Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İzmir İlinde Bulunan Hastalıktan Ari Sütçü Sığır İşletmelerinin Hayvan Besleme Uygulamaları Yönünden Değerlendirilmesi

Yıl 2021, Cilt: 18 Sayı: 2, 108 - 115, 01.08.2021
https://doi.org/10.32707/ercivet.953197

Öz

Bu araştırma, İzmir ili merkez ve ilçelerinde bulunan hastalıktan ari süt sığırı işletmelerinde ki hayvan besleme uygulamalarını değerlendirmek üzere planlanmıştır. Bu amaçla hastalıktan ari sertifikası olan süt sığırı işletme sahipleriyle anket çalışması yapılmıştır. Anket formunda; işletmelerde bulunan hayvan varlığı, süt verimi, buzağı ve düve besleme ile kurudaki ineklerin bakım ve beslenmesine dair sorular yer almıştır. İşletmelerde bulunan hayvanların çoğunluk-la (%93.60) kültür ve/veya kültür melezi olduğu ve genellikle (%66.70) ithal yolla elde edildiği saptanmıştır. Süt veriminin inek başına ortalama 25 lt/gün veya üzerinde olduğu belirlenmiştir. İşletmelerin tamamında buzağılara doğumdan sonra 1 veya 2 saat içinde ve genellikle biberonla (%43.5) veya kova (%39.1) ile kolostrum verildiği tespit edilmiştir. Buzağı beslemede; işletmelerin %36.2’sinde süt ile birlikte sadece buzağı başlangıç yemi verilirken, %63.8’inde süt ile birlikte hem buzağı başlangıç yemi hem kaba yem verilmektedir. Buzağılar 2 (%59.6) veya 3 aylık (%40.40) oldukların-da çoğunlukla canlı ağırlık, yem tüketimi ve yaş dikkate alınarak sütten kesilmektedirler. İşletmelerin %93.2’sinde doğuma iki ay kala hayvanların kuruya çıkarıldığı ve %86.42’ında geçiş yemlemesi yapıldığı saptanmıştır. Sonuç olarak, İzmir ili merkez ve ilçelerinde bulunan hastalıktan ârî süt sığırı çiftliklerinde bakım ve besleme stratejileri ile süt verimimin Türkiye ortalamalarına göre daha iyi olduğu saptanmıştır.

