Araştırma Makalesi

KADRO HAREKETİ’NİN DEĞİŞİM VE DEMOKRASİYE YAKLAŞIMLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Cilt: VI Sayı: 1-4 1 Aralık 2002
  • Rukiye Akkaya
PDF İndir

KADRO HAREKETİ’NİN DEĞİŞİM VE DEMOKRASİYE YAKLAŞIMLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Öz

Bilindiği gibi Atatürk devrimleri belli ve özgün bir öğretiye ya da programa dayanmaksızın gerçekleştirilmiş, batının siyasal gelişim ilkeleri benimsenmiştir. Bununla birlikte Cumhuriyetin siyasi elitleri, toplumu gerilikten kurtarmanın ve topyekün ekonomik kalkınmanın yollarım aramaktan geri durmamışlardır. Bu arayışlar dolayısıyla Cumhuriyet’in kuruluşunu takip eden dönem, Atatürk devrimlerinin niteliğini ve ideolojisini tanımlama amacı güden ve yakın tarihimizde izler bırakan tartışmalara tanık olmuştur. Bu tartışmaları tek bir kategoride değerlendirmek güçtür. Çalışmaları ile bu tartışmalara hem konu, hem de taraf olan Kadro Hareketi’nin üzerine eğildiği sorunlar, merkez-çevre ilişkilerinin siyasal yapı üzerindeki etkileri açısından düşündürücüdür. Bu çalışmada, toplumsal ve siyasal değişimin pek çok nüansının kesiştiği bir dönem içinde oluşan Kadro hareketinin bu değişime bakışı ele alınacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Şevket Süreyya Aydemir, İnklıâp ve Kadro, Remzi y., İstanbul, 1990, s.27.
  2. Mustafa Türkeş, Kadro Hareketi, Ulusçu Sol Bir Akım, İmge Y., Ankara, 1999, s.48 vd..
  3. Süreyya Aydemir, “Yan Münevverler Kulubü”, Kadro 1/ 8,s.42,1932 ( Kadro dergisine verilen referanslarda Ank,İk.ld.Tic.İl.Akd.Yay.Haz.Cem Alpar, Ankara, 1978, tıpkıbasım kullanılmıştır.)
  4. Şevket Süreyya, “inkılabın Psikolojisi Pesimist”, Kadro, 1/1,1932, s.5-6.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hukuk

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Rukiye Akkaya Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2002

Gönderilme Tarihi

1 Eylül 2002

Kabul Tarihi

1 Kasım 2002

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2002 Cilt: VI Sayı: 1-4

Kaynak Göster

APA
Akkaya, R. (2002). KADRO HAREKETİ’NİN DEĞİŞİM VE DEMOKRASİYE YAKLAŞIMLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, VI(1-4), 211-222. https://izlik.org/JA92YA32EN
AMA
1.Akkaya R. KADRO HAREKETİ’NİN DEĞİŞİM VE DEMOKRASİYE YAKLAŞIMLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Erzincan-HFD. 2002;VI(1-4):211-222. https://izlik.org/JA92YA32EN
Chicago
Akkaya, Rukiye. 2002. “KADRO HAREKETİ’NİN DEĞİŞİM VE DEMOKRASİYE YAKLAŞIMLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi VI (1-4): 211-22. https://izlik.org/JA92YA32EN.
EndNote
Akkaya R (01 Aralık 2002) KADRO HAREKETİ’NİN DEĞİŞİM VE DEMOKRASİYE YAKLAŞIMLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi VI 1-4 211–222.
IEEE
[1]R. Akkaya, “KADRO HAREKETİ’NİN DEĞİŞİM VE DEMOKRASİYE YAKLAŞIMLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”, Erzincan-HFD, c. VI, sy 1-4, ss. 211–222, Ara. 2002, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92YA32EN
ISNAD
Akkaya, Rukiye. “KADRO HAREKETİ’NİN DEĞİŞİM VE DEMOKRASİYE YAKLAŞIMLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi VI/1-4 (01 Aralık 2002): 211-222. https://izlik.org/JA92YA32EN.
JAMA
1.Akkaya R. KADRO HAREKETİ’NİN DEĞİŞİM VE DEMOKRASİYE YAKLAŞIMLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Erzincan-HFD. 2002;VI:211–222.
MLA
Akkaya, Rukiye. “KADRO HAREKETİ’NİN DEĞİŞİM VE DEMOKRASİYE YAKLAŞIMLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, c. VI, sy 1-4, Aralık 2002, ss. 211-22, https://izlik.org/JA92YA32EN.
Vancouver
1.Rukiye Akkaya. KADRO HAREKETİ’NİN DEĞİŞİM VE DEMOKRASİYE YAKLAŞIMLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Erzincan-HFD [Internet]. 01 Aralık 2002;VI(1-4):211-22. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92YA32EN

creative-commons.jpgBu Eser Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.