Araştırma Makalesi

Parazitik Elemanlar Kullanılarak Bant Filtreleyici Düzlemsel Anten Tasarımı

Cilt: 10 Sayı: 2 31 Aralık 2020
PDF İndir

Parazitik Elemanlar Kullanılarak Bant Filtreleyici Düzlemsel Anten Tasarımı

Öz

Bu çalışmada, belirlenmiş bir frekans bandını filtreleyebilen bir düzlemsel anten tasarlanmıştır. Filtreleme işlemi anten yapısına 4 adet parazitik elemanın eklenmesiyle gerçekleştirilmiştir. Her bir parazitik eleman bir dikdörtgenden ve bu dikdörtgenin her bir kısa kenarına eklenen bir dik üçgenden oluşmuştur. Filtreleme alt ve üst frekans sınırları sırasıyla 9.2 GHz ve 10.7 GHz’ dir. Öncelikle anten parazitik elemanlar göz önüne alınmadan benzetim yoluyla tasarlanmıştır. Daha sonra sözkonusu frekans sınırları yardımıyla analitik olarak parazitik eleman boyutları hesaplanmıştır. Parazitik elemanların anten kenarına olan uzaklığı ve analitik olarak hesaplanan parazitik eleman boyutları için parametrik analiz gerçekleştirilerek hedeflenen frekans bant filtrelemesine ulaşılmıştır. Benzetim sonucu bulunan dönüş kaybı, ışıma örüntüsü ve kazanç parametreleri sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Singh, H. S. ve Kalraiya, S., "Design and Analysis of a Compact WiMAX and WLAN Band Notched Planar Monopole Antenna for UWB and Bluetooth Applications", International Journal of RF and Microwave Computer-Aided Engineering, 28, 1-10, 2018.
  2. Zhong, Z., He, Z., Wang, Z. ve arkadaşları, "A Novel Planar Monopole UWB Antenna with Quad Notched Bands Using Quad-Mode Stepped Impedance Resonator", Progress in Electromagnetics Research Letters, 69, 29-36, 2017.
  3. Tiwari, R. N., Singh, P. ve Kanaujia, B. K., "A Half Cut Design of Low Profile UWB Planar Antenna for DCS/PCS/WLAN Applications", International Journal of RF and Microwave Computer-Aided Engineering, 29, 1-9, 2019.
  4. Tan, M. T., Li, J. Q. ve Jiang, Z. Y., "A Miniaturized Ultra-Wideband Planar Monopole Antenna with L-shaped Ground Plane Stubs", International Journal of RF and Microwave Computer-Aided Engineering, 29, 1-7, 2019.
  5. Mishra, S., Das, S., Pattnaik, S. S. ve arkadaşları, "Low-Profile Circularly Polarized Planar Antenna for GPS L1, L2, and L5 Bands", Microw. Opt. Technol. Lett., 62, 806-815, 2019.
  6. Midya, M., Bhattacharjee, S. ve Mitra, M., "Triple-Band Dual-Sense Circularly Polarised Planar Monopole Antenna", IET Microwaves, Antennas & Propagation, 13, 2020-2025, 2019.
  7. Gautam, A. K., Farhan, M., Agrawal, N. ve arkadaşları, "Design and Packaging of Compact Circularly Polarised Planar Antenna for 2.45-GHz RFID Mobile Readers", IET Microwaves, Antennas & Propagation, 13, 2310-2314, 2019.
  8. Wang, L., Jiao, Y. C. ve Weng, Z., "Novel Planar Reconfigurable Circularly Polarized Complementary Antenna for Unidirectional End-Fire Radiation", International Journal of RF and Microwave Computer-Aided Engineering, 2020, 1-7, 2020.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Harun Şimşek Bu kişi benim
Türkiye

Oğuzhan Erdoğan Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

23 Haziran 2020

Kabul Tarihi

22 Kasım 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Şimşek, H., Erdoğan, O., & Dogusgen Erbas, C. (2020). Parazitik Elemanlar Kullanılarak Bant Filtreleyici Düzlemsel Anten Tasarımı. EMO Bilimsel Dergi, 10(2), 23-31. https://izlik.org/JA46PC98EE
AMA
1.Şimşek H, Erdoğan O, Dogusgen Erbas C. Parazitik Elemanlar Kullanılarak Bant Filtreleyici Düzlemsel Anten Tasarımı. EMO Bilimsel Dergi. 2020;10(2):23-31. https://izlik.org/JA46PC98EE
Chicago
Şimşek, Harun, Oğuzhan Erdoğan, ve Cihan Dogusgen Erbas. 2020. “Parazitik Elemanlar Kullanılarak Bant Filtreleyici Düzlemsel Anten Tasarımı”. EMO Bilimsel Dergi 10 (2): 23-31. https://izlik.org/JA46PC98EE.
EndNote
Şimşek H, Erdoğan O, Dogusgen Erbas C (01 Aralık 2020) Parazitik Elemanlar Kullanılarak Bant Filtreleyici Düzlemsel Anten Tasarımı. EMO Bilimsel Dergi 10 2 23–31.
IEEE
[1]H. Şimşek, O. Erdoğan, ve C. Dogusgen Erbas, “Parazitik Elemanlar Kullanılarak Bant Filtreleyici Düzlemsel Anten Tasarımı”, EMO Bilimsel Dergi, c. 10, sy 2, ss. 23–31, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46PC98EE
ISNAD
Şimşek, Harun - Erdoğan, Oğuzhan - Dogusgen Erbas, Cihan. “Parazitik Elemanlar Kullanılarak Bant Filtreleyici Düzlemsel Anten Tasarımı”. EMO Bilimsel Dergi 10/2 (01 Aralık 2020): 23-31. https://izlik.org/JA46PC98EE.
JAMA
1.Şimşek H, Erdoğan O, Dogusgen Erbas C. Parazitik Elemanlar Kullanılarak Bant Filtreleyici Düzlemsel Anten Tasarımı. EMO Bilimsel Dergi. 2020;10:23–31.
MLA
Şimşek, Harun, vd. “Parazitik Elemanlar Kullanılarak Bant Filtreleyici Düzlemsel Anten Tasarımı”. EMO Bilimsel Dergi, c. 10, sy 2, Aralık 2020, ss. 23-31, https://izlik.org/JA46PC98EE.
Vancouver
1.Harun Şimşek, Oğuzhan Erdoğan, Cihan Dogusgen Erbas. Parazitik Elemanlar Kullanılarak Bant Filtreleyici Düzlemsel Anten Tasarımı. EMO Bilimsel Dergi [Internet]. 01 Aralık 2020;10(2):23-31. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46PC98EE

EMO BİLİMSEL DERGİ
Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Biyomedikal, Kontrol Mühendisliği Bilimsel Hakemli Dergisi
TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI 
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18
bilimseldergi@emo.org.tr