Editöre Mektup
BibTex RIS Kaynak Göster

Dünyada ve Ülkemizde Harp Cerrahisi: Planlama, Donanım, Eğitim ve Uygulama

Yıl 2021, Cilt: 1 Sayı: 2, 28 - 30, 18.09.2021

Öz

Genç nüfus kayıplarının öncelikli nedeni dünyanın her yerinde travmadır. Travmaya bağlı ölümler, tıbbın önlenebilir olarak kabul ettiği ölümler arasında ilk
sırada yer alır. Günümüzde çoğu gelişmiş ülke bu oranı ma- kul oranda tutmak için bilimsel çalışmalar ve organizasyonel uğraşlar içindedir.
Bireysel veya kitlesel travma olgularına tıbbi yaklaşımın bi- limsel konseptleri çoğunlukla afetler, savaşlar ve teknolojik büyük ölçekli kazalar gibi katostrofik kayıpların yaşandığı süreçler sonrasında gelişir. Travmalı olguya tıbbi yaklaşımın tıbbi müdahale özelinde veya genel sistematik organizasyo- nun teşkilinde askeri sağlık hizmetlerindeki modern gelişim tarih boyunca öncü rol oynamıştır.
Askeri sağlık hizmetleri bütününde birbiri içine girmiş ve birbirinden ayrı algılanması gereken farklı misyonlar var- dır: ‘Askere verilen sağlık hizmeti’ başka şeydir, ‘askeri sağlık hizmeti’ başka şeydir. ‘Asker ailesine verilen sağlık hizmeti’ başka şeydir, ‘sahada görevli askere verilen sağlık hizmeti’ başka şeydir. ‘Askeri taktik-operasyonel sağlık hizmeti’ başka şeydir, ‘şehit, gazi veya emekli asker ailelerine verilen askeri sağlık hizmeti’ başka şeydir. Bunların bir tanesi eksik ele alı- nırsa askeri sağlık hizmetleri bütününün bir yanı eksik kalır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Editöryel
Yazarlar

Mehmet Eryılmaz

Yayımlanma Tarihi 18 Eylül 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

AMA Eryılmaz M. Dünyada ve Ülkemizde Harp Cerrahisi: Planlama, Donanım, Eğitim ve Uygulama. Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi. Eylül 2021;1(2):28-30.