Kayseri’de yer alan restoranlardaki yeşil uygulamaların değerlendirilmesi için hazırlanan bu çalışmada restoran çalışanları ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışma yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak hazırlanmıştır. Çalışmanın yapıldığı restoranlar fiziki çekicilik, coğrafi konum, menü zenginliği, dış görünüm ve sağladığı ortam özellikleri bakımından diğer restoranlardan ayrışmaktadır. Yurt içinde şubeleşmek, uluslararası bir zincir haline gelme çabası, çalışmanın yapıldığı restoranların hedefleri arasındadır.
Yapılan çalışma sonucunda restoran çalışanlarının çevreci bina ve yeşil bina sertifikasyonu hakkında bilgi sahibi olmadığı, çevreci olma ya da yeşil bina kavramlarını estetik açıdan değerlendirdikleri, işletmelerin restoran içi düzenin kurulmasında doğal ürünleri tercih etme nedeninin çevre ve sürdürülebilirlik konusundaki duyarlılık değil estetik kaygılar olduğu tespit edilmiştir.
Restoranlarda enerjinin en çok tüketildiği alanlar sırasıyla mutfak, soğuk hava depoları, ocak ve fırınlardır. İşletmelerde enerji maliyetlerini azaltma yönünde önlemler alınmamakta ve yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılmamaktadır.
Restoranlarda hayvansal ve bitkisel yağ, yemek ve plastik atıklar oluştuğu, hayvansal ve bitkisel yağ atıklarının değerlendirilmediği belirlenmiştir. Ayrıca çalışma yapılan restoran işletmelerinde su tasarrufu konusunda önlem alma ve personele eğitim verme oranının oldukça düşük olduğu görülmüştür. Gıda güvenliği ve hijyen konusunda tüm restoranlar resmi belgelere sahip iken sürdürülebilirlik konusunda personelin eğitim alma oranının oldukça düşüktür.
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Siyaset Biliminde Çevre Politikası |
| Bölüm | Makaleler |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 23 Ekim 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 10 Ağustos 2024 |
| Kabul Tarihi | 27 Mart 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 9 Sayı: 2 |