BibTex RIS Kaynak Göster

Isolation of Lactococcus lactis (Lactococcus lactis subspecies lactis and subspecies cremoris) Strains from Traditionally Manufactured İzmir Tulum Cheese and Identification by Penotypical and Molecular Technics

Yıl 2010, Cilt: 7 Sayı: 2, 81 - 87, 01.06.2010

Öz

-

Geleneksel Olarak Üretilmiş İzmir Tulum Peynirinden Lactococcus lactis (Lactococcus lactis alttür lactis ve alttür cremoris) Suşlarının İzolasyonu, Fenotipik ve Moleküler Teknikler ile İdentifikasyonu

Yıl 2010, Cilt: 7 Sayı: 2, 81 - 87, 01.06.2010

Öz

Bu çalışma, starter kültür kullanılmadan geleneksel usullere göre üretilmiş İzmir Tulum peynirinden birtakımfenotipik testler ve Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) kullanılarak laktokok cinsine ait starter bakterilerin izolasyonuamacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, 90 adet peynir örneği Aydın İli ve çevresinden toplandı. Mikrobiyolojik ekimler,nalidiksik asit içeren M17 agarda yapıldı. Bu besi yerinde üreyen mikroorganizma sayısının 1,9 x 107– 2,1 x 108 kob/gdüzeyleri arasında değiştiği gözlendi. Her bir peynir örneğinden tipik özellikleri gösteren bir koloni saflaştırılarak basitbiyokimyasal testler uygulandı ve sonuç olarak 36 izolatın laktokok özelliği gösterdiği tespit edildi. Daha sonra 90 adetizolatın hepsi lactis ve cremoris alttürlerini belirlemek amacıyla alttürlere özgü primerler kullanılarak PZR tekniği ileanaliz edildi ve 18 izolatın laktis primeri ile ve 11 izolatın da kremoris primeri ile pozitif bant verdiği tespit edildi. Baştanfenotipik testler neticesinde laktokok özelliği gösteren 17 izolat, gerek laktis primeri gerekse de kremoris primeri ilepozitif reaksiyon vermedi. Fenotipik testler sonucunda laktokok özelliği göstermeyen 10 izolat ise laktis primeri ile pozitif bant vermiş ve bu izolatlar atipik olarak adlandırıldı. PZR tekniği sonucunda pozitif bant veren izolatlar, daha sonrakiçalışmalarda kullanalabilmek amacıyla koruyucu ajan olarak %15 gliserollü M17 broth içeren tüplerde –80oC’de saklandı

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

S. Büyükyörük Bu kişi benim

G. E. Soyutemiz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2010
Gönderilme Tarihi 24 Haziran 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Büyükyörük, S., & Soyutemiz, G. E. (2010). Geleneksel Olarak Üretilmiş İzmir Tulum Peynirinden Lactococcus lactis (Lactococcus lactis alttür lactis ve alttür cremoris) Suşlarının İzolasyonu, Fenotipik ve Moleküler Teknikler ile İdentifikasyonu. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 7(2), 81-87.
AMA Büyükyörük S, Soyutemiz GE. Geleneksel Olarak Üretilmiş İzmir Tulum Peynirinden Lactococcus lactis (Lactococcus lactis alttür lactis ve alttür cremoris) Suşlarının İzolasyonu, Fenotipik ve Moleküler Teknikler ile İdentifikasyonu. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. Haziran 2010;7(2):81-87.
Chicago Büyükyörük, S., ve G. E. Soyutemiz. “Geleneksel Olarak Üretilmiş İzmir Tulum Peynirinden Lactococcus Lactis (Lactococcus Lactis alttür Lactis Ve alttür Cremoris) Suşlarının İzolasyonu, Fenotipik Ve Moleküler Teknikler Ile İdentifikasyonu”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 7, sy. 2 (Haziran 2010): 81-87.
EndNote Büyükyörük S, Soyutemiz GE (01 Haziran 2010) Geleneksel Olarak Üretilmiş İzmir Tulum Peynirinden Lactococcus lactis (Lactococcus lactis alttür lactis ve alttür cremoris) Suşlarının İzolasyonu, Fenotipik ve Moleküler Teknikler ile İdentifikasyonu. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 7 2 81–87.
IEEE S. Büyükyörük ve G. E. Soyutemiz, “Geleneksel Olarak Üretilmiş İzmir Tulum Peynirinden Lactococcus lactis (Lactococcus lactis alttür lactis ve alttür cremoris) Suşlarının İzolasyonu, Fenotipik ve Moleküler Teknikler ile İdentifikasyonu”, Erciyes Üniv Vet Fak Derg, c. 7, sy. 2, ss. 81–87, 2010.
ISNAD Büyükyörük, S. - Soyutemiz, G. E. “Geleneksel Olarak Üretilmiş İzmir Tulum Peynirinden Lactococcus Lactis (Lactococcus Lactis alttür Lactis Ve alttür Cremoris) Suşlarının İzolasyonu, Fenotipik Ve Moleküler Teknikler Ile İdentifikasyonu”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 7/2 (Haziran 2010), 81-87.
JAMA Büyükyörük S, Soyutemiz GE. Geleneksel Olarak Üretilmiş İzmir Tulum Peynirinden Lactococcus lactis (Lactococcus lactis alttür lactis ve alttür cremoris) Suşlarının İzolasyonu, Fenotipik ve Moleküler Teknikler ile İdentifikasyonu. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2010;7:81–87.
MLA Büyükyörük, S. ve G. E. Soyutemiz. “Geleneksel Olarak Üretilmiş İzmir Tulum Peynirinden Lactococcus Lactis (Lactococcus Lactis alttür Lactis Ve alttür Cremoris) Suşlarının İzolasyonu, Fenotipik Ve Moleküler Teknikler Ile İdentifikasyonu”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 2, 2010, ss. 81-87.
Vancouver Büyükyörük S, Soyutemiz GE. Geleneksel Olarak Üretilmiş İzmir Tulum Peynirinden Lactococcus lactis (Lactococcus lactis alttür lactis ve alttür cremoris) Suşlarının İzolasyonu, Fenotipik ve Moleküler Teknikler ile İdentifikasyonu. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2010;7(2):81-7.