Kısa Bildiri

Görmezden Geldiklerimiz Projesi

Cilt: 1 Sayı: 2 1 Eylül 2013
  • H Başar Çetin
  • Abdulhamit Tayfur
  • Veysel Kaşdaş
  • Barış Çetin
  • Hatice Bitirim Aylin Tanrıverdi
  • Hülya Kayıhan
PDF İndir
TR

Görmezden Geldiklerimiz Projesi

Öz

Amaç: Çalışmada fiziksel engelli bireyler açısından Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye yerleşkesi açık alanlarında ulaşılabilirlik kavramı konu edilmiş ve bu alanların belirlenen ölçütler üzerinden kullanılabilirliği değerlendirilmiştir. Bu bilgiler ışığında yerleşkedeki alan ve mekânlara engelli bireylerin ulaşabilirliği ve kullanabilirliğinde ciddi sıkıntılar bulunduğu belirlenmiştir. Saptanan sorunlu noktalara standartlar doğrultusunda çözümler önerilmiş, sağlıklı birey kullanılarak engelli farkındalığı yaratılmak amaçlanarak video çekimi yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çekimler Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye yerleşkesinde yapılmıştır.Video da engelli rolundeki kişi sağlıklıdır. 16 adet rampa değerlendirilmiştir.Rampalar değerlendirilirken uygun rampa kriterleri kullanılmıştır. Bu kriterler; Rampa eğimleri %5 ile %10 arasındadır. 10 santimetreye kadar bir yükseklik farkında en fazla rampa eğimi %10; 25 santimetreye kadar olan yükseklik farkında en fazla rampa eğimi %8,25; 50 santimetreye kadar olan yükseklik farkında en fazla rampa eğimi %5 alınmalıdır. Çok kısa rampaların eğimi zorunlu durumlarda %12 olabilir. Bir rampanın boyu 6 metreden fazla ise araya 150 santimetre uzunluğunda bir sahanlık konur. Rampa genişlikleri 130 santimetrenin altına düşürülmeye çalışılmalıdır. Sabit rampaların düzenlenemediği yerlerde seyyar rampalar da kullanılabilir. Ayrıca Rampalar 3 hafta boyuncada gözlemlenmiştir. Sonuç: Çalışmada fiziksel engelli bireyler açısından Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye yerleşkesindeki deki alan ve mekânlara engelli bireylerin ulaşabilirliği ve kullanabilirliğinde ciddi sıkıntılar bulunduğu belirlenmiştir. .Çekimler sırasında 16 adet rampa test edilmiş sadece 2 tanesinin uygun mimari koşullarda yapıldığı saptanmıştır.3 haftalık gozlem ve sorgulamalarda rampaların kullanılmadığı sonucuna varılmıştır. Tartışma: Projede sınırlı bir alan değerlendirilmiştir. Fakat Türkiye’nin en iyi hastanesi olarak nitelendirilen Hacettepe Üniversitesinde özellikle engellilerin tedavi amaçlı sıkça uğradıkları bölümlerin yanlış konumlandırılmış olması ve hastaların ulaşılabilirlik konusunda ciddi sıkıntılar yaşaması düşündü- rücüdür. Mevcut problemler Rektör’e ieltilmiş olup yeni kurulacak Beytepe hastanesinde Engelli bireylerin sıkça kullanacağı Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ergoterapi gibi bölümlerin ulaşılabilirlik açısından konumlarının ve mimari düzenlemelerinin üzerinde hassasiyetle durulacağı sözü alınmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. wfot

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Kısa Bildiri

Yayımlanma Tarihi

1 Eylül 2013

Gönderilme Tarihi

1 Eylül 2013

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Çetin, H. B., Tayfur, A., Kaşdaş, V., Çetin, B., Tanrıverdi, H. B. A., & Kayıhan, H. (2013). Görmezden Geldiklerimiz Projesi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, 1(2), 118-118. https://izlik.org/JA76KF59WY
AMA
1.Çetin HB, Tayfur A, Kaşdaş V, Çetin B, Tanrıverdi HBA, Kayıhan H. Görmezden Geldiklerimiz Projesi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2013;1(2):118-118. https://izlik.org/JA76KF59WY
Chicago
Çetin, H Başar, Abdulhamit Tayfur, Veysel Kaşdaş, Barış Çetin, Hatice Bitirim Aylin Tanrıverdi, ve Hülya Kayıhan. 2013. “Görmezden Geldiklerimiz Projesi”. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 1 (2): 118-18. https://izlik.org/JA76KF59WY.
EndNote
Çetin HB, Tayfur A, Kaşdaş V, Çetin B, Tanrıverdi HBA, Kayıhan H (01 Eylül 2013) Görmezden Geldiklerimiz Projesi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 1 2 118–118.
IEEE
[1]H. B. Çetin, A. Tayfur, V. Kaşdaş, B. Çetin, H. B. A. Tanrıverdi, ve H. Kayıhan, “Görmezden Geldiklerimiz Projesi”, Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, c. 1, sy 2, ss. 118–118, Eyl. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76KF59WY
ISNAD
Çetin, H Başar - Tayfur, Abdulhamit - Kaşdaş, Veysel - Çetin, Barış - Tanrıverdi, Hatice Bitirim Aylin - Kayıhan, Hülya. “Görmezden Geldiklerimiz Projesi”. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 1/2 (01 Eylül 2013): 118-118. https://izlik.org/JA76KF59WY.
JAMA
1.Çetin HB, Tayfur A, Kaşdaş V, Çetin B, Tanrıverdi HBA, Kayıhan H. Görmezden Geldiklerimiz Projesi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2013;1:118–118.
MLA
Çetin, H Başar, vd. “Görmezden Geldiklerimiz Projesi”. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, c. 1, sy 2, Eylül 2013, ss. 118-, https://izlik.org/JA76KF59WY.
Vancouver
1.H Başar Çetin, Abdulhamit Tayfur, Veysel Kaşdaş, Barış Çetin, Hatice Bitirim Aylin Tanrıverdi, Hülya Kayıhan. Görmezden Geldiklerimiz Projesi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi [Internet]. 01 Eylül 2013;1(2):118-. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76KF59WY

Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi by Hacettepe University, Faculty of Health Sciences is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 Internationalcc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1nc.svg?ref=chooser-v1