Meke Krater Gölü’nden (Konya/Türkiye) İzole Edilen Dunaliella tertiolecta Mikroalginin Nötral Lipid İçeriğine pH Değişimlerinin Etkisi
Öz
Bu çalışmada, halofil bir yeşil mikroalg olan Dunaliella tertiolecta’nın büyüme ortamındaki pH değişikliğinin biyodizel hammaddesi olarak kullanılan triaçilgliserol üretimi ve ilgili parametrelerde meydana gelen değişimi üzerine etkisi değerlendirilmiştir. Mikroalgler Johnson’s besin ortamında farklı pH’larda (pH=4, 6, 8, 10) 25 gün boyunca uygun şartlarda kültüre alınmış ve büyümeleri takip edilmiş, triaçilgliserol üretimleri ve ilgili parametreler analiz edilmiştir. Mikroalglerin büyüme ortamının başlangıç pH’sındaki düşüşle doğru orantılı olarak büyüme hızı, toplam klorofil ve karotenoid miktarlarında artış, net oksijen üretim ve tüketim hızında önemli bir değişim belirlenmezken nötral lipid ve triaçilgliserol üretiminde de artma olmuştur. Diğer taraftan ortam pH’sı 10 olarak ayarlandığında ise mikroalglerin çoğalma hızında önemli bir değişim belirlenmezken, toplam klorofil ve karotenoid miktarlarında düşüş, net oksijen üretim ve tüketim hızlarında azalma olmuş, nötral lipid ve triaçilgliserol üretiminde dikkate değer bir değişim gözlenmemiştir. Elde edilen sonuçlar D.tertiolecta’dan biyodizel hammaddesi üretimi için ortam pH’sını düşürmenin etkili bir sonuç alınabilecek pratik bir yöntem olduğunu göstermiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Anderson, D.M. & Morel, F.M.M. (1978). Copper sensitivity of Gonyaulax tamarensis. Limnol. Oceanogr., 23, 283–295.
- Azov, Y. (1982). Effect of pH on inorganic carbon uptake in algal cultures. Appl. Environ. Microbiol., 43, 1300–1306.
- Avron, M. & Ben-Amotz, A. (eds) (1992). Dunaliella: Physiology, Biochemistry, and Biotechnology. CRC Press, Boca Raton.
- Borowitzka, M.A. & Borowitzka, L.J. (1988a). Algal growth media sources of algal culture. In Micro-algal Biotechnology. ed. Borowitzka, M.A. & Borowitzka, L.J. University Press, New York: Cambridge, pp. 465–465.
- Brennan, L. & Owende, P. (2010). Biofuels from microalgae—A review of technologies for production,processing, and extractions of biofuels and co-products, Renew. Sustain. Energy Rev., 14, 557–577.
- Cabello, J.,Cervantes A.T., Sánchez L., Revah S., &Morales M (2015). Effect of the temperature, pH and irradiance on the photosynthetic activity by Scenedesmus obtusiusculus under nitrogen replete and deplete conditions. Bioresource Technol., 181, 128-135.
- Chen, C.Y. & Durbin, E.G. (1994). Effects of pH on the growth and carbon uptake of marine phytoplankton. Mar. Ecol.-Prog. Ser., 109, 83–94.
- Chisti, Y. (2007). Biodiesel from microalgae. Biotechnology Advances, 25(3), 294-306.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Hidrobiyoloji
Bölüm
Diğer
Yazarlar
Zeynep Elibol Çakmak
*
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
1 Eylül 2018
Gönderilme Tarihi
20 Şubat 2018
Kabul Tarihi
24 Nisan 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 14 Sayı: 3