Cilt: 10 Sayı: 3, 2.09.2022

Yıl: 2022

Araştırma Makalesi

Olgu Sunumu

Fizyoterapi, İş Terapisi, Rehabilitasyon
Prof. Dr. Hülya KAYIHAN BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
İş Terapisi
Semin AKEL İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ
Fizyoterapi, İş Terapisi, Rehabilitasyon
Sağlık Bilimleri
Doç. Onur ALTUNTAŞ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-2403-2096
Sağlık Bilimleri, Sanat Terapisi
Doç. Dr. Hatice ABAOĞLU HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri, Geleneksel, Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Tıp (Diğer)

Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi'nde herhangi bir sağlık problemi nedeniyle vücut yapı ve işlevlerinde bozukluğu olan, yer aldığı sosyal ya da kültürel toplumdan dışlanmış ya da katılımı kısıtlanmış tüm kişilerin yanı sıra sağlıklı kişilerin de katılım sorunlarını, kişisel ve toplumsal yeterliği geliştirmeye yönelik bilgi, beceri ve deneyimleri ve alana ilişkin müdahale ve rehabilitasyon yaklaşımlarını içeren bilimsel çalışmalara yer verilmektedir.

Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi’nde ergoterapi alanında yapılan özgün araştırmalar, derleme makaleleri, olgu sunumları, teknik not ve editöre mektuplar yayımlanmaktadır. Makaleler çift kör hakem sürecinden geçtikten sonra yayımlanmaktadır. 

Yazım Kuralları

Yazılar A4 boyutunda sayfaya Times New Roman yazı tipi kullanılarak, 12 punto ve çift satır aralıklı olarak yazılmalıdır. Metine satır numaraları eklenmelidir.. Araştırma makaleleri 5000, derlemeler 3000, olgu sunumu 2000, editöre mektup ise 500 kelimeyi geçmemelidir. Makaleler giriş, gereç ve yöntem, sonuçlar ve tartışma bölümlerinden oluşmalıdır. Olgu sunumları yapılandırılmış öz şeklinde olmalıdır (Giriş, olgu sunumu(ları) ve tartışma). Editöre mektup yazılarında atıfta bulunulan makalenin adı, yayınlandığı sayı ve tarih belirtilmeli, mektubu yazan kişinin isim, kurum ve adres bilgileri verilmelidir. Yayımlanan yazılar için yazarlara herhangi bir ücret ödenmez. Türkçe makalelerde Türk Dil Kurumu (TDK) ve Türkiye Bilim Terimleri sözlüğü esas alınmalıdır.


Bilimsel Sorumluluk ve Etik Konular


Tüm yazarlar “Yayın Hakları Sözleşmesi’’ni imzalamalıdır. Yayın Hakları Devir Formu dergiye makale ile birlikte gönderilmelidir.
Yazıların bilimsel içeriği ve etik kurallara uygunluğu yazar(lar)ın sorumluluğundadır. Dergiye Etik kurul onayı almış yazılar kabul edilir. Dergiye makale gönderimi aşamasında araştırmanın Etik Kurul Onay Belgesi sisteme yüklenmelidir.
Yazar(lar), araştırmaya katılan bireylerden Bilgilendirilmiş Onam Formu alındığını yazılarında belirtmeli ve gerektiğinde onam formlarını belgeleyebilmelidir.


Başlık Sayfası


Yazının içeriğini tanımlayıcı başlık, yazar adları, unvanları, çalıştıkları kurum, e-posta adresleri, ORCID bilgisi ile iletişim kurulacak yazara ait yazışma adresi, e-posta adresi, telefon numarası ve ORCID bilgileri yer almalıdır. Daha önce tebliğ edilmiş ise sunum tarih ve yeri belirtilmelidir.
Başlık sayfasında, “Araştırmacıların Katkı Oranı” başlığında, her bir yazarın araştırmaya katkısı belirtilmelidir. Ayrıca, "Çıkar Çatışması Beyanı" ve varsa "Destek/Teşekkür" beyanı da başlık sayfasında belirtilmelidir. Bu bilgiler mizanpaj aşamasında makalenin sonuna eklenecektir.
“Destek” veya “Teşekkür” başlığında, eğer çalışma bir kurum veya BAP tarafından desteklenmiş ise destek belirtilebilir. Ayrıca, makalede yazar olarak yer almayıp, araştırmanın veri toplama vb aşamasında destek olanlar var ise teşekkür edilebilir.
Çıkar çatışması konusunu açıklığa kavuşturmak için, yazarlar herhangi bir “Çıkar Çatışması” olup olmadığını beyan etmelidir.

