Araştırma Makalesi

İMAR PLANLARININ DEĞİŞTİRİLMESİNİN RUHSAT VE SÜREN İNŞAATLARA ETKİSİ KONUSUNDA ABD HUKUKUNDAN ÇÖZÜMLER: “AYKIRI KULLANIM HAKKI” VE “KAZANILMIŞ PARSELLEME HAKKI”

Cilt: VII Sayı: 1-2 1 Haziran 2003
  • Yücel Oğurlu
PDF İndir

İMAR PLANLARININ DEĞİŞTİRİLMESİNİN RUHSAT VE SÜREN İNŞAATLARA ETKİSİ KONUSUNDA ABD HUKUKUNDAN ÇÖZÜMLER: “AYKIRI KULLANIM HAKKI” VE “KAZANILMIŞ PARSELLEME HAKKI”

Öz

Sağlıklı ve düzenli bir şehirleşmenin en önemli unsurları arasında bulunan imar planları, planlı gelişme hedefi olan her ülkede olduğu gibi, çevrenin korunması, ekonomi, planlı kentleşme, sağlıklı altyapı hizmetleri sunma gibi gerekçelerle sık sık değiştirilirler. Ancak, binlerce konut, işyeri ve araziyi kapsayan bu değişiklikler karşısında, daha önce alınmış olan izin ve ruhsatlar ile başlanan ya da tamamlanması yakın olan inşaatların durumlarının ne olacağı sorunu ortaya çıkar. Mevcut durumları, yeni düzenlemeye tümüyle tabi tutmak, İdareye olan güveni sarsacağından insanları, geleceğe yönelik bir planları olmaksızın günübirlik bir hayat sürme eğilimine iter. Konu, “milli servetin” yok olması ya da kamu yönetimini ilgilendiren sonuçları dışında değerlendirilecek olursa, yapılan inşaatların yıkılması, hukuk güvenliği ve giderek hukuk devleti ilkesinin ihlali sonuçlarına neden olabilir. Bu durumda, imar planlarının değiştirilmesi halinde, kamu yararı ve hizmetin yürütülmesi engellenmeden, bireylerin optimal düzeyde korunmasının nasıl sağlanacağı sorusuna cevap aramak gerekir. Bu çalışmada, Danıştay’ın ilgili uyuşmazlıklarda sergilediği yaklaşıma kısaca değinildikten sonra, ABD Hukukunun ve İçtihadının geliştirdiği çözümlere yer verilecektir. Danıştay kararları aracılığıyla Türk hukukundaki çözümlere rahatlıkla ulaşılabileceği düşüncesiyle bu çalışmada, diğer bir hukuk sisteminin; ABD Hukukunun yaklaşımı üzerinde durulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. GÖZÜBÜYÜK, Şeref; TAN, Turgut; İdare Hukuku I, Genel Esaslar, Ankara 1998.
  2. KALABALIK, Halil; İmar Hukuku, Seçkin Yayınlan, Ankara 2002.
  3. ÖZAY, İl Han; Günışığında Yönetim, İstanbul 2002.
  4. SANCAKDAR, Oğuz; Belediyenin İmar Planım Yapması - Değiştirmesi ve İptal Davası, Yetkin Yayınları, Ankara 1996.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hukuk

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yücel Oğurlu Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2003

