Zeytin bahçelerinde Zelleria oleastrella (Mill.) (Yponomeutidae) ve Cacoecimorpha pronubana (Hübn.) (Tortricidae) (Lepidoptera)’nın popülasyon değişimi

Cilt: 5 Sayı: 3 20 Nisan 2015
PDF İndir
EN TR

Zeytin bahçelerinde Zelleria oleastrella (Mill.) (Yponomeutidae) ve Cacoecimorpha pronubana (Hübn.) (Tortricidae) (Lepidoptera)’nın popülasyon değişimi

Öz

Son yıllarda zeytinlerde beslenen iki lepidopter türü kaydedilmiştir. Zelleria oleastrella (Mill.) (Lepidoptera: Yponomeutidae) zeytinde beslenen monofag bir zararlıdır. Karanfil zararlısı olarak bilinen Cacoecimorpha pronubana (Hübn.) (Tortricidae) ise polifag bir zararlıdır. Bu çalışma, iki zararlının larva popülasyon değişimini belirlemek amacıyla Adana, Hatay, Osmaniye ve Mersin’deki zeytin bahçelerinde 2008-2009 yılları arasında yürütülmüştür. Bu amaçla, yedi veya onbeş günlük periyotlarda her bahçeden yirmi beş ağaçta 30 cm’lik yüz sürgünde, larvaların sayısı kaydedilmiştir. Ayrıca, Z. oleastrella’nın zararı ve bazı biyolojik özellikleri tanımlanmıştır. Çalışma sonunda, Z. oleastrella’nın larvalarının Doğu Akdeniz Bölgesi’inde nisan ile temmuz sonu arasında aktif olduğu ve zeytin bahçelerinde 2-3 tepe noktası oluşturduğu tespit edilmiştir. Zararlının en yüksek sayıya mayıs sonu, haziran ve temmuz başında ulaştığı belirlenmiştir. C. pronubana zeytin ağaçlarında on ay boyunca mart ortasından aralık sonuna kadar düşük sayıda kaydedilmiştir. Larvaların Haziran ve Temmuz aylarında zeytinin sürgün, yaprak ve meyvelerinde oburca beslendiği gözlenmiştir. Z. oleastrella larvaları, zeytinin yeni tomurcuk, sürgün ve taze yapraklarını yoğun ağ içine alarak, burada taze kısımlarıyla beslendiği bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

20 Nisan 2015

Gönderilme Tarihi

20 Nisan 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Kaçar, G. (2015). Zeytin bahçelerinde Zelleria oleastrella (Mill.) (Yponomeutidae) ve Cacoecimorpha pronubana (Hübn.) (Tortricidae) (Lepidoptera)’nın popülasyon değişimi. Türkiye Entomoloji Bülteni, 5(3), 147-157. https://doi.org/10.16969/teb.07626
AMA
1.Kaçar G. Zeytin bahçelerinde Zelleria oleastrella (Mill.) (Yponomeutidae) ve Cacoecimorpha pronubana (Hübn.) (Tortricidae) (Lepidoptera)’nın popülasyon değişimi. Türkiye Entomoloji Bülteni. 2015;5(3):147-157. doi:10.16969/teb.07626
Chicago
Kaçar, Gülay. 2015. “Zeytin bahçelerinde Zelleria oleastrella (Mill.) (Yponomeutidae) ve Cacoecimorpha pronubana (Hübn.) (Tortricidae) (Lepidoptera)’nın popülasyon değişimi”. Türkiye Entomoloji Bülteni 5 (3): 147-57. https://doi.org/10.16969/teb.07626.
EndNote
Kaçar G (01 Kasım 2015) Zeytin bahçelerinde Zelleria oleastrella (Mill.) (Yponomeutidae) ve Cacoecimorpha pronubana (Hübn.) (Tortricidae) (Lepidoptera)’nın popülasyon değişimi. Türkiye Entomoloji Bülteni 5 3 147–157.
IEEE
[1]G. Kaçar, “Zeytin bahçelerinde Zelleria oleastrella (Mill.) (Yponomeutidae) ve Cacoecimorpha pronubana (Hübn.) (Tortricidae) (Lepidoptera)’nın popülasyon değişimi”, Türkiye Entomoloji Bülteni, c. 5, sy 3, ss. 147–157, Kas. 2015, doi: 10.16969/teb.07626.
ISNAD
Kaçar, Gülay. “Zeytin bahçelerinde Zelleria oleastrella (Mill.) (Yponomeutidae) ve Cacoecimorpha pronubana (Hübn.) (Tortricidae) (Lepidoptera)’nın popülasyon değişimi”. Türkiye Entomoloji Bülteni 5/3 (01 Kasım 2015): 147-157. https://doi.org/10.16969/teb.07626.
JAMA
1.Kaçar G. Zeytin bahçelerinde Zelleria oleastrella (Mill.) (Yponomeutidae) ve Cacoecimorpha pronubana (Hübn.) (Tortricidae) (Lepidoptera)’nın popülasyon değişimi. Türkiye Entomoloji Bülteni. 2015;5:147–157.
MLA
Kaçar, Gülay. “Zeytin bahçelerinde Zelleria oleastrella (Mill.) (Yponomeutidae) ve Cacoecimorpha pronubana (Hübn.) (Tortricidae) (Lepidoptera)’nın popülasyon değişimi”. Türkiye Entomoloji Bülteni, c. 5, sy 3, Kasım 2015, ss. 147-5, doi:10.16969/teb.07626.
Vancouver
1.Gülay Kaçar. Zeytin bahçelerinde Zelleria oleastrella (Mill.) (Yponomeutidae) ve Cacoecimorpha pronubana (Hübn.) (Tortricidae) (Lepidoptera)’nın popülasyon değişimi. Türkiye Entomoloji Bülteni. 01 Kasım 2015;5(3):147-5. doi:10.16969/teb.07626