Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türleri içerisinde alabalık (Oncorhynchus mykiss) %43,5’lik oranla en fazla paya sahiptir. Yapılan bu çalışma ile ülkemiz ekonomisinde önemli yer tutan bu türün değerlendirme şekillerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gökkuşağı alabalığı doymamış yağ asitlerinden dekosaheksaenoik asit (DHA) ve Hikosapentaenoik asit (EPA) baktmuıdan zengin bir gıda kaynağıdır. Bunun dışında biyolojik değeri yüksek bir besindir. Bu araştırmada alabalığın ekonomik olarak taze soğutulmuş, dondurulmuş ve dumanlanmış (tütsülenmiş) olarak yaygın bir şekilde pazarlandığı, bunun yanı sıra matine ürün ve ezme ürün şeklinde de değerlendirildiği belirlenmiştir.
Gökkuşağı alabalığı Oncorhynchus mykiss değerlendirme tekniği
In the aquaculture species, Rainbow trout has thc highest proportion with 43.5% in Türkiye. In this study it was aimed lo determine utilization methods of rainbow trout which is important species on economv of Türkiye. Rainbovv trout is a rich food source in terms of decosahexaenoic acid (DHA) and eicosapentaenoic acid (EPA) froııı unsatuîated fatty acid. Also, it has high biologica) value. As a result, it has been determined that raiobow trout was marketing as fresh chilled-ffozen-smoked at a widespread shape and it was evaluated marinated and minced prnduet economically.
Diğer ID | JA53UP49JB |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Ocak 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 5 Sayı: 1 |