Konferans Bildirisi

Rüzgar Enerji Dönüşüm Sistemlerinde Finsler Geometrisi Tabanlı Yeni Bir Yaklaşım

Cilt: 8 Sayı: 1 30 Haziran 2018
PDF İndir
TR

Rüzgar Enerji Dönüşüm Sistemlerinde Finsler Geometrisi Tabanlı Yeni Bir Yaklaşım

Öz

Günümüzde artan enerji ihtiyacına paralel olarak üretilen enerjinin temiz ve sürdürülebilir olma hedefi, yenilenebilir enerji sistemlerine olan yönelimi hızla artırmıştır. Bu çalışma, yenilebilir enerji kaynakları arasında yer alan rüzgar enerji dönüşüm sistemleri alanındaki özgün yaklaşımlı Finsler geometri tabanlı modellemeleri içermektedir. Rüzgar enerji dönüşüm sistemlerinde rüzgar hızı modellemesi büyük öneme sahiptir. Bu çalışma kapsamında da, 2-boyutlu Finsler uzaylarının metrik fonksiyonu ve bunlara ilişkin geodezikler, rüzgar hızı modellemesinde sıklıkla kullanılan iki parametreli Weibull dağılımı için elde edilmiştir. Weibull olasılık dağılım fonksiyonuna Finsler geometrisi ile yeni ve farklı bir yaklaşım getirilerek, 2-boyutlu Finsler uzayında metrik tanımlaması yapılmıştır.  Bu özgün yaklaşım ile iki parametreli yeni bir dağılım fonksiyonu geliştirilip asimetrik yapılarda daha hassas modellemelerin oluşturulabilmesi sağlanmıştır. Finsler geometri tabanlı yeni yaklaşım,  rüzgar hızı modellemesinde sıklıkla kullanılan Rayleigh ve Weibull dağılımları ile karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] IEA., Key World Energy Statistics, IEA: https://www.iea.org/publications., (Ziyaret Edilme Tarihi, 24.03.2017).
  2. [2] GWEC, "Global Wind Report 2016", http://www.gwec.net/publications, 2016.
  3. [3] Baseer, M. A., Meyer, J. P., Rehman, S. and Alam, M. M., "Wind power characteristics of seven data collection sites in Jubail, Saudi Arabia using Weibull parameters", Renewable Energy, 102: 35-49 (2017).
  4. [4] Bassyouni, M, Gutub, S. A, Javaid U., Awais, M., Rehman, S., Hamid SS, Abdel-Aziz M. H., Abouel-Kasem, A. and Shafeek, H. "Assessment and analysis of wind power resource using weibull parameters", Energy Exploration & Exploitation, 33(1): 105-22 (2015).
  5. [5] Akdağ, S. A. and Güler, Ö., "Weibull Dağılım Parametrelerini Belirleme Metodlarının Karşılaştırılması", VII. Ulusal Temiz Enerji Sempozyumu, (2008).
  6. [6] Akdağ, S. A., and Güler, Ö., "Wind characteristics analyses and determination of appropriate wind turbine for Amasra—Black Sea region, Turkey", International Journal of Green Energy, 7(4): 422-433 (2010).
  7. [7] Kantar, Y. M., Kurban, M. and Hocaoglu, F. O., "Comparison of six different parameter estimation methods in wind power applications", Scientific Research and Essays, 6(32): 6594-6604 (2011).
  8. [8] Kurban, M., Hocaoğlu, F. O. and Kantar, Y. M., "The comparative analysis of two different statistical distributions used to estimate the wind energy potential", Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 13(1):103-9 (2007).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Konferans Bildirisi

Yazarlar

Emrah Dokur *
Bilecik S.E. Universitesi
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2018

Gönderilme Tarihi

19 Şubat 2018

Kabul Tarihi

8 Ağustos 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Dokur, E., Ceyhan, S., & Kurban, M. (2018). Rüzgar Enerji Dönüşüm Sistemlerinde Finsler Geometrisi Tabanlı Yeni Bir Yaklaşım. EMO Bilimsel Dergi, 8(1), 71-77. https://izlik.org/JA45FJ78AB
AMA
1.Dokur E, Ceyhan S, Kurban M. Rüzgar Enerji Dönüşüm Sistemlerinde Finsler Geometrisi Tabanlı Yeni Bir Yaklaşım. EMO Bilimsel Dergi. 2018;8(1):71-77. https://izlik.org/JA45FJ78AB
Chicago
Dokur, Emrah, Salim Ceyhan, ve Mehmet Kurban. 2018. “Rüzgar Enerji Dönüşüm Sistemlerinde Finsler Geometrisi Tabanlı Yeni Bir Yaklaşım”. EMO Bilimsel Dergi 8 (1): 71-77. https://izlik.org/JA45FJ78AB.
EndNote
Dokur E, Ceyhan S, Kurban M (01 Haziran 2018) Rüzgar Enerji Dönüşüm Sistemlerinde Finsler Geometrisi Tabanlı Yeni Bir Yaklaşım. EMO Bilimsel Dergi 8 1 71–77.
IEEE
[1]E. Dokur, S. Ceyhan, ve M. Kurban, “Rüzgar Enerji Dönüşüm Sistemlerinde Finsler Geometrisi Tabanlı Yeni Bir Yaklaşım”, EMO Bilimsel Dergi, c. 8, sy 1, ss. 71–77, Haz. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA45FJ78AB
ISNAD
Dokur, Emrah - Ceyhan, Salim - Kurban, Mehmet. “Rüzgar Enerji Dönüşüm Sistemlerinde Finsler Geometrisi Tabanlı Yeni Bir Yaklaşım”. EMO Bilimsel Dergi 8/1 (01 Haziran 2018): 71-77. https://izlik.org/JA45FJ78AB.
JAMA
1.Dokur E, Ceyhan S, Kurban M. Rüzgar Enerji Dönüşüm Sistemlerinde Finsler Geometrisi Tabanlı Yeni Bir Yaklaşım. EMO Bilimsel Dergi. 2018;8:71–77.
MLA
Dokur, Emrah, vd. “Rüzgar Enerji Dönüşüm Sistemlerinde Finsler Geometrisi Tabanlı Yeni Bir Yaklaşım”. EMO Bilimsel Dergi, c. 8, sy 1, Haziran 2018, ss. 71-77, https://izlik.org/JA45FJ78AB.
Vancouver
1.Emrah Dokur, Salim Ceyhan, Mehmet Kurban. Rüzgar Enerji Dönüşüm Sistemlerinde Finsler Geometrisi Tabanlı Yeni Bir Yaklaşım. EMO Bilimsel Dergi [Internet]. 01 Haziran 2018;8(1):71-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA45FJ78AB

EMO BİLİMSEL DERGİ
Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Biyomedikal, Kontrol Mühendisliği Bilimsel Hakemli Dergisi
TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI 
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18
bilimseldergi@emo.org.tr