Öz ve Anahtar Kelimeler


Öz Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmalı ve 200’er kelimeyi aşmamalıdır. Araştırma makalelerinde öz; amaç, gereç ve yöntem, sonuçlar, tartışma (purpose, material and method, results, conclusion) bölümlerini içerecek şekilde, derleme ve olgu sunumlarında bölümsüz olarak hazırlanmalıdır. Editöre mektup niteliğindeki yazılarda öz yeralmamalıdır.
Türkçe ve İngilizce özetlerin sonunda en az 3, en fazla 5 anahtar kelime, Türkçe-İngilizce olarak yazılmalıdır. Anahtar kelimeler, Türkiye Bilim Terimleri (http://www.bilimterimleri.com) arasından seçilmelidir.

İngilizce anahtar kelimeler "Medical Subject Headings (MeSH)" (www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html)'e ve “BISAC Subject Headings” (http://www.bisg.org/what-we-do-20-73-bisac-subject-headings-2012-edition.php)’e uygun olarak verilmeli, Türkçe anahtar kelimeler MeSH terimlerinin çevirisi olmalıdır. Anahtar kelimeler (;) ile ayrılmalıdır.


Metin Baslıkları


Giriş başlığı kullanılmamalıdır. Gereç ve yöntem, sonuçlar, tartışma ve gerekli ise teşekkür başlığı en sonda önce yer almalıdır.


Kaynaklar


Yazar kaynakların doğruluğundan sorumludur. Kaynaklarda, dergi ismi kısaltmaları, derginin medikal indekste ilan ettiği şekli ile yazılmalıdır. Kısaltma kullanmayan dergilerin isimlerinde kısaltma yapılmamalıdır. Kaynaklar alfabetik sıraya göre listelenmelidir. Kaynak yazım örnekleri aşağıda verilmiştir.


- Jones, M. W., Branigan, H. P., & Kelly, M. L. (2008). Visual deficits in developmental dyslexia: relationships between non-linguistic visual tasks and their contribution to components of reading. Dyslexia, 14(2), 95-115.

- Van Uffelen, J. G., Wong, J., Chau, J. Y., van der Ploeg, H. P.,Riphagen, I., Gilson, N. D., et al. (2010). Occupationalsitting and health risks: a systematic review. Am J Prev Med, 39(4), 379-388.


- Johnson, J. A. (1986). Wellness and occupational therapy. Am J Occup Ther,40, 753-58.

- Rigby, L., & Wilson I. (2017). Occupational therapy interventions for someone experiencing severe and enduring mental ilness. In C. Long, J. Cronin-Davis., & D. Cotterill (Eds.), Occupational Therapy Evidence in Practice for Mental Health, (Second Edition, pp.109-139). UK: WILEY Blackwell.

-Plonsky, M. (2004). Psychology with style: A hypertext writing guide (Version 5). Retrieved from the Web January 10, 2004. http://www.uwsp.edu/psych/apa4b.htm

-U.S. Department of Health, Education, and Welfare. (1971). Alcohol and Health. Washington, DC: U.S. Government Printing Office.

-Görsel Algı-Bilişsel Beceri (18. 9 2019). Erişim adresi: https://www.cognifit.com/tr/science/cognitive-skills/visual-perception.

-Kars S. (2018). 4-6 Yaş Arası Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocukların Oyun Beceri ve Davranışlarının İncelenmesi (Yüksek lisans tezi). Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.



Tablolar, Grafikler ve Fotoğraflar


Her biri farklı sayfada olacak şekilde, metin içinde verilen numaralandırmaya uygun olarak makalenin sonunda yer almalıdır. Tablolar, Grafikler ve Fotoğrafların adları belirtilmeli ve kısaltmalar uygun olmalıdır. Resim ve fotoğraflar JPEG olarak iletilmelidir.


Etik İlkeler ve Yayın Politikası


Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, bünyesinde yayınlanan tüm makalelerin yüksek etik ve bilimsel standartlarda olması şartını gözetmektedir. Dergimizde yayınlanmak üzere incelemeye alınan makalelerin tüm süreçlerinde editörler, hakemler ve yazarların uyması gereken etik kurallar bulunmaktadır.


