BibTex RIS Kaynak Göster

Huzurevinde Çalışan Bakım Verenlerde Bel Okulunun Etkinliğinin İncelenmesi

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 1, 1 - 6, 01.01.2015

Öz

Amaç: Bu çalışma huzurevinde çalışan bakım verenlere verilen bel sağlığı eğitiminin bel sağlığı farkındalığına etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Gereç ve yöntem: Katılımcılara, araştırmacılar tarafından hazırlanan yapılandırılmış görüşme formu ve sosyodemografik bilgi anketi uygulandı. Bel okulu, bel bölgesinin mekaniğinin öğretilmesi, bel problemlerinin nedenleri, tedavi yaklaşımlarının amacı konusunda bilgi verilmesi, bel problemlerinden korunma tekniklerinin ve ergonomik bilgilerin öğretilmesini içeren teorik ve pratik 4 dersten oluştu. Eğitimden 6 hafta sonra aynı değerlendirmeler uygulandı. Sonuçlar: Çalışmamıza 20 kadın (83,3) ve 4 erkek (16,7) olmak üzere toplam 24 kişi dahil edildi. Yaşlı kişiyle birebir çalışırken “belinizi koruma yollarını biliyor musunuz?” sorusuna bakım verenlerin eğitim öncesi 37,5’i evet derken, eğitim sonrası bu oranın 83,3’e yükseldiği ve bu sonucun istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu (p= 0,009). Yaşlıya günlük bakım yaparken “vücut mekaniğinizi doğru kullanıyor musunuz?” sorusuna eğitim öncesi evet diyenlerin oranı %37,5 iken eğitim sonrası %75 olduğu, bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edildi (p= 0,023). Tartışma: Bel okulu ile farkındalık oluşturma yönteminin, katılımcıların aktif katılımını sağlaması, uygulamalı eğitimi içermesi, maliyet açısından pahalı materyaller gerektirmemesi nedeni ile huzurevlerinde kullanılabilecek faydalı bir yöntem olduğu düşünülmektedir

The Investigation of Effectiveness of Back School in Caregivers Working in Nursing Home

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 1, 1 - 6, 01.01.2015

Öz

Purpose: The aim of this study was to evaluate the effect of back health training provided to nursing home caregivers on back health awareness. Materials and Method: A structured interview form and a sociodemographic information survey prepared by the investigators were administered to the subjects. The back school consisted of 4 theoretical and practical lectures and included back region mechanics, reasons of back problems, the aim of treatment approaches, back problem prevention techniques and ergonomic information. The same evaluations were performed 6 weeks after the training. Results: Totally 24 individual; 20 women (33%) and 4 men (16%) were included.The positive reply rate to the question “Do you know how to protect your back when working one-on-one with the elderly?” increased from 37.5% before the training to 83.3% after training and the increase was statistically significant (p= 0.009). Similarly, 37.5% of the caregivers replied “yes” before the training when asked “Do you use your body mechanics properly when caring for the elderly?” but the rate again increased in a statistically significant manner to 75% after the training (p= 0.023). conclusion: We believe this method of creating awareness through a back school can be beneficial in nursing homes as it ensures active participation, contains practical therapy and requires no expensive material

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA45CP84NE
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Onur Altuntaş Bu kişi benim

Mehmet Aydın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Altuntaş, O., & Aydın, M. (2015). Huzurevinde Çalışan Bakım Verenlerde Bel Okulunun Etkinliğinin İncelenmesi. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi, 3(1), 1-6.
AMA Altuntaş O, Aydın M. Huzurevinde Çalışan Bakım Verenlerde Bel Okulunun Etkinliğinin İncelenmesi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. Ocak 2015;3(1):1-6.
Chicago Altuntaş, Onur, ve Mehmet Aydın. “Huzurevinde Çalışan Bakım Verenlerde Bel Okulunun Etkinliğinin İncelenmesi”. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi 3, sy. 1 (Ocak 2015): 1-6.
EndNote Altuntaş O, Aydın M (01 Ocak 2015) Huzurevinde Çalışan Bakım Verenlerde Bel Okulunun Etkinliğinin İncelenmesi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 3 1 1–6.
IEEE O. Altuntaş ve M. Aydın, “Huzurevinde Çalışan Bakım Verenlerde Bel Okulunun Etkinliğinin İncelenmesi”, Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, c. 3, sy. 1, ss. 1–6, 2015.
ISNAD Altuntaş, Onur - Aydın, Mehmet. “Huzurevinde Çalışan Bakım Verenlerde Bel Okulunun Etkinliğinin İncelenmesi”. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 3/1 (Ocak 2015), 1-6.
JAMA Altuntaş O, Aydın M. Huzurevinde Çalışan Bakım Verenlerde Bel Okulunun Etkinliğinin İncelenmesi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2015;3:1–6.
MLA Altuntaş, Onur ve Mehmet Aydın. “Huzurevinde Çalışan Bakım Verenlerde Bel Okulunun Etkinliğinin İncelenmesi”. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi, c. 3, sy. 1, 2015, ss. 1-6.
Vancouver Altuntaş O, Aydın M. Huzurevinde Çalışan Bakım Verenlerde Bel Okulunun Etkinliğinin İncelenmesi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2015;3(1):1-6.

Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi by Hacettepe University, Faculty of Health Sciences is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 Internationalcc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1nc.svg?ref=chooser-v1