Araştırma Makalesi

Vergi Yargılamasında Duruşmada Tanık Dinlenip Dinlenemeyeceği Sorunu ve Adil Yargılanma Hakkı Bağlamında Değerlendirilmesi

Cilt: 29 Sayı: 2 22 Aralık 2025
PDF İndir
TR EN

Vergi Yargılamasında Duruşmada Tanık Dinlenip Dinlenemeyeceği Sorunu ve Adil Yargılanma Hakkı Bağlamında Değerlendirilmesi

Öz

Vergi yargılamasında yapılacak duruşmalarda tanık dinlenip dinlemeyeceği, yani tanık delilinin bir ispat aracı olarak kabul edilip edilmeyeceği günümüzde halen tartışmaya açık bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tartışmanın temelinde tanık delilinin, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda (HMK) ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda kapsamlı bir şekilde ele alınıp düzenlenirken; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda (İYUK) bu hususta açık bir düzenleme bulunmaması yatmaktadır. Bakıldığında İYUK’un 31’inci maddesinin ilk fıkrasında bilirkişi, keşif, delillerin tespitinde HMK hükümlerinin uygulanacağı düzenlenirken tanık deliline yer verilmemektedir. İlgili maddenin ikinci fıkrasında ise HMK’ya atıf yapılan durumlar haricinde vergi uyuşmazlıklarında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) ilgili hükümlerinin de uygulanacağı ifade edilmektedir. VUK’ta ise vergi uyuşmazlıklarının çözümüne ilişkin tanık deliline yönelik bir düzenlemenin var olup olmadığı tartışmaya açık bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çerçevede ilk cevap aranması gereken soru ilgili hukuki düzenlemelerin vergi yargılamalarında tanık dinlenmesine imkân verip vermediğidir. Bakıldığında öğretide bu konuda farklı yaklaşımlar benimsenmekle birlikte Danıştay’ın görüşü vergi yargılamalarında tanık dinlenmemesinin mümkün olmadığı yönündedir. Ayrıca bilindiği üzere tanık delilinin iddia ve savunma ve adil yargılanma hakkı ile yakından ilişkili olduğu hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve hem de Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarında vurgulanmaktadır. Bu noktada idari nitelikteki para cezalarına (örneğin; vergi kabahatlerine) ilişkin yargılamalarda tanık dinlenmemesi konusunda, güncelliğini koruyan AİHM’nin 21.01.2025 tarihli “Dilek Genç/Türkiye kararı” dikkati çekmektedir. Bu çerçevede cevap aranması gereken ikinci soru, vergi yargılamalarında tanık dinlenmesinin gereklilik arz edip etmediğidir. Bu soruya özellikle Anayasa’nın (AY) 36’ıncı ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 6’ncı maddesinde koruma altına alınan adil yargılanma hakkı yönünden ele almak gerekmekte, AİHM’nin “Dilek Genç/Türkiye kararı” da bu konuda yol gösterici nitelik taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akkan, Mine, “Medenî Usûl Hukukunda Tanığa Soru Kâğıdı Gönderilmesi”, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C. 16, Özel Sayı, 2015, s. 555-609.
  2. Akkaya, Mustafa, “Vergi Yargısında Yargılama Süreçlerinin Yeniden Değerlendirilmesi”, Danıştay ve İdari Yargılama Günü 144. Yıl Sempozyumu, Oğuz Sancakdar (Ed.), Danıştay Başkanlığı Yayını, Ankara 2012, s. 179-184.
  3. Akyılmaz, Bahtiyar/Sezginer, Murat/Kaya, Cemil, Türk İdari Yargılama Hukuku, 10. Baskı, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2024.
  4. Arslan, Ramazan/Yılmaz, Ejder/Taşpınar Ayvaz, Sema/Hanağası, Emel, Medeni Usul Hukuku, Yetkin Yayınları, Ankara 2022.
  5. Atalı, Murat/Ermenek, İbrahim, Medeni Usul Hukuku, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2019.
  6. Atay, Ender Ethem, İdari Yargılama Hukuku, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2021.
  7. Biyan, Özgür, Türk Vergi Hukukunda İspat ve Delil, Adalet Yayınevi, Ankara 2012.
  8. Candan, Turgut, Açıklamalı İdari Yargılama Usul Kanunu, 7. Baskı, Yetkin Yayınları, Ankara 2017.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hukuk (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

22 Aralık 2025

Gönderilme Tarihi

25 Temmuz 2025

Kabul Tarihi

3 Kasım 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 29 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Karataş, M. (2025). Vergi Yargılamasında Duruşmada Tanık Dinlenip Dinlenemeyeceği Sorunu ve Adil Yargılanma Hakkı Bağlamında Değerlendirilmesi. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 29(2), 955-994. https://doi.org/10.60002/ebyuhfd.1750877
AMA
1.Karataş M. Vergi Yargılamasında Duruşmada Tanık Dinlenip Dinlenemeyeceği Sorunu ve Adil Yargılanma Hakkı Bağlamında Değerlendirilmesi. Erzincan-HFD. 2025;29(2):955-994. doi:10.60002/ebyuhfd.1750877
Chicago
Karataş, Mustafa. 2025. “Vergi Yargılamasında Duruşmada Tanık Dinlenip Dinlenemeyeceği Sorunu ve Adil Yargılanma Hakkı Bağlamında Değerlendirilmesi”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 29 (2): 955-94. https://doi.org/10.60002/ebyuhfd.1750877.
EndNote
Karataş M (01 Aralık 2025) Vergi Yargılamasında Duruşmada Tanık Dinlenip Dinlenemeyeceği Sorunu ve Adil Yargılanma Hakkı Bağlamında Değerlendirilmesi. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 29 2 955–994.
IEEE
[1]M. Karataş, “Vergi Yargılamasında Duruşmada Tanık Dinlenip Dinlenemeyeceği Sorunu ve Adil Yargılanma Hakkı Bağlamında Değerlendirilmesi”, Erzincan-HFD, c. 29, sy 2, ss. 955–994, Ara. 2025, doi: 10.60002/ebyuhfd.1750877.
ISNAD
Karataş, Mustafa. “Vergi Yargılamasında Duruşmada Tanık Dinlenip Dinlenemeyeceği Sorunu ve Adil Yargılanma Hakkı Bağlamında Değerlendirilmesi”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 29/2 (01 Aralık 2025): 955-994. https://doi.org/10.60002/ebyuhfd.1750877.
JAMA
1.Karataş M. Vergi Yargılamasında Duruşmada Tanık Dinlenip Dinlenemeyeceği Sorunu ve Adil Yargılanma Hakkı Bağlamında Değerlendirilmesi. Erzincan-HFD. 2025;29:955–994.
MLA
Karataş, Mustafa. “Vergi Yargılamasında Duruşmada Tanık Dinlenip Dinlenemeyeceği Sorunu ve Adil Yargılanma Hakkı Bağlamında Değerlendirilmesi”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, c. 29, sy 2, Aralık 2025, ss. 955-94, doi:10.60002/ebyuhfd.1750877.
Vancouver
1.Mustafa Karataş. Vergi Yargılamasında Duruşmada Tanık Dinlenip Dinlenemeyeceği Sorunu ve Adil Yargılanma Hakkı Bağlamında Değerlendirilmesi. Erzincan-HFD. 01 Aralık 2025;29(2):955-94. doi:10.60002/ebyuhfd.1750877

creative-commons.jpgBu Eser Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.