Objective: Retrograde intrarenal surgery (RIRS) is safe and effective, minimally invasive method for renal stones however there is no accepted method for predicting stone-free rate after RIRS. We aimed to compare Resorlu-Unsal stone score, R.I.R.S scoring system, Modified Seoul National University Stone complexity (S-ReSC) scoring systems to evaluate the stone-free rates after flexible ureterorenoscopy (f-URS) for kidney Stones.
Material and Methods: Patients who underwent RIRC in 2018-2019 were evaluated retrospectively. Ninety-three patients who underwent postoperative Computerized Tomography (CT) to evaluate stone-free status were included in the study. Scoring was performed by the preoperative imaging of the patients. Stone-free status was defined as no fragment in postoperative CT. Factors affecting stone-free status were evaluated.
Results: The mean age was 45.07 ± 13.32 years. The mean stone size was 15.4 ± 4.31 mm. The stone-free rate was 82.8%. The median Resorlu-Unsal score was 0 (0-3), R.I.R.S score was 5 (4-10) and S-ReSC was 1 (1-12). Stone size and scoring systems were found to be significant in predicting stone-free in univariate analysis meanwhile only R.I.R.S. scoring system and S-ReSC scores were determined as predictive factors for stone-free in multivariate analysis (Table 1). In the ROC curve, all scoring systems had a high predictive ability in terms of stone-free rate.
Conclusion: All scoring systems are effective in determining the stone-free rate for f-URS. The predictability of S-ReSC and R.I.R.S. scoring systems were higher.
Amaç: Retrograd intrarenal cerrahi (RIRC) böbrek taşları için etkin ve güvenilir, minimal invaziv bir yöntemdir ancak cerrahi sonrası taşsızlık oranını değerlendirmek için kabul edilmiş bir yöntem yoktur. Bu çalışmamızda, fleksible üreterorenoskopi(f-URS) sonrası taşsızlık oranlarını değerlendirmek için kullanılan Resorlu-Ünsal taş skoru, R.I.R.S skorlama sistemi (R.I.R.S scoring system), Modifiye Seoul Ulusal Üniversitesi Taş kompleksi [Modified Seoul National University Stone Complex (S-ReSC)] skorlama sistemlerini karşılaştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: 2018-2019 yıllarında RIRC uygulanan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Taşsızlık durumunu değerlendirmek için postoperatif Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile görüntüleme yapılan 93 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların preoperatif görüntülemeleri ile Resorlu-Ünsal taş skoru, R.I.R.S skorlama sistemi (R.I.R.S scoring system), Modifiye Seoul National University Stone Complex (S-ReSC) skorlama sistemleri ile skorlama yapıldı . Postoperatif BT’de rezidü fragman olmaması taşsızlık olarak tanımlandı. Taşsızlık durumunu etkileyen faktörler değerlendirildi.
Bulgular: Ortalama yaş 45.07 ± 13.32 yıl idi. Ortalama taş boyutu 15.4 ± 4.31 mm idi. Taşsızlık oranı %82.8 idi. Ortanca Resorlu-Ünsal taş skoru 0 (0-3), R.I.R.S skoru 5 (4-10) ve S-ReSC skoru 1 (1-12) idi. Tek değişkenli analizde taş boyutu ve skorlama sistemleri taşsızlığı öngörmede anlamlı bulunurken, çok değişkenli analizde taşsızlık için sadece R.I.R.S. skorlama sistemi ve S-ReSC skorları öngörücü faktör olarak belirlendi. ROC eğrisinde tüm skorlama sistemleri taşsızlık oranı açısından yüksek öngörücülüğe sahip idi.
Sonuç: Retrograd intrarenal cerrahi sonrası taşsızlık değerlendirilmesi için tüm skorlama sistemleri etkindir. Çalışmamızda Modifiye S-ReSC ve R.I.R.S skorlama sistemleri ile taşsızlık öngörülebilirliği daha yüksek bulunmuştur.
Böbrek taşı Retrograd İntrarenal Cerrahi Skorlama Yöntemleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Üroloji |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 13 Sayı: 2 |