The study investigated effects of different cryoprotectants on post-thaw viability of cryopreserved mirror carp (Cyprinus carpio) spermatozoa. Volume, motility, movement duration, concentration, total spermatozoa number and pH were recorded in collected semen. Following determination of spermatological properties, the semen was diluted with an extender containing three different cryoprotectants and frozen in liquid nitrogen vapour (-196°C) in 0.5 ml straws for 10 min. The straws were thawed in a water bath at 30 ºC for 30 seconds. The highest post-thaw motility was determined as mean 35.2±1.45 % in extender containing DMSO. On the other hand, the highest post-thaw movement duration was determined as mean 115.2±2.46 s in extender containing glycerol. In conclusion, Kurokura solution containing 15 % DMSO and glycerol can be successfully applied to the cryopreservation of mirror carp semen
Mirror carp Cyprinus carpio semen quality cryoprotectant male broodstock
Bu çalışmada, farklı kriyoprotektantların dondurulmuş aynalı sazan (Cyprinus carpio) spermatozoalarının çözüm sonu canlılıkları üzerine olan etkisi araştırıldı. Toplanan spermada miktar, motilite, canlılık süresi, yoğunluk, toplam spermatozoa sayısı ve pH belirlendi. Spermatolojik özelliklerin belirlenmesinin ardından sperma üç farklı kriyoprotektant içeren sulandırıcı ile sulandırıldı ve 0.5 ml’lik payetler içerisinde 10 dk. süre ile sıvı nitrojen buharında (-196 °C) donduruldu. Payetler 30 °C su banyosunda 30 saniye süre ile çözdürüldü. Çözüm sonu ortalama en yüksek motilite DMSO içeren sulandırıcıda 35,2±1,45 olarak belirlendi. Çözüm sonu ortalama en yüksek canlılık süresi ise gliserol içeren sulandırıcıda 115,2±2,46 s. olarak belirlendi. Sonuç olarak, % 15 oranında DMSO ve gliserol içeren Kurokura solüsyonu aynalı sazan spermasının dondurulmasında başarılı bir şekilde uygulanabilir.
Aynalı sazan Cyprinus carpio sperma kalitesi kriyoprotektant erkek damızlık stoğu
Diğer ID | JA53ZV73HR |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Ocak 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 1 Sayı: 1 |