Araştırma Makalesi

DEMOKRASİYİ İDEAL ANLAMINA YAKLAŞTIRMA ÇABASI OLARAK RADİKAL DEMOKRASİ

Cilt: VII Sayı: 1-2 1 Haziran 2003
PDF İndir

DEMOKRASİYİ İDEAL ANLAMINA YAKLAŞTIRMA ÇABASI OLARAK RADİKAL DEMOKRASİ

Öz

Bu çalışmada demokrasinin ideal anlamı çerçevesinde, günümüz liberal demokrasilerinin içine düştükleri kriz ele alınacak ve radikal demokratik anlayışın bu krize verdiği cevaplar üzerinde durulacaktır. Çünkü radikal demokrasiyi tanımanın ve dolayısıyla demokrasinin derinleştirilmesi ve ideal anlamına yaklaştırılması çabalarını anlamanın yolu buradan geçmektedir. Öte yandan bu tanıma ve anlama çabası çerçevesinde, radikal demokrasi ile liberal demokrasi arasındaki uyum ve uyumsuzluklarla birlikte, radikal demokrasiye karşı yapılan eleştirilere de değinilecek ve böylece radikal demokrasinin açmazları ya da imkansızlıkları da sergilenmeye çalışılacaktır. Son olarak, bu çalışmada, radikal demokrasi anlayışının genel hatlarıyla ele alınacağı ve bu anlayış kapsamındaki farklı yaklaşımlar konusunda fazla ayrıntıya girilmeyeceği de vurgulanmalıdır. Bunun en önemli nedeni, radikal demokrasinin henüz gelişme aşamasını tamamlamamış bir teori olması ve radikal demokrasi kuramcıları arasında, her konuda tam bir mutabakatın bulunmamasıdır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Benhabib, Seyla; “Demokratik Moment ve Farklılık Sorunu”, Demokrasi ve Farklılık, Yayına Hazırlayan: Seyla Benhabib, Demokrasi Kitaplığı, İstanbul, 1999.
  2. Diamond, Larry ve Plattner, Marc F; Kapitalizm, Sosyalizm ve Demokrasi: Yeni Değerlendirmeler, Çev: Ergun Özbudun/Levent Köker, Türk Demokrasi Vakfi, Ankara, 1994, Passim.
  3. Fukuyama, Francis; “Tarihin Sonu mu?”, Tarihin Sonu mu?, Yayıma Hazırlayan; Ercan Şen, Vadi Y., Ankara, 1998.
  4. Keyman, Fuat; “ Nasıl Bİr Liberal Demokrasi”, Diyalog, sy. 1, 1996/1.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hukuk

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Nihat Bulut
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2003

Gönderilme Tarihi

1 Mart 2003

Kabul Tarihi

1 Mayıs 2003

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2003 Cilt: VII Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA
Bulut, N. (2003). DEMOKRASİYİ İDEAL ANLAMINA YAKLAŞTIRMA ÇABASI OLARAK RADİKAL DEMOKRASİ. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, VII(1-2), 41-68. https://izlik.org/JA36UX92MT
AMA
1.Bulut N. DEMOKRASİYİ İDEAL ANLAMINA YAKLAŞTIRMA ÇABASI OLARAK RADİKAL DEMOKRASİ. Erzincan-HFD. 2003;VII(1-2):41-68. https://izlik.org/JA36UX92MT
Chicago
Bulut, Nihat. 2003. “DEMOKRASİYİ İDEAL ANLAMINA YAKLAŞTIRMA ÇABASI OLARAK RADİKAL DEMOKRASİ”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi VII (1-2): 41-68. https://izlik.org/JA36UX92MT.
EndNote
Bulut N (01 Haziran 2003) DEMOKRASİYİ İDEAL ANLAMINA YAKLAŞTIRMA ÇABASI OLARAK RADİKAL DEMOKRASİ. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi VII 1-2 41–68.
IEEE
[1]N. Bulut, “DEMOKRASİYİ İDEAL ANLAMINA YAKLAŞTIRMA ÇABASI OLARAK RADİKAL DEMOKRASİ”, Erzincan-HFD, c. VII, sy 1-2, ss. 41–68, Haz. 2003, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36UX92MT
ISNAD
Bulut, Nihat. “DEMOKRASİYİ İDEAL ANLAMINA YAKLAŞTIRMA ÇABASI OLARAK RADİKAL DEMOKRASİ”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi VII/1-2 (01 Haziran 2003): 41-68. https://izlik.org/JA36UX92MT.
JAMA
1.Bulut N. DEMOKRASİYİ İDEAL ANLAMINA YAKLAŞTIRMA ÇABASI OLARAK RADİKAL DEMOKRASİ. Erzincan-HFD. 2003;VII:41–68.
MLA
Bulut, Nihat. “DEMOKRASİYİ İDEAL ANLAMINA YAKLAŞTIRMA ÇABASI OLARAK RADİKAL DEMOKRASİ”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, c. VII, sy 1-2, Haziran 2003, ss. 41-68, https://izlik.org/JA36UX92MT.
Vancouver
1.Nihat Bulut. DEMOKRASİYİ İDEAL ANLAMINA YAKLAŞTIRMA ÇABASI OLARAK RADİKAL DEMOKRASİ. Erzincan-HFD [Internet]. 01 Haziran 2003;VII(1-2):41-68. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36UX92MT

creative-commons.jpgBu Eser Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.