Araştırma Makalesi

Genişletilmiş Teknoloji Kabul Modeli Çerçevesinde SPSS’in Yararlılığı ve İstatistiksel Bilgi Talebine Uyum Algısı

Cilt: 2 Sayı: 2 31 Aralık 2017
PDF İndir
TR EN

Genişletilmiş Teknoloji Kabul Modeli Çerçevesinde SPSS’in Yararlılığı ve İstatistiksel Bilgi Talebine Uyum Algısı

Öz

Eğitim kurumları sürekli olarak öğrencilerin çalışmalarında istatistiksel bilgiye duydukları ihtiyacı ve istatistiksel yazılım desteğinin uyumluluğunu izlemek durumundadır. Bu nedenle, bu çalışmada teknoloji kabul modeli (TKM) kuramsal çerçevesinde Sosyal Bilimler İçin İstatistik Programı (SPSS) yazılımının yararlılığı ve istatistiki bilgi talepleri ile algılanan uyumluluk arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırma 300 lisans ve yüksek lisans öğrencisi üzerinde genişletilmiş bir model ile test edilmiştir. Araştırmada dört boyuttan ve (SPSS’in yararları, SPSS’in kullanım kolaylığı, SPSS’i kullanmaya yönelik tutum ve niyet) on sekiz madden oluşan anket kullanılmıştır. Model, iki aşamalı bir yapısal eşitlik modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmamızın önemli sonucu şudur ki; öğrencilerin çalışmaları sırasında karşılaştıkları istatistiksel bilgi talebi ile uyumluluk algıları, SPSS yararlılık algısı ve kullanım kolaylığı algısını etkileyerek onların SPSS yazılımı kullanmaya yönelik tutumları ve niyetlerinin oluşumu üstünde önemli rol oynamaktadır. Eğitim kurumları SPSS kullanımı hakkında bilgilerini ve gelecekte SPSS kullanımını arttırmak için hedef odaklı bir yaklaşım içinde bulunmaları gerekir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Agudo-Peregrina, Á. F., Hernández-García, Á., & Pascual-Miguel, F. J. (2014). Behavioral intention, use behavior and the acceptance of electronic learning systems: Differences between higher education and lifelong learning. Computers in Human Behavior, 34, 301-314.
  2. Ajzen, I. (1991). The theory of planned behaviour. Organizational Behavior and Human Decision Processes, 50(2), 179-211.
  3. Bagozzi, R. P., & Yi, Y. (1988). On the evaluation of structural equation models. Journal of the Academy of Marketing Science, 16(1), 74-94.
  4. Biehler, R. (1997). Software for learning and for doing statistics. International Statistical Review, 65(2), 167-189.
  5. Bovas, A. (2007). Implementation of statistics in business and industry. Revista Colombiana de Estadistica, 30(1), 1-11.
  6. Byrne, B. M. (2001). Structural equation modeling with AMOS. Basic concepts, applications and programming. New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates.
  7. Chung, S. H., Schwager, P. H., & Turner, D. E. (2002). An empirical study of students' computer self-efficacy: Differences among four academic disciplines at a large university. Journal of Computer Information Systems, 42(4), 1-6.
  8. Cohen, J. (1988). Statistical power analysis for the behavioral sciences (2nd ed.)., Hillside, NJ: Lawrence Erlbaum.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Üzerine Çalışmalar

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Urban šebjan Bu kişi benim
University of Maribor
Slovenia

Polona Tominc Bu kişi benim
University of Maribor
Slovenia

Atila Yıldırım *
Necmettin Erbakan Üniversitesi
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2017

Gönderilme Tarihi

25 Kasım 2016

Kabul Tarihi

27 Aralık 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
šebjan, U., Tominc, P., & Yıldırım, A. (2017). Genişletilmiş Teknoloji Kabul Modeli Çerçevesinde SPSS’in Yararlılığı ve İstatistiksel Bilgi Talebine Uyum Algısı. Eğitim Bilim ve Teknoloji Araştırmaları Dergisi, 2(2), 1-13. https://izlik.org/JA44BG43MR
AMA
1.šebjan U, Tominc P, Yıldırım A. Genişletilmiş Teknoloji Kabul Modeli Çerçevesinde SPSS’in Yararlılığı ve İstatistiksel Bilgi Talebine Uyum Algısı. EBTAD (JREST). 2017;2(2):1-13. https://izlik.org/JA44BG43MR
Chicago
šebjan, Urban, Polona Tominc, ve Atila Yıldırım. 2017. “Genişletilmiş Teknoloji Kabul Modeli Çerçevesinde SPSS’in Yararlılığı ve İstatistiksel Bilgi Talebine Uyum Algısı”. Eğitim Bilim ve Teknoloji Araştırmaları Dergisi 2 (2): 1-13. https://izlik.org/JA44BG43MR.
EndNote
šebjan U, Tominc P, Yıldırım A (01 Aralık 2017) Genişletilmiş Teknoloji Kabul Modeli Çerçevesinde SPSS’in Yararlılığı ve İstatistiksel Bilgi Talebine Uyum Algısı. Eğitim Bilim ve Teknoloji Araştırmaları Dergisi 2 2 1–13.
IEEE
[1]U. šebjan, P. Tominc, ve A. Yıldırım, “Genişletilmiş Teknoloji Kabul Modeli Çerçevesinde SPSS’in Yararlılığı ve İstatistiksel Bilgi Talebine Uyum Algısı”, EBTAD (JREST), c. 2, sy 2, ss. 1–13, Ara. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44BG43MR
ISNAD
šebjan, Urban - Tominc, Polona - Yıldırım, Atila. “Genişletilmiş Teknoloji Kabul Modeli Çerçevesinde SPSS’in Yararlılığı ve İstatistiksel Bilgi Talebine Uyum Algısı”. Eğitim Bilim ve Teknoloji Araştırmaları Dergisi 2/2 (01 Aralık 2017): 1-13. https://izlik.org/JA44BG43MR.
JAMA
1.šebjan U, Tominc P, Yıldırım A. Genişletilmiş Teknoloji Kabul Modeli Çerçevesinde SPSS’in Yararlılığı ve İstatistiksel Bilgi Talebine Uyum Algısı. EBTAD (JREST). 2017;2:1–13.
MLA
šebjan, Urban, vd. “Genişletilmiş Teknoloji Kabul Modeli Çerçevesinde SPSS’in Yararlılığı ve İstatistiksel Bilgi Talebine Uyum Algısı”. Eğitim Bilim ve Teknoloji Araştırmaları Dergisi, c. 2, sy 2, Aralık 2017, ss. 1-13, https://izlik.org/JA44BG43MR.
Vancouver
1.Urban šebjan, Polona Tominc, Atila Yıldırım. Genişletilmiş Teknoloji Kabul Modeli Çerçevesinde SPSS’in Yararlılığı ve İstatistiksel Bilgi Talebine Uyum Algısı. EBTAD (JREST) [Internet]. 01 Aralık 2017;2(2):1-13. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44BG43MR