMİK DAVRANIŞLARININ DENEYSEL ANALİZİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5.
MLA Kam, Menderes vd. “ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ MİLLERİN DİNAMİK DAVRANIŞLARININ DENEYSEL ANALİZİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, c. 5, sy. 1, 2016.
Vancouver Kam M, Saruhan H, Kara F. ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ MİLLERİN DİNAMİK DAVRANIŞLARININ DENEYSEL ANALİZİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5(1).