ÖZET
Olimpiyatlar şu anki bilgilerimiz dahilinde Antik Yunan’dan bu yana arada kesintiler yaşansa da, spor dünyasının, en anlamlı ve prestijli organizasyonu. İlk olimpiyatlardan itibaren toplumsal, siyasal, ekonomik etkileri ile insanlığın barış içinde düzenleyebildiği ve yapıldığı bölgeye ayrıcalık kazandıran en önemli kültürel olgulardan biri.
Baron de Coubertin’in çabalarıyla 1896’da tekrar hayat bulan, sporun temel branşlarını biraraya getiren modern olimpiyatlar, 2012 yılında da tüm görkemi, etkisi ve eşsizliğiyle, spor dünyasının bir numaralı organizasyonu olarak yerini aldı.
Türkiye 2012 Londra Olimpiyatları’na rekor bir sayıyla 66’sı kadın, 48’i erkek olmak üzere 16 branşta toplam 114 sporcu ile katıldı. 5 kıta ve 250 ülkeden toplam 10 bin 250 sporcu madalya için mücadele etti. Kitle iletişim araçları Oyunları milyarlarca kişiye aktarmaya çalıştı. Çokuluslu şirketler, olimpiyatların kendilerine sunduğu tüketici kitlesi karşısında bilinirliliklerini artırmak ve bu bilinirliliği satışa dönüştürmek için uygun ortamı buldu.
Kısaca, olimpiyat oyunları insanların kayıtsız kalamayacağı, etkisi kıtaları aşan bir organizasyon. Bu çalışmada; Fransa’nın dünyaca ünlü spor gazetesi L’Equipe ve Türkiye’de yayınlanan spor gazetelerinin olimpiyat oyunlarını nasıl yansıttığı karşılaştırmalı olarak ortaya konulmaya çalışıldı.
Anahtar Kelimeler: Olimpiyatlar, Londra 2012, Türk Spor Gazeteleri, L’Equipe
LONDON 2012 SUMMER OLIMPIC GAMES; COMPARISON OF L’EQUİPE(FRANCE) AND TURKISH SPORTS NEWSPAPER
ABSTRACT
The Olympic Games, despite some interruptions, is the biggest, the most meaningful and prestigious organisation of the sports world since ancient Greece. It is also one of the cultural phenomena formed by humanity and organised in peace with its social, political and economic effects since the first games.
The Olympics, which was revived by the efforts of Baron de Coubertin in 1896, brings basic branches of sports together and although it was interrupted by two world wars, it has taken its place in sports world in London 2012 with its all magnificence, effect and uniqueness.
Turkey joined the London 2012 Olympics with 114 sportsmen and sportswomen in total, 66 of which are sportswomen and 48 of which are sportsmen, in 16 branches. 10.250 sportsmen and sportswomen from 5 continents and 250 countries struggled for medals.
Olimpic Games, which are worldwide organizations, are wathched by lots of people in the world, in summary. Their influence effects a lot of people from all over the world. In this research, L’Equipe which is the world wide famous newspaper of France and Turkish sport newspapers examined in a comparative way.
Keywords: The Olympics, London 2012, Sports Newspapers, L’Equipe
Olimpiyatlar şu anki bilgilerimiz dahilinde Antik Yunan’dan bu yana arada kesintiler yaşansa da, spor dünyasının, en anlamlı ve prestijli organizasyonu. İlk olimpiyatlardan itibaren toplumsal, siyasal, ekonomik etkileri ile insanlığın barış içinde düzenleyebildiği ve yapıldığı bölgeye ayrıcalık kazandıran en önemli kültürel olgulardan biri. Baron de Coubertin’in çabalarıyla 1896’da tekrar hayat bulan, sporun temel branşlarını biraraya getiren modern olimpiyatlar, 2012 yılında da tüm görkemi, etkisi ve eşsizliğiyle, spor dünyasının bir numaralı organizasyonu olarak yerini aldı. Türkiye 2012 Londra Olimpiyatları’na rekor bir sayıyla 66’sı kadın, 48’i erkek olmak üzere 16 branşta toplam 114 sporcu ile katıldı. 5 kıta ve 250 ülkeden toplam 10 bin 250 sporcu madalya için mücadele etti. Kitle iletişim araçları Oyunları milyarlarca kişiye aktarmaya çalıştı. Çokuluslu şirketler, olimpiyatların kendilerine sunduğu tüketici kitlesi karşısında bilinirliliklerini artırmak ve bu bilinirliliği satışa dönüştürmek için uygun ortamı buldu. Kısaca, olimpiyat oyunları insanların kayıtsız kalamayacağı, etkisi kıtaları aşan bir organizasyon. Bu çalışmada; Fransa’nın dünyaca ünlü spor gazetesi L’Equipe ve Türkiye’de yayınlanan spor gazetelerinin olimpiyat oyunlarını nasıl yansıttığı karşılaştırmalı olarak ortaya konulmaya çalışıldı.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Haziran 2014 |
Gönderilme Tarihi | 2 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 2 Sayı: 4 |