BibTex RIS Kaynak Göster

İlköğretim Okullarında Okul Mobilyasının Antropometrik Uygunluğunun Değerlendirilmesi – Pilot Çalışma

Yıl 2014, Cilt: 2 Sayı: 3, 131 - 140, 01.09.2014

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı, ilköğretim öğrencilerinin antropometrik özellikleri ile kullandıkları okul mobilyasının uyumunu incelemek ve sonuçların, ders postürü ve kas-iskelet sistemi problemleri üzerinde oluşturduğu etkileri belirlemektir. Gereç ve yöntem: 140 ilköğretim öğrencisinin, antropometrik özellikleri ve okul mobilyasının boyutları değerlendirilmiştir. Sonuçlar: Öğrencilerin kendi antropometrik özelliklerine uygun okul mobilyası kullanmadıkları bulunmuştur (sıra yüksekliği %96.4’ü için, sandalye oturma yeri yüksekliği %94.3’ü için, sandalye oturma yeri derinliği %75.7’si için uygun değil). Sıralarının yüksek, sandalyelerinin yüksek ve derin olması sonucunda, ders boyunca sandalyenin önünde ve sırt desteksiz olarak oturdukları gözlenmiştir (p<0.05). Tartışma: Sandalye ve sıra yüksekliklerinin ve eğimlerinin kişiye göreayarlanabilir şekilde tasarlanması, postüral bozuklukları önleyerek çocukluk çağındaki spinal ağrı riskini azaltacaktır. İleride fizyoterapistler ve ergoterapistlerin okullardaki danışmanlık rollerinin artarak koruyucu fizyoterapi yaklaşımlarını yaygınlaştırılması ile kas-iskelet sistemi hastalıklarının önlenmesi, erken tedavisi,sağlık ve ekonomiye katkıda bulunulacağı düşünülmektedir

Investegation of Antropometric Suitability of School Furniture in Primary Schools—A Pilot Study

Yıl 2014, Cilt: 2 Sayı: 3, 131 - 140, 01.09.2014

Öz

Purpose: Theaim of thestudy is to investigate the congruity of antropometric properties of students with the furniture they use at the school and to state the effects of this results on posture and musculoskeletal problems. Material and Methods: Onehundredand 40 primary school students’ antropometric properties and furniture sizes are measured. Results: It is foundthatstudents do not use school furniture appropriate for their antropometric properties (height of tablewas not suitablefor %96.4 of thestudents, height of chairwas notappropriatefor %94.3 of themanddepth of thechairwas not appropriatefor %75.7 of them). It is observedthatstudents sit in front of thechairwithoutbacksupportduringthelesson as thetablesandthechairsarehighandseating is deepforthem (p<0.05). conclusion: Postural disorders can be prevented and spinal pain risk can be decreased due to the design of adjustable chairs and tables with the use of suitable equipment. It is thought that spread of preventive physiotherapy interventions by increasing supervision of physiotherapists and occupational therapists in school will prevent musculoskeletal injuries, provide early treatment and contribute healthand economy in the future

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA73JT38JV
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Evren Açık Bu kişi benim

Hülya Kayıhan Bu kişi benim

Orkun Tahir Aran Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Açık, E., Kayıhan, H., & Aran, O. T. (2014). İlköğretim Okullarında Okul Mobilyasının Antropometrik Uygunluğunun Değerlendirilmesi – Pilot Çalışma. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi, 2(3), 131-140.
AMA Açık E, Kayıhan H, Aran OT. İlköğretim Okullarında Okul Mobilyasının Antropometrik Uygunluğunun Değerlendirilmesi – Pilot Çalışma. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. Eylül 2014;2(3):131-140.
Chicago Açık, Evren, Hülya Kayıhan, ve Orkun Tahir Aran. “İlköğretim Okullarında Okul Mobilyasının Antropometrik Uygunluğunun Değerlendirilmesi – Pilot Çalışma”. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi 2, sy. 3 (Eylül 2014): 131-40.
EndNote Açık E, Kayıhan H, Aran OT (01 Eylül 2014) İlköğretim Okullarında Okul Mobilyasının Antropometrik Uygunluğunun Değerlendirilmesi – Pilot Çalışma. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 2 3 131–140.
IEEE E. Açık, H. Kayıhan, ve O. T. Aran, “İlköğretim Okullarında Okul Mobilyasının Antropometrik Uygunluğunun Değerlendirilmesi – Pilot Çalışma”, Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, c. 2, sy. 3, ss. 131–140, 2014.
ISNAD Açık, Evren vd. “İlköğretim Okullarında Okul Mobilyasının Antropometrik Uygunluğunun Değerlendirilmesi – Pilot Çalışma”. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 2/3 (Eylül 2014), 131-140.
JAMA Açık E, Kayıhan H, Aran OT. İlköğretim Okullarında Okul Mobilyasının Antropometrik Uygunluğunun Değerlendirilmesi – Pilot Çalışma. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2014;2:131–140.
MLA Açık, Evren vd. “İlköğretim Okullarında Okul Mobilyasının Antropometrik Uygunluğunun Değerlendirilmesi – Pilot Çalışma”. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi, c. 2, sy. 3, 2014, ss. 131-40.
Vancouver Açık E, Kayıhan H, Aran OT. İlköğretim Okullarında Okul Mobilyasının Antropometrik Uygunluğunun Değerlendirilmesi – Pilot Çalışma. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2014;2(3):131-40.

Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi by Hacettepe University, Faculty of Health Sciences is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 Internationalcc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1nc.svg?ref=chooser-v1