Kaynakça

  • Anonim, 2019. TİGEM 2019 Yılı Hayvancılık Sektör Raporu. https://www.tigem.gov.tr. Erişim tarihi: 06.04.2021.
  • Aygül H, Özkütük K. Malatya ili süt sığırcılığı ve besi sığırcılığı yapısı. AVKAE Derg 2012; 2: 7-11.
  • Bakir G, Kibar M. Muş İlinde özel süt sığırcılığı işlet-melerinde süt verim özelliklerinin belirlenmesi. KSÜ Tarım ve Doğa Derg 2019; 22(4): 620-30.
  • Bintaş H. Trakya Bölgesindeki süt sığırcılığı işletme-lerinin yapısal ve ekonomik sorunları, Yüksek li-sans tezi, Namık Kemal Üniv Fen Bil Ens, Tekir-dağ 2011; s. 61.
  • Güzel M, Aybek A. Kahramanmaraş ili süt sığırcılığı işletmelerinin mekanizasyon yapısı. KSÜ Doğa Bil Derg 2017; 20(2):148-59.
  • Hozman S, Akçay H. Sivas ili damızlık sığır yetiştirici-leri birliğine üye süt sığırcılığı işletmelerinin bazı teknik ve ekonomik özellikleri. Tarım Ekonomisi Derg 2016; 22(1): 57-65.
  • Hozman SB. Sivas ili damızlık sığır yetiştiricileri birli-ğine üye süt sığırcılığı işletmelerinde hayvan bes-leme uygulamaları, Yüksek lisans tezi, Adnan Menderes Üniv Fen Bil Ens, Aydın 2014; s.1-132.
  • Kaya Ş. Süt ırkı düvelerde sınırlı yemleme. MKÜ Zir Fak Derg 2015; 20(2): 103-6.
  • Murat H. Ege ve Orta Anadolu Bölgesi damızlık sığır yetiştiricileri birliğine bağlı süt sığırcılık işletmeleri-nin ekonomik analizi, Doktora tezi, Ankara Üniv Sağ Bil Ens, Ankara 2011; 1-224.
  • Oğuz FK, Oğuz MN, Sipahi C. Burdur İli süt sığırcılık işletmelerinde hayvan besleme ve beslenme has-talıklarına ilişkin yapısal durum. Vet Hek Der Derg 2013; 84(2): 7-19.
  • Önal AR, Özder M. Edirne İli damızlık sığır yetiştirici-leri birliğine üye işletmelerin yapısal özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fak Derg 2008: 5(2); 197-203.
  • Öztürk D, Karkacıer O, Süt sığırcılığı yapan işletme-lerin ekonomik analizi, Tokat İli Yeşilyurt İlçesi örneği. Gaziosmanpaşa Üniv Ziraat Fak Derg 2008; 25(1): 15-22.
  • Savaş S, Yenice G. Rize İlinde yapılan süt sığırcılığı-nın mevcut durumunun araştırılması. Atatürk Üniv Vet Bil Derg 2016; 11(1): 74-83.
  • Şeker İ, Tasalı H, Güler H. Muş İlinde sığır yetiştiricili-ği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri. Fırat Üniv Vet Fak Derg 2012; 26: 9-16.
  • Sezer Y, Baytok E, Akçay A. Nevşehir İli süt sığırcılığı işletmelerinin yapısı ve hayvan besleme uygula-maları yönünden değerlendirilmesi. Erciyes Univ Vet Fak Derg 2020; 17(3): 235-41.
  • Soyak A, Soysal Mİ, Gürcan EK. Tekirdağ İli süt sığır-cılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işlet-melerdeki siyah alaca süt sığırlarının çeşitli morfo-lojik özellikleri üzerine yaptıkları bir araştırma. Te-kirdağ Ziraat Fak Derg 2007; 4(3): 297-305.
  • Torgut E, Annayev S, Türkekul B, Çağla M, Kart Ö. Türkiye’de uygulanmakta olan hayvancılık destek-lemelerinin süt sığırcılığı yapan işletmelere etkisi: İzmir İli örneği. Ziraat Fak Derg 2019; 14 (1): 29-45.
  • Tugay A, Bakır G. Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri 1. Atatürk Üniv Ziraat Fak Derg 2009; 40(1): 37-47.
  • Tugay A, Bakır G. Giresun yöresindeki sığırcılık işlet-melerinde kullanılan yem çeşitleri ve hayvan bes-leme alışkanlıkları. Atatürk Üniv Ziraat Fak Derg 2008: 39 (2); 231-9.
  • Tunç MA. Erzurum İli Narman İlçesi süt sığırcılığı işletmelerinde kolostrum kullanım alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilim Derg 2019; 5(2): 383-91.
  • Turan Z, Şanver D, Öztürk K. Türkiye’de hayvancılık sektöründen süt inekçiliğinin önemi ve yurt içi hası-laya katkısı ve de dış ülkelerle karşılaştırılması. Ömer Halisdemir Üniv İkt İdari Bil Fak Derg 2017; 10(3): 60-74.

Evaluation of Animal Nutritional Practices of Disease Free Dairy Cattle Farms in İzmir Province

Yıl 2021, Cilt: 18 Sayı: 2, 108 - 115, 01.08.2021
https://doi.org/10.32707/ercivet.953197

Öz

This research is planned to evaluate the animal feeding practices in disease free dairy cattle farms in the center and districts of İzmir. For this purpose, a survey was conducted with dairy cattle farms owners who have been disease free certificate. The questionnaire included questions about animal stock, milk yield, calf and heifer feeding and the care and feeding of dry cows. The animals in the enterprises are mostly (93.60%) culture and / or culture hy-brid and generally (66.70%) are obtained by import. It has been determined that the average milk yield per cow is 25 lt / day or more. It was found that in all of the farms, colostrum was given to calves within the 1st or 2nd hour after birth, usually with a bottle (43.5%) or bucket (39.1%). In calf feeding; in 36.2% of the enterprises, only calf starter feed is given together with milk, while in 63.8% of them both calf starter feed and roughage are given with milk. When calves are 2 (59.6%) or 3 months old (40.40%), they are mostly weaned based on body weight, feed consumption and age. It has been determined that in 93.2% of the enterprises, animals are taken to dryness two months before birth and 86.42% of them have transition feeding. Consequently, in the disease-free dairy cattle farms in İzmir; care-nutrition conditions and milk efficiency was found to be better than the average in Turkey.

