Throughout history, there have been many natural disasters throughout the world, which have caused many people to lose their lives and caused great economic losses for countries. Today, various measures and precautions are taken against the damages of disasters and these damages are tried to be minimized. Especially according to the disaster management and policies of local administrations, the impact and size of the damage caused by these disasters vary. The concept of disaster management emerges with the process in which all the works to be carried out before and after the disaster are carried out in a coordinated manner between persons and institutions in order to control the impact and size of the damage caused by disasters. In order for disaster management to work in an effective and coordinated manner, a corporate communication system must be established. In the 21st century, which is called the digital age, the speed of transformation of information and communication technology tools have started to increase in every field and one of these fields has been in corporate communication tools. With the development of technology, corporate communication tools have moved from traditional communication tools such as radio, television, newspapers to social media that can be used on tools such as cell phones and the internet.
The purpose of this study is to analyze the impact of the use of social media in the corporate communication activities of local governments on the disaster management of 11 metropolitan and provincial municipalities affected by the "February 6 Earthquake Centered in Kahramanmaraş". In the study, literature research was conducted and the websites of 11 metropolitan and provincial municipalities and Instagram pages, one of the most used social media platforms, were analyzed through descriptive analysis methods. Purposive sampling design method was used in the study whose data were analyzed in line with the text content analysis method. As a result of the study, it was concluded that social media, one of the digital transformation tools in corporate communication practices, is successful within the scope of disaster management components of local governments and that this digital transformation should be realized by all public institutions together with other provinces.
Local Government Corporate Communications Digital transformation Social Media Disaster management
Tarih boyunca dünya genelinde çok sayıda doğal afetler yaşanmış, bu afetler çok sayıda insanın yaşamını kaybetmesine ve ülkeler açısından büyük ekonomik zararların oluşmasına neden olmuştur. Günümüzde de devam eden afetlerin zararlarına karşı çeşitli tedbirler ve önlemler alınmakta ve bu zararlar asgari düzeye indirgenmeye çalışılmaktadır. Özellikle yerel yönetimlerin afet yönetim ve politikalarına göre bu afetlerin oluşturmuş olduğu zararın etkisi ve boyutu değişmektedir. Afet öncesi ve sonrası yapılacak tüm çalışmalar, afetlerin oluşturmuş olduğu zararın etkisi ve boyutunu kontrol altına almak için kişi ve kurumlar arasında koordineli bir şekilde yürütüldüğü süreç ile afet yönetim kavramı ortaya çıkmaktadır. Afet yönetiminin etkin ve koordineli bir şekilde çalışması için ise kurumsal iletişim sisteminin oluşması gerekmektedir. Dijital çağ olarak adlandırılan 21. yüzyılda bilginin dönüşüm hızı ve iletişim teknoloji araçları her alanda artmaya başlamış ve bu alanlardan biride kurumsal iletişim araçlarında olmuştur. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kurumsal iletişim araçları; radyo, televizyon, gazete gibi geleneksel iletişim araçlarından, cep telefonları, internet gibi araçlarda kullanılabilen sosyal medyaya doğru geçilmiştir.
Bu çalışmanın amacı yerel yönetimlerin kurumsal iletişim çalışmalarında sosyal medya kullanımının “6 Şubat Kahramanmaraş Merkezli Depremde” etkilenen 11 büyükşehir veya il belediyesinin afet yönetimine etkisini analiz etmektir. Çalışmada, literatür araştırması yapılmış ve betimsel analiz yöntemleri içerisinden 11 büyükşehir veya il belediyesinin web sitesi ve en çok kullandıkları sosyal medya platformlarından olan Instagram sayfaları incelenmiştir. Verileri metin içerik analizi yöntemi doğrultusunda analiz edilen araştırmada amaçlı örneklem deseni yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, kurumsal iletişim uygulamalarında kullanılan sosyal medyanın depremden etkilenen birçok yerel yönetim tarafından yeterli düzeyde kullanırken bazı belediyelerin ise yeterli düzeyde kullanamadığı araştırma sonucunda söylenebilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İletişim Çalışmaları |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2025 |
Gönderilme Tarihi | 11 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 8 Ocak 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 13 Sayı: 1 |