BibTex RIS Kaynak Göster

Rainfall Regimes in Turkey According to the Rates of Monthly Variation

Yıl 1990, Cilt: 5 Sayı: 1, - , 01.06.1990

Öz

Rainfall Regimes in Turkey According to the Rates of Monthly Variation The aim of this study is to determine the and/or regimes in Turkey. In former studies about this subject (AKYOL,ERİNC and COLAŞAN) were used percentage of the average seasonal rainfall totals according to the average annual totals and were found three main rainfall regimes. These are Mediterranean, Black Sea and Continental (or Central Anatolia) rainfall regimes. But use of seasonal percentage to define the rainfall regimes is suspect, not only because it is difficult to have a opinion about monthly rainfalls totals but also the region which show great disparity on acoount of monthly rainfall totals, could be included in same rainfall regimes.

AYLIK DEĞİŞME ORANLARINA GÖRE TÜRKİYE'DE YAĞIŞ REJİMİ TİPLERİ

Yıl 1990, Cilt: 5 Sayı: 1, - , 01.06.1990

Öz

Bilindiği gibi yağış rejimi, yağışın yıl içindeki farklı dağılımını ifade etmek amacıyla kullanılan bir terimdir özellikle yağış etkinliği bakımından yağış miktarı kadar yağış rejimi de oldukça büyük önem taşımaktadır. Yağışların yıl içinde soğuk ya da sıcak mevsimde düşmesi, diğer bir deyişle kurak ve nemli dönemler arasında miktar bakımından ortaya çıkan yağış farklılığı ile yağışın yıl içinde aylara göre dağılış şekli ve bunun zeminin nemlilik derecesi üzerindeki etkisi bir yerden diğerine değişme göstermektedir. Yağış rejiminde ve dolayısıyla yağış etkinliğinde alansal farklılıklar, bir bölgenin fiziki özelliklerini ve bölgedeki ekonomik ve sosyal faaliyetleri de etkilemektedir. Uzun kurak bir dönemin mevcut olduğu bir alan ile her mevsimi yağışlı bir saha arasında; akarsu rejimleri, toprak tipleri, bitki örtüsü ve uygulanan tarımsal yöntemler ile yetiştirilen ürünler bakımından oldukça büyük farklar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle yağış rejimleri bakımından bölgesel farklılıkların ortaya konulması büyük önem taşımaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ecmel Temuçin

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1990
Gönderilme Tarihi 14 Temmuz 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 1990 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Temuçin, E. (1990). Rainfall Regimes in Turkey According to the Rates of Monthly Variation. Ege Coğrafya Dergisi, 5(1).