Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KADRO HAREKETİ’NİN DEĞİŞİM VE DEMOKRASİYE YAKLAŞIMLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Yıl 2002, Cilt: VI Sayı: 1-4, 211 - 222, 01.12.2002

Öz

Bilindiği gibi Atatürk devrimleri belli ve özgün bir öğretiye ya da programa dayanmaksızın gerçekleştirilmiş, batının siyasal gelişim ilkeleri benimsenmiştir. Bununla birlikte Cumhuriyetin siyasi elitleri, toplumu gerilikten kurtarmanın ve topyekün ekonomik kalkınmanın yollarım aramaktan geri durmamışlardır. Bu arayışlar dolayısıyla Cumhuriyet’in kuruluşunu takip eden dönem, Atatürk devrimlerinin niteliğini ve ideolojisini tanımlama amacı güden ve yakın tarihimizde izler bırakan tartışmalara tanık olmuştur. Bu tartışmaları tek bir kategoride değerlendirmek güçtür. Çalışmaları ile bu tartışmalara hem konu, hem de taraf olan Kadro Hareketi’nin üzerine eğildiği sorunlar, merkez-çevre ilişkilerinin siyasal yapı üzerindeki etkileri açısından düşündürücüdür. Bu çalışmada, toplumsal ve siyasal değişimin pek çok nüansının kesiştiği bir dönem içinde oluşan Kadro hareketinin bu değişime bakışı ele alınacaktır.

Kaynakça

  • Şevket Süreyya Aydemir, İnklıâp ve Kadro, Remzi y., İstanbul, 1990, s.27.
  • Mustafa Türkeş, Kadro Hareketi, Ulusçu Sol Bir Akım, İmge Y., Ankara, 1999, s.48 vd..
  • Süreyya Aydemir, “Yan Münevverler Kulubü”, Kadro 1/ 8,s.42,1932 ( Kadro dergisine verilen referanslarda Ank,İk.ld.Tic.İl.Akd.Yay.Haz.Cem Alpar, Ankara, 1978, tıpkıbasım kullanılmıştır.)
  • Şevket Süreyya, “inkılabın Psikolojisi Pesimist”, Kadro, 1/1,1932, s.5-6.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hukuk
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Rukiye Akkaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2002
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2002
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: VI Sayı: 1-4

Kaynak Göster

MLA Akkaya, Rukiye. “KADRO HAREKETİ’NİN DEĞİŞİM VE DEMOKRASİYE YAKLAŞIMLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, c. VI, sy. 1-4, 2002, ss. 211-22.

creative-commons.jpgBu Eser Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.