BibTex RIS Kaynak Göster

Köprüçay Nehri’nde Biyotik İndeksler İle Çeşitlilik İndekslerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi

Yıl 2012, Cilt: 8 Sayı: 1, 42 - 50, 04.01.2012

Öz

Köprüçay Nehri üzerinde belirlenen 7 istasyonda gerçekleştirilen bu çalışmada, makrozoobentik omurgasız örnekleri toplanarak incelenmiş ve toplam 85 takson tespit edilmiştir. Elde edilen veriler üzerine, çeşitlilik indeksleri ve biyotik indeksler uygulanmış, sonuçlar birbiriyle karşılaştırılmıştır. Simpson (SDI), Shannon-Weaver (SWDI) çeşitlilik indekslerine göre, en düşük çeşitlilik değeri 7. istasyonda, en yüksek değer ise 3. ve 5. istasyonlarda belirlenmiştir. Su kalitesini tayin etmek için kullanılan BMWP ve ASPT biyotik indekslerinden elde edilen skor değerleri çeşitlilik değerleri ile benzerlik göstermiş, her iki indekse göre de en kirli istasyon 7. istasyon olurken, en temiz istasyon 3. istasyon olmuştur. Ayrıca çalışmada saprobi indeksin çeşitli versiyonları (Alman saprobi indeks [eski ve yeni versiyon], Çek Saprobi İndeks, Romanya Saprobi İndeks, Slovak Saprobi İndeks) uygulanarak akarsu bölümlerinin dahil olduğu kalite sınıfları belirlenmiştir. Çalışma sonunda uygulanan bütün biyotik indekslerin birbirini destekler sonuç verdiği, saprobi indekse göre istasyonlardaki su kalitesi sınıflarının oligosaprob ile alfamesosaprob arasında değişim gösterdiği saptanmıştır. Ayrıca çeşitlilik indeksleri ile biyotik indeksler arasında önemli düzeyde pozitif korelasyon belirlenmiş, çeşitlilik değerleri kirliliğin arttığı bölgelerde azalırken, temiz akarsu bölümlerinde artmıştır.

The Comparison Between Biotic Indices and Diversity Indices in Köprüçay River

Yıl 2012, Cilt: 8 Sayı: 1, 42 - 50, 04.01.2012

Öz

In this study, macrozoobenthic invertebrate samples were collected at 7 stations on the Köprüçay River, and totally 85 taxa were identified. Diversity and biotic indices applied on the macrozoobenthic data and the results were compared with each other. According to Simpson (SDI) and Shannon-Weaver (SWDI) diversity indices, the lowest diversity values were determined at 7th station, the highest values were determined at 3rd and 5th stations. The various biotic indices used to determine water quality. BMWP and ASPT score values showed similarity with the diversity values. According to BMWP and ASPT, 7th station was determined as the most polluted, 3rd station was the cleanest area in this river. Also, water quality classes of The Köprüçay River were determined by using various versions of Saprobic index (German Saprobic Index [old and new version], Czech Saprobic Index, Romania Saprobic Index, Slovakian Saprobic Index). As a result, in this study was determined that all of biotic indices obtained seem to support each other and water quality classes showed an alteration from oligosaprobic to alfamesosaprobic. The correlations between diversity indices and biotic indices were determined by using Pearson correlation analysis. According to Pearson correlation analysis, diversity indices was positively correlated with biotic indices. Diversity values increased in unpolluted areas, while values decreased in polluted areas.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA53SP88GV
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Melek Zeybek Bu kişi benim

Hasan Kalyoncu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 4 Ocak 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Zeybek, M., & Kalyoncu, H. (2012). Köprüçay Nehri’nde Biyotik İndeksler İle Çeşitlilik İndekslerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 8(1), 42-50.
AMA Zeybek M, Kalyoncu H. Köprüçay Nehri’nde Biyotik İndeksler İle Çeşitlilik İndekslerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi. SDU-JEFF. Nisan 2012;8(1):42-50.
Chicago Zeybek, Melek, ve Hasan Kalyoncu. “Köprüçay Nehri’nde Biyotik İndeksler İle Çeşitlilik İndekslerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 8, sy. 1 (Nisan 2012): 42-50.
EndNote Zeybek M, Kalyoncu H (01 Nisan 2012) Köprüçay Nehri’nde Biyotik İndeksler İle Çeşitlilik İndekslerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 8 1 42–50.
IEEE M. Zeybek ve H. Kalyoncu, “Köprüçay Nehri’nde Biyotik İndeksler İle Çeşitlilik İndekslerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi”, SDU-JEFF, c. 8, sy. 1, ss. 42–50, 2012.
ISNAD Zeybek, Melek - Kalyoncu, Hasan. “Köprüçay Nehri’nde Biyotik İndeksler İle Çeşitlilik İndekslerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 8/1 (Nisan 2012), 42-50.
JAMA Zeybek M, Kalyoncu H. Köprüçay Nehri’nde Biyotik İndeksler İle Çeşitlilik İndekslerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi. SDU-JEFF. 2012;8:42–50.
MLA Zeybek, Melek ve Hasan Kalyoncu. “Köprüçay Nehri’nde Biyotik İndeksler İle Çeşitlilik İndekslerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, c. 8, sy. 1, 2012, ss. 42-50.
Vancouver Zeybek M, Kalyoncu H. Köprüçay Nehri’nde Biyotik İndeksler İle Çeşitlilik İndekslerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi. SDU-JEFF. 2012;8(1):42-50.