BibTex RIS Kaynak Göster

The species belonging to Diaspididae family (Hemiptera: Coccoidea) harmful on parks and ornamental plants in Isparta province

Yıl 2013, Cilt: 3 Sayı: 3, 161 - 168, 01.04.2014

Öz

In the present study conducted the armored scale insect being harmful on parks and ornamental plants in Isparta province and its around between 2010-2011 years. The samples was took on parks of manucipality, way edges, house gardens, picnic areas, groves, school gardens, cemeteries, botanical parks, university campus and animal zoo and were made their preparations in laboratory, taken photos and were identified.
As a results of recognizing, 11 species were determined belonging to Diaspididae family. These species are Acanthomytilus cedricola Balachowsky et Alkan, Aspidiotus hedericola Leonardi, Carulaspis minima (Signoret), Lepidosaphes ulmi (L.), Leucaspis pini (Hartig), Leucaspis pusilla Löw, Lineaspis striata (Newstead), Dynaspidiotus abieticola (Koroneos), Parlatoria oleae (Colvée), Targionia vitis (Signoret) and Unaspis euonymi (Comstock) in this study. Were firstly recorded Leucaspis pusilla on Cedrus libani; Lepidosaphes ulmi on Symphoricarpos albus and Aesculus hippocastanum; Carulaspis minima on Juniperus sabina ve Cupressocyparis leylandii and Targionia vitis on Platanus orientalis in Turkey.

Isparta ili park ve süs bitkilerinde zararlı Diaspididae (Hemiptera: Coccoidea) türleri

Yıl 2013, Cilt: 3 Sayı: 3, 161 - 168, 01.04.2014

Öz

2010–2011 yılları arasında Isparta merkez ve ilçelerinde yapılan bu çalışmada; park ve süs bitkilerinde zararlı olan sertkabuklubit türleri saptanmıştır. Örnekler; park, yol kenarı, izin alınan ev bahçesi, mesire yeri, koruluk, okul bahçesi, mezarlık, botanik parkı, üniversite kampüsü ve hayvanat bahçesi gibi yerlerden alınarak, preparatları yapılmış, fotoğrafları çekilmiş ve teşhisleri yapılmıştır.
Teşhisler sonucunda Diaspididae familyasına ait 11 tür saptanmıştır. Bunlar; Acanthomytilus cedricola (Balachowsky & Alkan), Aspidiotus hedericola Leonardi, Carulaspis minima (Signoret), Lepidosaphes ulmi (L.), Leucaspis pini (Hartig), Leucaspis pusilla Löw, Lineaspis striata (Newstead), Dynaspidiotus abieticola (Koroneos), Parlatoria oleae (Colvée), Targionia vitis (Signoret) ve Unaspis euonymi (Comstock) türleridir.
Bu çalışma ile Türkiye’de Leucaspis pusilla, Cedrus sp. (Sedir); Lepidosaphes ulmi, Symphoricarpos albus (İnciçalısı) ve Aesculus hippocastanum (Atkestanesi)üzerinde; Carulaspis minima, Juniperus sabina (Sabin ardıcı) ve Cupressocyparis leylandii (Leylandi melez servisi) ve Targionia vitis, Platanus orientalis (Doğu çınarı) üzerinde ilk kez bulunmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Orijinal Araştırma
Yazarlar

Bülent Yaşar

Ümmügülsüm Küçükçakal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yaşar, B., & Küçükçakal, Ü. (2014). Isparta ili park ve süs bitkilerinde zararlı Diaspididae (Hemiptera: Coccoidea) türleri. Türkiye Entomoloji Bülteni, 3(3), 161-168.
AMA Yaşar B, Küçükçakal Ü. Isparta ili park ve süs bitkilerinde zararlı Diaspididae (Hemiptera: Coccoidea) türleri. Türkiye Entomoloji Bülteni. Nisan 2014;3(3):161-168.
Chicago Yaşar, Bülent, ve Ümmügülsüm Küçükçakal. “Isparta Ili Park Ve süs Bitkilerinde Zararlı Diaspididae (Hemiptera: Coccoidea) türleri”. Türkiye Entomoloji Bülteni 3, sy. 3 (Nisan 2014): 161-68.
EndNote Yaşar B, Küçükçakal Ü (01 Nisan 2014) Isparta ili park ve süs bitkilerinde zararlı Diaspididae (Hemiptera: Coccoidea) türleri. Türkiye Entomoloji Bülteni 3 3 161–168.
IEEE B. Yaşar ve Ü. Küçükçakal, “Isparta ili park ve süs bitkilerinde zararlı Diaspididae (Hemiptera: Coccoidea) türleri”, Türkiye Entomoloji Bülteni, c. 3, sy. 3, ss. 161–168, 2014.
ISNAD Yaşar, Bülent - Küçükçakal, Ümmügülsüm. “Isparta Ili Park Ve süs Bitkilerinde Zararlı Diaspididae (Hemiptera: Coccoidea) türleri”. Türkiye Entomoloji Bülteni 3/3 (Nisan 2014), 161-168.
JAMA Yaşar B, Küçükçakal Ü. Isparta ili park ve süs bitkilerinde zararlı Diaspididae (Hemiptera: Coccoidea) türleri. Türkiye Entomoloji Bülteni. 2014;3:161–168.
MLA Yaşar, Bülent ve Ümmügülsüm Küçükçakal. “Isparta Ili Park Ve süs Bitkilerinde Zararlı Diaspididae (Hemiptera: Coccoidea) türleri”. Türkiye Entomoloji Bülteni, c. 3, sy. 3, 2014, ss. 161-8.
Vancouver Yaşar B, Küçükçakal Ü. Isparta ili park ve süs bitkilerinde zararlı Diaspididae (Hemiptera: Coccoidea) türleri. Türkiye Entomoloji Bülteni. 2014;3(3):161-8.