Araştırma Makalesi

İran’ın Nükleer Programının Gelişimi ve Türkiye’nin Tutumu

Cilt: 7 Sayı: 11 2 Mayıs 2023
PDF İndir
TR EN

İran’ın Nükleer Programının Gelişimi ve Türkiye’nin Tutumu

Öz

İran İslam Cumhuriyeti 1980’lerden bu yana Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve Avrupa Birliği olmak üzere çeşitli ülkelerce nükleer silah teknolojisi geliştirmekle ve nükleer silahlara sahip olmakla suçlanmaktadır. İran yetkilileri ise bu duruma sık sık tepki göstermiş ve nükleer programlarının barışçıl amaçlar taşıdığını ve nükleer enerji için kullanıldığını ifade etmişlerdir. Bu doğrultuda İran, atom bombası peşinde olduklarını iddia edenleri eleştirmiştir. Aynı şekilde Batı’nın farklı istihbarat örgütleri de İran’ın ne zaman nükleer silaha erişeceği konusunda kesin bir bilgiye sahip değil gibi görünmektedir. Fakat, İran’ın açtığı merkezler ile uranyum zenginleştirme tesisleri nükleer silah geliştirmeye yakın olduğunu da gösterir niteliktedir. Bu makale, öncelikle Muhammed Rızâ Pehlevî döneminden itibaren İran’ın nükleer programının gelişimini ve tarihini incelemeye çalışacaktır. Bunun yanı sıra İran’ın nükleer silah geliştirme programına neden bu kadar önem verdiği noktasında bir değerlendirme yapılamaya çalışılacaktır. Son olarak da komşu bir ülke olarak Türkiye’nin İran’ın nükleer programına yönelik tavrı ele alınacaktır. Bu bağlamda, İran’ın iç ve dış güvenlik endişeleri ile tehdit algılamalarını değerlendirerek, İran’ın atom bombasına sahip olma süreci ve bu programın Türkiye’ye yansımaları analiz edilmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bahgat, G. (2006). Nuclear Proliferation: The Islamic Republic of Iran, Iranian Studies, Cilt: 39, 307-327. https://www.jstor.org/stable/4311832, adresinden edinilmiştir.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ekonomi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

2 Mayıs 2023

Gönderilme Tarihi

1 Şubat 2023

Kabul Tarihi

2 Mayıs 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: 11

Kaynak Göster

APA
Şahin, M. O., Korkut, Y., & Kibar, M. V. (2023). İran’ın Nükleer Programının Gelişimi ve Türkiye’nin Tutumu. Econharran, 7(11), 33-46. https://izlik.org/JA79FT87KE
AMA
1.Şahin MO, Korkut Y, Kibar MV. İran’ın Nükleer Programının Gelişimi ve Türkiye’nin Tutumu. Econharran. 2023;7(11):33-46. https://izlik.org/JA79FT87KE
Chicago
Şahin, Mustafa Ozan, Yasin Korkut, ve Muhammed Veysel Kibar. 2023. “İran’ın Nükleer Programının Gelişimi ve Türkiye’nin Tutumu”. Econharran 7 (11): 33-46. https://izlik.org/JA79FT87KE.
EndNote
Şahin MO, Korkut Y, Kibar MV (01 Mayıs 2023) İran’ın Nükleer Programının Gelişimi ve Türkiye’nin Tutumu. Econharran 7 11 33–46.
IEEE
[1]M. O. Şahin, Y. Korkut, ve M. V. Kibar, “İran’ın Nükleer Programının Gelişimi ve Türkiye’nin Tutumu”, Econharran, c. 7, sy 11, ss. 33–46, May. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79FT87KE
ISNAD
Şahin, Mustafa Ozan - Korkut, Yasin - Kibar, Muhammed Veysel. “İran’ın Nükleer Programının Gelişimi ve Türkiye’nin Tutumu”. Econharran 7/11 (01 Mayıs 2023): 33-46. https://izlik.org/JA79FT87KE.
JAMA
1.Şahin MO, Korkut Y, Kibar MV. İran’ın Nükleer Programının Gelişimi ve Türkiye’nin Tutumu. Econharran. 2023;7:33–46.
MLA
Şahin, Mustafa Ozan, vd. “İran’ın Nükleer Programının Gelişimi ve Türkiye’nin Tutumu”. Econharran, c. 7, sy 11, Mayıs 2023, ss. 33-46, https://izlik.org/JA79FT87KE.
Vancouver
1.Mustafa Ozan Şahin, Yasin Korkut, Muhammed Veysel Kibar. İran’ın Nükleer Programının Gelişimi ve Türkiye’nin Tutumu. Econharran [Internet]. 01 Mayıs 2023;7(11):33-46. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79FT87KE