BibTex RIS Kaynak Göster

ALTERNATİF KATI YAKIT ÜRETİMİ

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 1, 0 - 0, 31.01.2016

Öz

Linyit kömürü, kalorisi düşük, kolay ufalanabilen, ülkemizde rezervi en yüksek fosil enerji kaynağımızdır. Aynı zamanda ülkemiz, biyokütle potansiyeli yüksek bir tarım ülkesidir. Bu çalışmada, Soma linyiti, bağlayıcı-katkı maddesi eklenmeden ve bağlayıcı-katkı maddesi eklenerek farklı basınç ve karışım oranlarında briketlenmiştir. Katkı maddesi olarak talaş, saman ve prina % 0 - 30 oranlarında linyite eklenmiştir. Bağlayıcı  madde olarak melas ve filtre toprağı % 0 - 15 oranlarında kullanılmıştır. Filtre toprağının bağlayıcı etkisi olup olmadığı incelenmiştir. Soma linyitine daha yüksek kalorifik değere sahip bitümlü Zonguldak Çatalağzı bölgesi taşkömürü  karıştırılarak, biyokütle eşliğinde bağlayıcı eklenmeden ve eklenerek briketlenmiştir. Ayrıca, %100 biyokütle içeren Prina, Talaş ve Saman briketleri de hazırlanmıştır. Elde edilen tüm briketlerin mekanik dayanıklılığını belirlemek için düşme sağlamlığı  ve suya dayanım deneyleri yapılmıştır. Yapılan düşme sağlamlığı testleri sonucunda, en yüksek düşme sağlamlığı  değeri, 566 MPa basınçta bağdaştırıcı kullanılmadan %20 saman -%80 linyit karma briketinde, bağdaştırıcı kullanıldığında ise 566 MPa basınçta, %10 melas kullanımında, %20 bitümlü - %50 linyit - %20 talaş karma briketi karışımından elde edilmiştir. %100 biyokütle içeren numuneler içerisinde en yüksek düşme dayanımı ve suya dayanımı 708 MPa basınç altında saman numunesinden elde edilmiştir. Bitümlü kömürün linyit - biyokütle karışımına eklenmesiyle  düşme sağlamlığı değerinin azaldığı belirlenmiştir. Filtre toprağının bağlayıcı etkisi olmadığı belirlenmiştir. Üretilen tüm briketlerin suya dayanımının zayıf olduğu tespit edilmiştir. Üretilen bazı briketlerin kalorifik değerleri karşılaştırıldığında ise %100 biyokütle içeren briketler arasında en yüksek değer Prina briketine, karma briketler arasında ise %20 bitümlü - %20 talaş -%10 melas - %50 linyit karma briketine aittir. Ayrıca karma briketlerin S değerinin linyit ve bitümlü kömürün  S değerinden daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda,  ülkemiz biyokütle kaynakları ile düşük kalorili linyit kömürünün , briketleme işlemi ile ısıl değerinin arttırılabileceği çevreyi daha az kirleten, daha sağlam alternatif bir katı yakıt haline dönüştürülebileceği görülmüştür.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sezayi Yılmaz

Tuba Coşkun

Yayımlanma Tarihi 31 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yılmaz, S., & Coşkun, T. (2016). ALTERNATİF KATI YAKIT ÜRETİMİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, 5(1).
AMA Yılmaz S, Coşkun T. ALTERNATİF KATI YAKIT ÜRETİMİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. Ocak 2016;5(1).
Chicago Yılmaz, Sezayi, ve Tuba Coşkun. “ALTERNATİF KATI YAKIT ÜRETİMİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5, sy. 1 (Ocak 2016).
EndNote Yılmaz S, Coşkun T (01 Ocak 2016) ALTERNATİF KATI YAKIT ÜRETİMİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5 1
IEEE S. Yılmaz ve T. Coşkun, “ALTERNATİF KATI YAKIT ÜRETİMİ”, İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, c. 5, sy. 1, 2016.
ISNAD Yılmaz, Sezayi - Coşkun, Tuba. “ALTERNATİF KATI YAKIT ÜRETİMİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5/1 (Ocak 2016).
JAMA Yılmaz S, Coşkun T. ALTERNATİF KATI YAKIT ÜRETİMİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5.
MLA Yılmaz, Sezayi ve Tuba Coşkun. “ALTERNATİF KATI YAKIT ÜRETİMİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, c. 5, sy. 1, 2016.
Vancouver Yılmaz S, Coşkun T. ALTERNATİF KATI YAKIT ÜRETİMİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5(1).