Araştırma Makalesi

Akıllı Sulama için Toprak Nem Dinamiğinde Kapalı Döngü Kontrol Modeli ve Kontrol Edilebilirlik

Cilt: 13 Sayı: 3 18 Ekim 2023
PDF İndir
TR EN

Akıllı Sulama için Toprak Nem Dinamiğinde Kapalı Döngü Kontrol Modeli ve Kontrol Edilebilirlik

Öz

Dünyada artan nüfus ve kuraklık nedeniyle, tatlı su kaynaklarına olan talep son zamanlarda artmış ve artan küresel talep ile şiddetlenmiştir. Bundan dolayı sürdürebilir tarımsal üretimin geliştirilmesi ve akılı tarımsal araçların daha yaygın olarak kullanılması çok önemlidir. Özelikle kablosuz iletişim teknolojilerinin geliştirilmesi ile ürün izleme, sulama planlaması ve toprağın verimini artıracak akıllı kontrol yapıları oluşturulmuş ve böylelikle tarımda su kullanım verimliliği artırılmıştır. Toprak nem dinamiklerinin, diğer çevresel süreçlerin yanı sıra tarım, su yönetimi ve ekosistem işlevi üzerinde önemli etkileri vardır. Toprak neminin dinamiklerini anlamak için, yağış, buharlaşma, terleme, sızma ve toprak özellikleri arasındaki karmaşık etkileşimler dikkate alınmalıdır. Bu çalışmada, akıllı tarımda çok yaygın kullanılan kapalı döngü kontrol yapıları incelenmiş ve toprak nem dinamiğinde bir öngörülü kontrol modeli önerilmiştir. Kurulacak bu modelde, yağış miktarı, sulama mekanizması, derin sızma ve toprağın buharlaşma seviyeleri göz önüne alınacaktır. Daha sonra, bu kontrol sistemi üzerinde, topraktaki nem dinamiğinin zamana göre hangi durumlarda kontrol edilebilir olduğu araştırılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] Obaideen, K., Yousef, B.A., AlMallahi, M.N., Tan, Y.C., Mahmoud, M., Jaber, H. ve Ramadan, M. "An overview of smart irrigation systems using IoT", Energy Nexus, 100124, 2022.
  2. [2] Vallejo-Gómez, D., Osorio, M. ve Hincapié, C.A., "Smart Irrigation Systems in Agriculture: A Systematic Review", Agronomy, 13(2), 342, 2023.
  3. [3] Jiménez, A.F., Cárdenas, P.F. ve Jiménez, F., "Smart water management approach for resource allocation in High-Scale irrigation systems", Agricultural Water Management, 256, 107088, 2021.
  4. [4] Ahansal, Y., Bouziani, M., Yaagoubi, R. Sebari, I. Sebari, K. ve Kenny, L., "Towards smart irrigation: A literature review on the use of geospatial technologies and machine learning in the management of water resources in arboriculture", Agronomy, 12(2), 297, 2022.
  5. [5] Khan, A.I., Alsolami, F., Alqurashi, F., Abushark, Y.B. ve Sarker, I.H., "Novel energy management scheme in IoT enabled smart irrigation system using optimized intelligence methods", Engineering Applications of Artificial Intelligence, 114, 104996, 2022.
  6. [6] Guntur, J., Raju, S.S., Jayadeepthi, K. ve Sravani, C.H., "An automatic irrigation system using IOT devices", Materials Today: Proceedings, 68, 2233-2238, 2022.
  7. [7] García, L., Parra, L., Jimenez, J. M., Lloret, J., ve Lorenz, P., "IoT-based smart irrigation systems: An overview on the recent trends on sensors and IoT systems for irrigation in precision agriculture", Sensors, 20(4), 1042, 2020.
  8. [8] Taştan, M., "Nesnelerin İnterneti Tabanlı Akıllı Sulama ve Uzaktan İzleme Sistemi", Avrupa Bilim ve Teknoloji, (15), 229-236, 2019.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Elektrik Mühendisliği (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

18 Ekim 2023

Gönderilme Tarihi

14 Haziran 2023

Kabul Tarihi

16 Ağustos 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 13 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Hamidoğlu, A. (2023). Akıllı Sulama için Toprak Nem Dinamiğinde Kapalı Döngü Kontrol Modeli ve Kontrol Edilebilirlik. EMO Bilimsel Dergi, 13(3), 7-15. https://izlik.org/JA26XS59ZE
AMA
1.Hamidoğlu A. Akıllı Sulama için Toprak Nem Dinamiğinde Kapalı Döngü Kontrol Modeli ve Kontrol Edilebilirlik. EMO Bilimsel Dergi. 2023;13(3):7-15. https://izlik.org/JA26XS59ZE
Chicago
Hamidoğlu, Ali. 2023. “Akıllı Sulama için Toprak Nem Dinamiğinde Kapalı Döngü Kontrol Modeli ve Kontrol Edilebilirlik”. EMO Bilimsel Dergi 13 (3): 7-15. https://izlik.org/JA26XS59ZE.
EndNote
Hamidoğlu A (01 Ekim 2023) Akıllı Sulama için Toprak Nem Dinamiğinde Kapalı Döngü Kontrol Modeli ve Kontrol Edilebilirlik. EMO Bilimsel Dergi 13 3 7–15.
IEEE
[1]A. Hamidoğlu, “Akıllı Sulama için Toprak Nem Dinamiğinde Kapalı Döngü Kontrol Modeli ve Kontrol Edilebilirlik”, EMO Bilimsel Dergi, c. 13, sy 3, ss. 7–15, Eki. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26XS59ZE
ISNAD
Hamidoğlu, Ali. “Akıllı Sulama için Toprak Nem Dinamiğinde Kapalı Döngü Kontrol Modeli ve Kontrol Edilebilirlik”. EMO Bilimsel Dergi 13/3 (01 Ekim 2023): 7-15. https://izlik.org/JA26XS59ZE.
JAMA
1.Hamidoğlu A. Akıllı Sulama için Toprak Nem Dinamiğinde Kapalı Döngü Kontrol Modeli ve Kontrol Edilebilirlik. EMO Bilimsel Dergi. 2023;13:7–15.
MLA
Hamidoğlu, Ali. “Akıllı Sulama için Toprak Nem Dinamiğinde Kapalı Döngü Kontrol Modeli ve Kontrol Edilebilirlik”. EMO Bilimsel Dergi, c. 13, sy 3, Ekim 2023, ss. 7-15, https://izlik.org/JA26XS59ZE.
Vancouver
1.Ali Hamidoğlu. Akıllı Sulama için Toprak Nem Dinamiğinde Kapalı Döngü Kontrol Modeli ve Kontrol Edilebilirlik. EMO Bilimsel Dergi [Internet]. 01 Ekim 2023;13(3):7-15. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26XS59ZE

EMO BİLİMSEL DERGİ
Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Biyomedikal, Kontrol Mühendisliği Bilimsel Hakemli Dergisi
TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI 
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18
bilimseldergi@emo.org.tr