Üniversite Öğrencilerinin Harcama Eğilimleri ve Bölge Ekonomisi ile Ekonomik İlişkileri: Eskişehir Örneği
Öz
Üniversiteler bulundukları bölge ekonomisine birçok yönden katkı sağlamaktadırlar. Üniversite öğrencilerinin bu katkıdaki rolünün analiz edilmesi açısından öğrencilerin demografik özelliklerinin, bölge hakkındaki düşüncelerinin, gelir ve harcama alışkanlıklarının bilinmesi önem taşımaktadır. Bu çalışmada Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde eğitim gören öğrencilerin harcama trendlerini ve Eskişehir ekonomisine katkılarını analiz etmek amacıyla anket uygulanmıştır. Öğrencilerin %89,1’i Eskişehir’i tanıdığını, %52’si öğrenci maliyetlerinin normal olduğunu, %60,9’unun yiyecek-içecek fiyatlarının normal olduğunu ifade etmişlerdir. Ayrıca öğrencilerin %41,1’ i kiralık ev tutup arkadaşlarıyla kalmayı tercih etmiş ve %43,1’i barınma maliyetlerinin yüksek olduğunu düşünmektedir. Gruplar arası farklılıkları ortaya koymak amacıyla varyans analizi yapılmıştır. Sonuç olarak çeşitli gruplar arasında farklılıklara rastlanmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- DERGİLER:
- Akçakanat, T., Çarıkçı, İ. ve Dulupçu, M. A. (2010). Üniversite öğrencilerinin bulundukları il merkezine ekonomik katkıları ve harcama eğilimleri: Isparta 2003-2009 yılları örneği. SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22, 165-178.
- Apaydın, Ç., ve Kapucu, M. S. (2017). Üniversiteyi Tercih Etme, Akademik İtibar ve Sosyal Etkinlik Arasındaki İlişki: Akdeniz ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Lisans Öğrencileri Örneği. Kuram ve Uygulamada Egitim Yönetimi Dergisi, 23(2), 199-222.
- Arap, K. S. (2010). Türkiye yeni üniversitelerine kavuşurken: Türkiye’de yeni üniversiteler ve kuruluş gerekçeleri. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 65(01), 001-029.
- Arslan, F. (2016). Üniversite Öğrencilerinin Şehirle Kurduğu Ekonomik ve Sosyal İlişkilerden Memnuniyet Analizi: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Örneği. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 5(4), 1103-1120.
- Bircan, H., Karagöz, Y. ve Kasapoğlu, Y. (2003), Ki-Kare ve Kolmogorov Smirnov Uygunluk Testlerinin Simülasyon ile Elde Edilen Veriler Üzerinde Karşılaştırılması, Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 4(1).
- Büyükdoğan, B., Afşar, B. ve Gedik, H. (2015). Üniversite Öğrencilerinin Öğrenim Gördükleri Şehire Ekonomik Katkıları: Kto Karatay Üniversitesi Örneği. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 3, Sayı: 15, Eylül 2015, s. 161-174
- Bonander, C., Jakobsson, N., Podestà, F. ve Svensson, M. (2016). Universities as Engines for Regional Growth? Using the Synthetic Control Method to Analyze the Effects of Research Universities. Regional Science and Urban Economics, 60, 198-207.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İşletme
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
1 Temmuz 2018
Gönderilme Tarihi
18 Ekim 2017
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 18 Sayı: 3