Araştırma Makalesi

TÜRK BORÇLAR KANUNU’NUN BORÇ İLİŞKİSİNİN HÜKÜMLERİ – BORÇLARIN VE BORÇ İLİŞKİLERİNİN SONA ERMESİ KONULARINDA GETİRDİĞİ BAZI YENİLİK VE DEĞİŞİKLİKLER

Cilt: XIV Sayı: 3-4 1 Aralık 2010
  • Cem Baygın
PDF İndir
EN TR

TÜRK BORÇLAR KANUNU’NUN BORÇ İLİŞKİSİNİN HÜKÜMLERİ – BORÇLARIN VE BORÇ İLİŞKİLERİNİN SONA ERMESİ KONULARINDA GETİRDİĞİ BAZI YENİLİK VE DEĞİŞİKLİKLER

Öz

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda yürürlükteki Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiş olan bazı kurumlarda önemli sayılabilecek değişiklikler yapılırken, Kanun’da düzenlenmiş olmayan birçok yeni kurum ve hükümlere de yer verilmiştir. Yeni Kanun, yürürlükteki Borçlar Kanunu’nda olduğu gibi iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım, “Genel Hükümler”, ikinci kısım, “Özel Borç İlişkileri” başlığını taşımaktadır. 6098 sayılı Kanun’un birinci kısımda getirdiği en önemli yeniliklerden biri genel işlem koşullarının 20 ila 25. maddeler arasında 6 madde halinde düzenlenmiş olmasıdır. Ayrıca kusursuz sorumluluk türlerinden biri olan tehlike sorumluluğunun genel ilke ve koşuları 71. maddede düzenlenmiştir. Yüksek faiz oranları karşısında borçluları korumak amacıyla, sözleşmeye dayanan anapara ve temerrüt faizi oranlarına sınırlama getirilmiştir (BK.m.88, 120). Sözleşmelerin değişen hal ve şartlara uyarlanması istemleri aşırı ifa güçlüğü başlığı altında 138. maddede açıkça düzenlenmiştir. Doktrin ve uygulamada benimsenen sözleşmenin devri ve sözleşmeye katılma kurumları 205 ve 206. maddelerde yasal düzenlemeye kavuşturulmuştur. Özel Borç İlişkileri kısmında ise, satış (bilhassa taksitle satış), kira, hizmet ve kefalet sözleşmeleri alanında köklü değişiklikler yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Mehmet Helvacı, Borçlar ve Ticaret Kanunu Bakımından Para Borçlarında Faiz Kavramı, İstanbul 2000.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hukuk

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Cem Baygın Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2010

Gönderilme Tarihi

1 Eylül 2010

Kabul Tarihi

1 Kasım 2010

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2010 Cilt: XIV Sayı: 3-4

Kaynak Göster

APA
Baygın, C. (2010). TÜRK BORÇLAR KANUNU’NUN BORÇ İLİŞKİSİNİN HÜKÜMLERİ – BORÇLARIN VE BORÇ İLİŞKİLERİNİN SONA ERMESİ KONULARINDA GETİRDİĞİ BAZI YENİLİK VE DEĞİŞİKLİKLER. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, XIV(3-4), 119-144. https://izlik.org/JA74GJ42PT
AMA
1.Baygın C. TÜRK BORÇLAR KANUNU’NUN BORÇ İLİŞKİSİNİN HÜKÜMLERİ – BORÇLARIN VE BORÇ İLİŞKİLERİNİN SONA ERMESİ KONULARINDA GETİRDİĞİ BAZI YENİLİK VE DEĞİŞİKLİKLER. Erzincan-HFD. 2010;XIV(3-4):119-144. https://izlik.org/JA74GJ42PT
Chicago
Baygın, Cem. 2010. “TÜRK BORÇLAR KANUNU’NUN BORÇ İLİŞKİSİNİN HÜKÜMLERİ – BORÇLARIN VE BORÇ İLİŞKİLERİNİN SONA ERMESİ KONULARINDA GETİRDİĞİ BAZI YENİLİK VE DEĞİŞİKLİKLER”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi XIV (3-4): 119-44. https://izlik.org/JA74GJ42PT.
EndNote
Baygın C (01 Aralık 2010) TÜRK BORÇLAR KANUNU’NUN BORÇ İLİŞKİSİNİN HÜKÜMLERİ – BORÇLARIN VE BORÇ İLİŞKİLERİNİN SONA ERMESİ KONULARINDA GETİRDİĞİ BAZI YENİLİK VE DEĞİŞİKLİKLER. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi XIV 3-4 119–144.
IEEE
[1]C. Baygın, “TÜRK BORÇLAR KANUNU’NUN BORÇ İLİŞKİSİNİN HÜKÜMLERİ – BORÇLARIN VE BORÇ İLİŞKİLERİNİN SONA ERMESİ KONULARINDA GETİRDİĞİ BAZI YENİLİK VE DEĞİŞİKLİKLER”, Erzincan-HFD, c. XIV, sy 3-4, ss. 119–144, Ara. 2010, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74GJ42PT
ISNAD
Baygın, Cem. “TÜRK BORÇLAR KANUNU’NUN BORÇ İLİŞKİSİNİN HÜKÜMLERİ – BORÇLARIN VE BORÇ İLİŞKİLERİNİN SONA ERMESİ KONULARINDA GETİRDİĞİ BAZI YENİLİK VE DEĞİŞİKLİKLER”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi XIV/3-4 (01 Aralık 2010): 119-144. https://izlik.org/JA74GJ42PT.
JAMA
1.Baygın C. TÜRK BORÇLAR KANUNU’NUN BORÇ İLİŞKİSİNİN HÜKÜMLERİ – BORÇLARIN VE BORÇ İLİŞKİLERİNİN SONA ERMESİ KONULARINDA GETİRDİĞİ BAZI YENİLİK VE DEĞİŞİKLİKLER. Erzincan-HFD. 2010;XIV:119–144.
MLA
Baygın, Cem. “TÜRK BORÇLAR KANUNU’NUN BORÇ İLİŞKİSİNİN HÜKÜMLERİ – BORÇLARIN VE BORÇ İLİŞKİLERİNİN SONA ERMESİ KONULARINDA GETİRDİĞİ BAZI YENİLİK VE DEĞİŞİKLİKLER”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, c. XIV, sy 3-4, Aralık 2010, ss. 119-44, https://izlik.org/JA74GJ42PT.
Vancouver
1.Cem Baygın. TÜRK BORÇLAR KANUNU’NUN BORÇ İLİŞKİSİNİN HÜKÜMLERİ – BORÇLARIN VE BORÇ İLİŞKİLERİNİN SONA ERMESİ KONULARINDA GETİRDİĞİ BAZI YENİLİK VE DEĞİŞİKLİKLER. Erzincan-HFD [Internet]. 01 Aralık 2010;XIV(3-4):119-44. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74GJ42PT

creative-commons.jpgBu Eser Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.