BibTex RIS Kaynak Göster

Effects of sodium chloride on feeding behavior of Eurygaster integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae) and usabilities as an insecticide enhancer

Yıl 2012, Cilt: 2 Sayı: 3, 199 - 206, 16.02.2013

Öz

A study was conducted to determine the effects of sodium chloride (NaCl) on the sunn pest, Eurygaster integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae) feeding and using as an insecticide enhancer in the laboratory. Firstly, it was examined the feeding behavior of adults on wheat kernels and 2.-3. instar nymphs on ear of grain. It was observed the feding behavior of sunn pest on distilled water threated and % 0.5 NaCl threated wheat by stereomicroskobic observation duration 3 hours. Secondly, the study was conducted to determine the effect of the addition of % 0.5 NaCl to insecticides, on the control of the sunn pest nymphs. Sunn pest nymphs releasing on ears sprayed with recommended doses of four insecticides and half-recommended doses of four insecticides+% 0.5 NaCl was tested in petri dishes. Results showed that NaCl had an arresting effect over the sunn pest and no differences were observed for mortality among rates of insecticides or insecticide+ NaCl. As a result of study, it was deduced that addition of NaCl to tested insecticides may provide a reduction of at least 50% of the recommended dose, without reducing effectiveness. However, these results should be demonstrated by field trials.

Sodyum klorürün Eurygaster integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae)’ in beslenme davranışı üzerindeki etkisi ve insektisit etkisini arttırıcı olarak kullanım olanakları

Yıl 2012, Cilt: 2 Sayı: 3, 199 - 206, 16.02.2013

Öz

Sodyum klorürün (NaCl) süne, Eurygaster integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae) beslenmesi üzerindeki etkisini belirlemek ve insektisit etkisini arttırıcı olarak kullanımını saptamak amacıyla laboratuvarda bir çalışma yürütülmüştür. İlk olarak, erginlerin buğday tanelerinde ve 2.-3. dönem nimflerin buğday başaklarında beslenme davranışı incelenmiştir. 3 saat boyunca stereomikroskop ile saf su ve % 0.5 NaCl muameleli buğdayda sünenin beslenme davranışı gözlenmiştir. İkinci olarak, süne nimflerinin mücadelesinde % 0.5 NaCl ilaveli insektisitlerin etkisini saptamak için bir çalışma yürütülmüştür. Süne nimfleri petri kutularında dört insektisidin önerilen doz ve yarım dozu+% 0.5 NaCl ile ilaçlanmış başaklarına bırakılarak test edilmiştir. Sonuçlar NaCl’ ün süne üzerinde beslenmeyi durdurucu etkiye sahip olduğunu ve insektisit ve insektisit+ NaCl’ ün ölüm oranları arasında bir farklılık olmadığını göstermiştir. Sonuç olarak, denenen insektisitlere NaCl ilavesinin, etkide bir azalma olmaksızın, önerilen dozda en az % 50’ lik bir azalma sağlayabileceği anlaşılmıştır. Ancak bu sonuçların tarla denemeleri ile gösterilmesi gereklidir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Orijinal Araştırma
Yazarlar

Gülbahar Çakır Bu kişi benim

Müjgan Kıvan

Yayımlanma Tarihi 16 Şubat 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Çakır, G., & Kıvan, M. (2013). Sodyum klorürün Eurygaster integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae)’ in beslenme davranışı üzerindeki etkisi ve insektisit etkisini arttırıcı olarak kullanım olanakları. Türkiye Entomoloji Bülteni, 2(3), 199-206.
AMA Çakır G, Kıvan M. Sodyum klorürün Eurygaster integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae)’ in beslenme davranışı üzerindeki etkisi ve insektisit etkisini arttırıcı olarak kullanım olanakları. Türkiye Entomoloji Bülteni. Şubat 2013;2(3):199-206.
Chicago Çakır, Gülbahar, ve Müjgan Kıvan. “Sodyum klorürün Eurygaster Integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae)’ in Beslenme davranışı üzerindeki Etkisi Ve Insektisit Etkisini arttırıcı Olarak kullanım Olanakları”. Türkiye Entomoloji Bülteni 2, sy. 3 (Şubat 2013): 199-206.
EndNote Çakır G, Kıvan M (01 Şubat 2013) Sodyum klorürün Eurygaster integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae)’ in beslenme davranışı üzerindeki etkisi ve insektisit etkisini arttırıcı olarak kullanım olanakları. Türkiye Entomoloji Bülteni 2 3 199–206.
IEEE G. Çakır ve M. Kıvan, “Sodyum klorürün Eurygaster integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae)’ in beslenme davranışı üzerindeki etkisi ve insektisit etkisini arttırıcı olarak kullanım olanakları”, Türkiye Entomoloji Bülteni, c. 2, sy. 3, ss. 199–206, 2013.
ISNAD Çakır, Gülbahar - Kıvan, Müjgan. “Sodyum klorürün Eurygaster Integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae)’ in Beslenme davranışı üzerindeki Etkisi Ve Insektisit Etkisini arttırıcı Olarak kullanım Olanakları”. Türkiye Entomoloji Bülteni 2/3 (Şubat 2013), 199-206.
JAMA Çakır G, Kıvan M. Sodyum klorürün Eurygaster integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae)’ in beslenme davranışı üzerindeki etkisi ve insektisit etkisini arttırıcı olarak kullanım olanakları. Türkiye Entomoloji Bülteni. 2013;2:199–206.
MLA Çakır, Gülbahar ve Müjgan Kıvan. “Sodyum klorürün Eurygaster Integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae)’ in Beslenme davranışı üzerindeki Etkisi Ve Insektisit Etkisini arttırıcı Olarak kullanım Olanakları”. Türkiye Entomoloji Bülteni, c. 2, sy. 3, 2013, ss. 199-06.
Vancouver Çakır G, Kıvan M. Sodyum klorürün Eurygaster integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae)’ in beslenme davranışı üzerindeki etkisi ve insektisit etkisini arttırıcı olarak kullanım olanakları. Türkiye Entomoloji Bülteni. 2013;2(3):199-206.