Omega-3 fatty acids are polyunsaturated fatty acids and have basic tasks such as strengthening the immune system, reducing inflammation in the body, showing anti-inflammatory effect. Omega-3 fatty acids are essential and abundant in oily fish and seafood such as sardines, anchovies, salmon, mackerel. Sepsis is a serious type of systemic inflammatory response that can result in single or multiple organ failures and death at the end of these processes. This review focuses on the use of omega-3 fatty acids in sepsis. In the studies, it was observed that the use of omega-3 reduced the levels of CRP, IL-6, WBC, PCT and showed a significant decrease in the length of stay in intensive care. Omega-3 use is a useful treatment option in the treatment of sepsis. Further research with large-scale, randomized controlled trials are recommended for the effect of omega-3 use on sepsis.
Omega-3 yağ asitleri, çoklu doymamış yağ asitlerindendir ve antiinflamatuar etki göstererek bağışıklık sistemini güçlendirmek, vücuttaki iltihabı azaltmak gibi temel görevleri vardır. Omega-3 yağ asitleri esansiyeldir ve sardalya, hamsi, somon, uskumru gibi yağlı balıklarda ve deniz ürünlerinde bol miktarda bulunur. Sepsis bir enfeksiyon hastalığı etkeninin kan dolaşımı yoluyla vücudun geneline yayılması, bağışıklık sisteminin yoğun bir tepki vermesi, organ ve dokularda hasar meydana gelmesi ve bu süreçlerin sonunda tekli veya çoklu organ yetmezlikleri ve ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir tür sistemik inflamatuar yanıttır. Bu derleme sepsiste omega-3 yağ asitleri kullanımına odaklanmaktadır. Yapılan çalışmalarda omega-3 kullanımının; CRP, IL-6, WBC, PCT seviyelerini düşürdüğü, yoğun bakımda kalış süresinde önemli bir azalma gösterdiği gözlemlenmiştir. Omega-3 kullanımı sepsis tedavisinde yararlı bir tedavi seçeneğidir. Omega-3 kullanımının sepsis üzerindeki etkisi için geniş ölçekli, randomize kontrollü çalışmalarla daha fazla araştırma yapılması önerilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Beslenme |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 4 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 9 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 1 Sayı: 2 (Aralık) |