Kaynakça

  • Anonim, 2019. TİGEM 2019 Yılı Hayvancılık Sektör Raporu. https://www.tigem.gov.tr. Erişim tarihi: 06.04.2021.
  • Aygül H, Özkütük K. Malatya ili süt sığırcılığı ve besi sığırcılığı yapısı. AVKAE Derg 2012; 2: 7-11.
  • Bakir G, Kibar M. Muş İlinde özel süt sığırcılığı işlet-melerinde süt verim özelliklerinin belirlenmesi. KSÜ Tarım ve Doğa Derg 2019; 22(4): 620-30.
  • Bintaş H. Trakya Bölgesindeki süt sığırcılığı işletme-lerinin yapısal ve ekonomik sorunları, Yüksek li-sans tezi, Namık Kemal Üniv Fen Bil Ens, Tekir-dağ 2011; s. 61.
  • Güzel M, Aybek A. Kahramanmaraş ili süt sığırcılığı işletmelerinin mekanizasyon yapısı. KSÜ Doğa Bil Derg 2017; 20(2):148-59.
  • Hozman S, Akçay H. Sivas ili damızlık sığır yetiştirici-leri birliğine üye süt sığırcılığı işletmelerinin bazı teknik ve ekonomik özellikleri. Tarım Ekonomisi Derg 2016; 22(1): 57-65.
  • Hozman SB. Sivas ili damızlık sığır yetiştiricileri birli-ğine üye süt sığırcılığı işletmelerinde hayvan bes-leme uygulamaları, Yüksek lisans tezi, Adnan Menderes Üniv Fen Bil Ens, Aydın 2014; s.1-132.
  • Kaya Ş. Süt ırkı düvelerde sınırlı yemleme. MKÜ Zir Fak Derg 2015; 20(2): 103-6.
  • Murat H. Ege ve Orta Anadolu Bölgesi damızlık sığır yetiştiricileri birliğine bağlı süt sığırcılık işletmeleri-nin ekonomik analizi, Doktora tezi, Ankara Üniv Sağ Bil Ens, Ankara 2011; 1-224.
  • Oğuz FK, Oğuz MN, Sipahi C. Burdur İli süt sığırcılık işletmelerinde hayvan besleme ve beslenme has-talıklarına ilişkin yapısal durum. Vet Hek Der Derg 2013; 84(2): 7-19.
  • Önal AR, Özder M. Edirne İli damızlık sığır yetiştirici-leri birliğine üye işletmelerin yapısal özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fak Derg 2008: 5(2); 197-203.
  • Öztürk D, Karkacıer O, Süt sığırcılığı yapan işletme-lerin ekonomik analizi, Tokat İli Yeşilyurt İlçesi örneği. Gaziosmanpaşa Üniv Ziraat Fak Derg 2008; 25(1): 15-22.
  • Savaş S, Yenice G. Rize İlinde yapılan süt sığırcılığı-nın mevcut durumunun araştırılması. Atatürk Üniv Vet Bil Derg 2016; 11(1): 74-83.
  • Şeker İ, Tasalı H, Güler H. Muş İlinde sığır yetiştiricili-ği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri. Fırat Üniv Vet Fak Derg 2012; 26: 9-16.
  • Sezer Y, Baytok E, Akçay A. Nevşehir İli süt sığırcılığı işletmelerinin yapısı ve hayvan besleme uygula-maları yönünden değerlendirilmesi. Erciyes Univ Vet Fak Derg 2020; 17(3): 235-41.
  • Soyak A, Soysal Mİ, Gürcan EK. Tekirdağ İli süt sığır-cılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işlet-melerdeki siyah alaca süt sığırlarının çeşitli morfo-lojik özellikleri üzerine yaptıkları bir araştırma. Te-kirdağ Ziraat Fak Derg 2007; 4(3): 297-305.
  • Torgut E, Annayev S, Türkekul B, Çağla M, Kart Ö. Türkiye’de uygulanmakta olan hayvancılık destek-lemelerinin süt sığırcılığı yapan işletmelere etkisi: İzmir İli örneği. Ziraat Fak Derg 2019; 14 (1): 29-45.
  • Tugay A, Bakır G. Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri 1. Atatürk Üniv Ziraat Fak Derg 2009; 40(1): 37-47.
  • Tugay A, Bakır G. Giresun yöresindeki sığırcılık işlet-melerinde kullanılan yem çeşitleri ve hayvan bes-leme alışkanlıkları. Atatürk Üniv Ziraat Fak Derg 2008: 39 (2); 231-9.
  • Tunç MA. Erzurum İli Narman İlçesi süt sığırcılığı işletmelerinde kolostrum kullanım alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilim Derg 2019; 5(2): 383-91.
  • Turan Z, Şanver D, Öztürk K. Türkiye’de hayvancılık sektöründen süt inekçiliğinin önemi ve yurt içi hası-laya katkısı ve de dış ülkelerle karşılaştırılması. Ömer Halisdemir Üniv İkt İdari Bil Fak Derg 2017; 10(3): 60-74.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Osman Doğan Bu kişi benim 0000-0002-6644-0805

