As a finished product, cake is made from many ingredients, and the quantity, quality and function of these ingredients, as well as the technology used in production, are of great importance in achieving the desired superior quality cake production. The quality of the cake is influenced by many factors: the suitability of the ingredients used for the specific type of cake being made, the quality of the ingredients, the balance of the recipe, the temperature of the ingredients before mixing, the mixing and baking method, the temperature, specific gravity and pH values of the batter obtained at the end of mixing, the amount of batter placed in the pan, the baking time and temperature, the holding conditions of the cake after baking, etc. This study highlights the main factors that affect cake quality and the issues that need to be addressed in cake production. As a result of many scientific researches we have conducted on this subject, it has been shown with analytical results that the most important factor influencing the quality of cake production is the balance of the recipe (the balance of the cake batter recipe in terms of the components it contains [the amounts and proportions of the ingredients in the batter], the batter should have an optimum dry matter/water ratio for the cake.).
Cake quality formula balance cake batter ingredient quality baking
Mamul ürün olarak kek, çok sayıda bileşen girdisi ile yapılmakta ve bu bileşenlerin miktarları, kaliteleri ve işlevleri ile üretimde kullanılan teknoloji arzu edilen, üstün nitelikte kek üretimini gerçekleştirmede büyük önem taşımaktadır. Kek kalitesi birçok etmenden etkilenmektedir: kullanılan bileşenlerin yapılan spesifik kek tipi için uygunluğu, bileşenlerin kalitesi, formül dengesi, bileşenlerin karıştırma işleminden önceki sıcaklık dereceleri, karıştırma ve pişirme yöntemi, karıştırma sonunda elde edilen hamurun sıcaklık, özgül ağırlık ve pH değerleri, tavaya/beher kek kabına konulan hamur miktarı, pişirme süresi ve sıcaklığı, fırın sonrası kekin bekletilme koşulları vb. Bu çalışmada kek kalitesine etki eden temel etmenler ile kek yapımında dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde durulmuş ve konu üzerinde yapmış olduğumuz çok sayıda bilimsel araştırma sonucunda kek üretiminde kaliteye tesir eden en önemli etmenin formül dengesi (kek hamur formülünün içerdiği bileşenler bakımından dengeli olması [hamurda yer alan bileşenlerin miktarları ve birbirine oranları], hamurun ilgili kek için optimum kuru madde/su oranına sahip olması) olduğu analitik bulgular ile ortaya konulmuştur.
Kek kalitesi formül dengesi kek hamuru bileşen kalitesi pişirme
Bu makale için herhangi bir etik beyan alınmamıştır, nitekim çalışmada insan ve hayvan deneği kullanılmamıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bilgi Sistemleri (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Ekim 2024 |
Gönderilme Tarihi | 10 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 26 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 20 Sayı: 1 |