Gönderilme Tarihi

1 Mart 2003

Kabul Tarihi

1 Mayıs 2003

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2003 Cilt: VII Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA
Oğurlu, Y. (2003). İMAR PLANLARININ DEĞİŞTİRİLMESİNİN RUHSAT VE SÜREN İNŞAATLARA ETKİSİ KONUSUNDA ABD HUKUKUNDAN ÇÖZÜMLER: “AYKIRI KULLANIM HAKKI” VE “KAZANILMIŞ PARSELLEME HAKKI”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, VII(1-2), 199-216. https://izlik.org/JA35NK98YE
AMA
1.Oğurlu Y. İMAR PLANLARININ DEĞİŞTİRİLMESİNİN RUHSAT VE SÜREN İNŞAATLARA ETKİSİ KONUSUNDA ABD HUKUKUNDAN ÇÖZÜMLER: “AYKIRI KULLANIM HAKKI” VE “KAZANILMIŞ PARSELLEME HAKKI”. Erzincan-HFD. 2003;VII(1-2):199-216. https://izlik.org/JA35NK98YE
Chicago
Oğurlu, Yücel. 2003. “İMAR PLANLARININ DEĞİŞTİRİLMESİNİN RUHSAT VE SÜREN İNŞAATLARA ETKİSİ KONUSUNDA ABD HUKUKUNDAN ÇÖZÜMLER: “AYKIRI KULLANIM HAKKI” VE ‘KAZANILMIŞ PARSELLEME HAKKI’”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi VII (1-2): 199-216. https://izlik.org/JA35NK98YE.
EndNote
Oğurlu Y (01 Haziran 2003) İMAR PLANLARININ DEĞİŞTİRİLMESİNİN RUHSAT VE SÜREN İNŞAATLARA ETKİSİ KONUSUNDA ABD HUKUKUNDAN ÇÖZÜMLER: “AYKIRI KULLANIM HAKKI” VE “KAZANILMIŞ PARSELLEME HAKKI”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi VII 1-2 199–216.
IEEE
[1]Y. Oğurlu, “İMAR PLANLARININ DEĞİŞTİRİLMESİNİN RUHSAT VE SÜREN İNŞAATLARA ETKİSİ KONUSUNDA ABD HUKUKUNDAN ÇÖZÜMLER: “AYKIRI KULLANIM HAKKI” VE ‘KAZANILMIŞ PARSELLEME HAKKI’”, Erzincan-HFD, c. VII, sy 1-2, ss. 199–216, Haz. 2003, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA35NK98YE
ISNAD
Oğurlu, Yücel. “İMAR PLANLARININ DEĞİŞTİRİLMESİNİN RUHSAT VE SÜREN İNŞAATLARA ETKİSİ KONUSUNDA ABD HUKUKUNDAN ÇÖZÜMLER: “AYKIRI KULLANIM HAKKI” VE ‘KAZANILMIŞ PARSELLEME HAKKI’”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi VII/1-2 (01 Haziran 2003): 199-216. https://izlik.org/JA35NK98YE.
JAMA
1.Oğurlu Y. İMAR PLANLARININ DEĞİŞTİRİLMESİNİN RUHSAT VE SÜREN İNŞAATLARA ETKİSİ KONUSUNDA ABD HUKUKUNDAN ÇÖZÜMLER: “AYKIRI KULLANIM HAKKI” VE “KAZANILMIŞ PARSELLEME HAKKI”. Erzincan-HFD. 2003;VII:199–216.
MLA
Oğurlu, Yücel. “İMAR PLANLARININ DEĞİŞTİRİLMESİNİN RUHSAT VE SÜREN İNŞAATLARA ETKİSİ KONUSUNDA ABD HUKUKUNDAN ÇÖZÜMLER: “AYKIRI KULLANIM HAKKI” VE ‘KAZANILMIŞ PARSELLEME HAKKI’”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, c. VII, sy 1-2, Haziran 2003, ss. 199-16, https://izlik.org/JA35NK98YE.
Vancouver
1.Yücel Oğurlu. İMAR PLANLARININ DEĞİŞTİRİLMESİNİN RUHSAT VE SÜREN İNŞAATLARA ETKİSİ KONUSUNDA ABD HUKUKUNDAN ÇÖZÜMLER: “AYKIRI KULLANIM HAKKI” VE “KAZANILMIŞ PARSELLEME HAKKI”. Erzincan-HFD [Internet]. 01 Haziran 2003;VII(1-2):199-216. Erişim adresi: https://izlik.org/JA35NK98YE

creative-commons.jpgBu Eser Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.