Berrin Kocaoğlu Güçlü Bu kişi benim 0000-0003-0341-4594

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2021
Gönderilme Tarihi 19 Nisan 2021
Kabul Tarihi 1 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 18 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Doğan, O., & Kocaoğlu Güçlü, B. (2021). İzmir İlinde Bulunan Hastalıktan Ari Sütçü Sığır İşletmelerinin Hayvan Besleme Uygulamaları Yönünden Değerlendirilmesi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(2), 108-115. https://doi.org/10.32707/ercivet.953197
AMA Doğan O, Kocaoğlu Güçlü B. İzmir İlinde Bulunan Hastalıktan Ari Sütçü Sığır İşletmelerinin Hayvan Besleme Uygulamaları Yönünden Değerlendirilmesi. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. Ağustos 2021;18(2):108-115. doi:10.32707/ercivet.953197
Chicago Doğan, Osman, ve Berrin Kocaoğlu Güçlü. “İzmir İlinde Bulunan Hastalıktan Ari Sütçü Sığır İşletmelerinin Hayvan Besleme Uygulamaları Yönünden Değerlendirilmesi”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18, sy. 2 (Ağustos 2021): 108-15. https://doi.org/10.32707/ercivet.953197.
EndNote Doğan O, Kocaoğlu Güçlü B (01 Ağustos 2021) İzmir İlinde Bulunan Hastalıktan Ari Sütçü Sığır İşletmelerinin Hayvan Besleme Uygulamaları Yönünden Değerlendirilmesi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18 2 108–115.
IEEE O. Doğan ve B. Kocaoğlu Güçlü, “İzmir İlinde Bulunan Hastalıktan Ari Sütçü Sığır İşletmelerinin Hayvan Besleme Uygulamaları Yönünden Değerlendirilmesi”, Erciyes Üniv Vet Fak Derg, c. 18, sy. 2, ss. 108–115, 2021, doi: 10.32707/ercivet.953197.
ISNAD Doğan, Osman - Kocaoğlu Güçlü, Berrin. “İzmir İlinde Bulunan Hastalıktan Ari Sütçü Sığır İşletmelerinin Hayvan Besleme Uygulamaları Yönünden Değerlendirilmesi”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18/2 (Ağustos 2021), 108-115. https://doi.org/10.32707/ercivet.953197.
JAMA Doğan O, Kocaoğlu Güçlü B. İzmir İlinde Bulunan Hastalıktan Ari Sütçü Sığır İşletmelerinin Hayvan Besleme Uygulamaları Yönünden Değerlendirilmesi. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2021;18:108–115.
MLA Doğan, Osman ve Berrin Kocaoğlu Güçlü. “İzmir İlinde Bulunan Hastalıktan Ari Sütçü Sığır İşletmelerinin Hayvan Besleme Uygulamaları Yönünden Değerlendirilmesi”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 18, sy. 2, 2021, ss. 108-15, doi:10.32707/ercivet.953197.
Vancouver Doğan O, Kocaoğlu Güçlü B. İzmir İlinde Bulunan Hastalıktan Ari Sütçü Sığır İşletmelerinin Hayvan Besleme Uygulamaları Yönünden Değerlendirilmesi. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2021;18(2):108-15.