Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kestane Gal Arısı, Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae)’nin larva parazitoiti Torymus sinensis Kamijo (Hymenoptera: Torymidae) ve biyolojik mücadelede kullanım olanakları

Yıl 2017, Cilt: 7 Sayı: 2, 173 - 189, 17.10.2017

Öz

Kestanenin en önemli böcek zararlısı olarak bilinen kestane gal arısı Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae)’ye karşı şimdiye kadar denenen mücadele yöntemleri arasında en etkilisi, doğal yayılış alanı olan Çin’de konağına özgü bir parazitoit olan Torymus sinensis Kamijo (Hymenoptera: Torymidae) kullanılarak yapılan klasik biyolojik mücadeledir. Bu parazitoit 2015 ve 2016’da Türkiye’ye İtalya’dan getirilmiş ve zararlının etkili olduğu alanlarda salımı yapılmıştır. Literatürde T. sinensis ile ilgili olarak oldukça geniş bir bilgi birikimi bulunmaktadır. Bunun dışında zararlının ilk kaydının yapıldığı 2014 senesinden itibaren Türkiye’de de yapılan çalışmalarla da bir deneyim birikimi oluşmuştur. Bu derlemenin amaçlarından biri bu bilgi ve deneyim birikimini biraraya getirerek, Türkiye’deki araştırmacı ve uygulayıcıların faydasına sunmaktır. Biyolojik mücadele birtakım riskler taşıyabilmektedir. Bu derlemenin amaçlarından biri de kestane gal arısı ile biyolojik mücadelede T. sinensis kullanımında söz konusu olabilecek ekolojik riskler ve bunların en aza indirilmesi ile ilgili bilgi vermektir. Son olarak bu derleme, T. sinensis’in biyolojisi ve ekolojisi ile ilgili, Türkiye ve dünya genelindeki biyolojik mücadele uygulamaları açısından önemli olabilecek bilgi eksikliklerine işaret etmeyi de amaçlamaktadır.

Rearing and releasing Torymus sinensis Kamijo (Hymenoptera: Torymidae), larval parasitoid of the chestnut gall wasp, Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae)

Yıl 2017, Cilt: 7 Sayı: 2, 173 - 189, 17.10.2017

Öz

The most effective control measure against the Asian chestnut gall wasp (ACGW), Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae), the most dangerous insect pest of the chestnut worldwide, is classical biological control by using Torymus sinensis Kamijo (Hymenoptera: Torymidae), which is a larval parasitoid specific to the ACGW in its native range, China. In Turkey, this parasitoid was imported from Italy, and introduced to the affected areas in 2015 and 2016.The relevant literature constitutes a vast knowledge on T. sinensis. Additionally, a significant amount of experience has been obtained since 2014 when the pest was first recorded in Turkey. In this review, we aim to bring this knowledge and experience into Turkish, and to present them to the researchers and practitioners in Turkey. Biological control might bear some ecological risks just like natural invasion. In this review, we particularly aim to present information on the ecological risks of introducing T. sinensis to a new environment and measures to lessen these risks. Finally, we aim to designate important unknown aspects of T. sinensis biology and ecology that might have consequences for the biological control efforts in Turkey and in the world.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derleme
Yazarlar

Kahraman İpekdal

Akın Emin Bu kişi benim

Ali Şahin Kuzucu Bu kişi benim

Metin Karadağ Bu kişi benim

Murat Koçluk Bu kişi benim

Özden Açıcı Bu kişi benim

Selim Şah Bu kişi benim

Yaşar Aksu Bu kişi benim

Fernanda Colombari Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 17 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA İpekdal, K., Emin, A., Kuzucu, A. Ş., Karadağ, M., vd. (2017). Kestane Gal Arısı, Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae)’nin larva parazitoiti Torymus sinensis Kamijo (Hymenoptera: Torymidae) ve biyolojik mücadelede kullanım olanakları. Türkiye Entomoloji Bülteni, 7(2), 173-189.
AMA İpekdal K, Emin A, Kuzucu AŞ, Karadağ M, Koçluk M, Açıcı Ö, Şah S, Aksu Y, Colombari F. Kestane Gal Arısı, Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae)’nin larva parazitoiti Torymus sinensis Kamijo (Hymenoptera: Torymidae) ve biyolojik mücadelede kullanım olanakları. Türkiye Entomoloji Bülteni. Ekim 2017;7(2):173-189.
Chicago İpekdal, Kahraman, Akın Emin, Ali Şahin Kuzucu, Metin Karadağ, Murat Koçluk, Özden Açıcı, Selim Şah, Yaşar Aksu, ve Fernanda Colombari. “Kestane Gal Arısı, Dryocosmus Kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae)’nin Larva Parazitoiti Torymus Sinensis Kamijo (Hymenoptera: Torymidae) Ve Biyolojik mücadelede kullanım Olanakları”. Türkiye Entomoloji Bülteni 7, sy. 2 (Ekim 2017): 173-89.
EndNote İpekdal K, Emin A, Kuzucu AŞ, Karadağ M, Koçluk M, Açıcı Ö, Şah S, Aksu Y, Colombari F (01 Ekim 2017) Kestane Gal Arısı, Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae)’nin larva parazitoiti Torymus sinensis Kamijo (Hymenoptera: Torymidae) ve biyolojik mücadelede kullanım olanakları. Türkiye Entomoloji Bülteni 7 2 173–189.
IEEE K. İpekdal, “Kestane Gal Arısı, Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae)’nin larva parazitoiti Torymus sinensis Kamijo (Hymenoptera: Torymidae) ve biyolojik mücadelede kullanım olanakları”, Türkiye Entomoloji Bülteni, c. 7, sy. 2, ss. 173–189, 2017.
ISNAD İpekdal, Kahraman vd. “Kestane Gal Arısı, Dryocosmus Kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae)’nin Larva Parazitoiti Torymus Sinensis Kamijo (Hymenoptera: Torymidae) Ve Biyolojik mücadelede kullanım Olanakları”. Türkiye Entomoloji Bülteni 7/2 (Ekim 2017), 173-189.
JAMA İpekdal K, Emin A, Kuzucu AŞ, Karadağ M, Koçluk M, Açıcı Ö, Şah S, Aksu Y, Colombari F. Kestane Gal Arısı, Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae)’nin larva parazitoiti Torymus sinensis Kamijo (Hymenoptera: Torymidae) ve biyolojik mücadelede kullanım olanakları. Türkiye Entomoloji Bülteni. 2017;7:173–189.
MLA İpekdal, Kahraman vd. “Kestane Gal Arısı, Dryocosmus Kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae)’nin Larva Parazitoiti Torymus Sinensis Kamijo (Hymenoptera: Torymidae) Ve Biyolojik mücadelede kullanım Olanakları”. Türkiye Entomoloji Bülteni, c. 7, sy. 2, 2017, ss. 173-89.
Vancouver İpekdal K, Emin A, Kuzucu AŞ, Karadağ M, Koçluk M, Açıcı Ö, Şah S, Aksu Y, Colombari F. Kestane Gal Arısı, Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae)’nin larva parazitoiti Torymus sinensis Kamijo (Hymenoptera: Torymidae) ve biyolojik mücadelede kullanım olanakları. Türkiye Entomoloji Bülteni. 2017;7(2):173-89.