Söz konusu kurallar ve uyulması gereken standartlar, Commitee on Publication Ethics (COPE) (https://publicationethics.org) tarafından yayınlanan Code of Conduct and Best-Practice Guidelines for Journal Editors isimli doküman (http://publicationethics.org/files/Code_of_conduct_for_journal_editors_Mar11.pdf) ve International Committee of Medical Journal Editors (http://www.icmje.org) tarafından yayınlanan Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Journals isimli doküman temel alınarak belirlenmiştir.


Dergimize gönderilen tüm çalışmalarda, aşağıdaki etik hususlara uyulmuş olması şartı bulunmaktadır:


    • Etik kurul izni gerektiren; insanlar ya da hayvanlar ile yapılan tüm çalışmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalenin yöntem bölümünde etik kurul adı, karar sayısı ve tarihi ile birlikte belirtilmeli ve makale belgelerinin yüklenmesi sırasında belgelendirilmelidir. Etik kurul izni gerektiren tüm çalışmalar aşağıda ayrıntılı şekilde belirtilmiştir.

    •İnsanlar ile yapılan tüm araştırmalarda, bilgilendirilmiş onam alındığına dair bilgi makalenin yöntem bölümünde yer almalıdır.

    • Çalışmanın planlanması ve yürütülmesinde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye makale içerisinde yer verilmelidir.

Aşağıda listelenen çalışmaların TÜMÜ için etik kurul izni gerekmektedir:

    • Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yöntemlerle yürütülen her türlü araştırma,

    • İnsan ve hayvanların herhangi bir bağlam ve kapsamda, bilimsel amaçlarla kullanılmasını içeren araştırmalar,

        o İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,

        o Hayvanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,

    • İnsanlara ait bilgilerin ve verilerin kullanıldığı retrospektif (dosya tarama vb.) araştırmalar (kişisel verilerin korunması kanunu gereğince).

Dergimizde yayınlanan ve yayınlanacak olan tüm makalelerde editörlerin, hakemlerin ve yazarların ayrı ayrı bazı sorumlulukları bulunmaktadır.


Editörlerin sorumlulukları


Yayınlanması üzere incelenmesi için dergiye sunulan tüm makaleler ile ilgili kararlar editör ve alan editörleri ile birlikte alınır. Bu süreç içerisinde alınan kararlar hiçbir koşulda yazarların ırkı, cinsiyeti, cinsel yönelimleri, dini inançları, etnik kökenleri, tabiiyetleri veya politik görülerine bağlı olamaz ve/veya yazarların bu özelliklerinden etkilenemez. Makale ile ilgili karar tamamen makalenin bilimsel bağlamda önemi, dergimizin kapsamına uygunluğu, orijinalliği, geçerli ve güvenilir yöntemler ile gerçekleştirilmiş olması ve içeriğinin anlaşılabilir olmasına bağlıdır. Baş editör, alan editörleri ve teknik editörler, taraflarına gelen makaleler ile ilgili bilgileri; diğer editörler, hakemler ve yazarlar dışında hiç kimse ile paylaşamaz. Hakemler ile bilgi paylaşımı sırasında ise hiçbir koşulda yazarların kimlikleri açık edilemez. Dergi kurullarında incelemede olan bir makalenin içeriğinden alınan hiçbir bilgi ya da materyal (görsel, figür, şema vb.), yazarların açık ve yazılı izni alınmadan başka yerde kullanılamaz. Kullanıldığı yerde, kullanan kişi yazarlardan aldığı yazılı izni de paylaşmalıdır.


Hakemlerin Sorumlulukları


Hakem değerlendirme sürecinin amacı incelenen makalenin mutlaka yayınlanmasının sağlanması değil, makale ile ilgili editör ve editör yardımcılarının karar almaları konusunda yardımcı olmaktır. Bu kararın alınmasının kolaylaştırılması için hakemler, makaleyi iyileştirme önerileri sağlayabilir.


Hakemler, taraflarına gelen tüm makaleleri ve makale ile ilgili diğer belgeleri mutlak gizlilik ile ele almalıdır. Hakemler, doğrudan editör tarafından yetkilendirilmiş kişi ya da kişiler dışında hiç kimse ile makaleye ait belgeleri ya da belgelerin içeriğinden alınmış parçaları paylaşamazlar. Dergimizde çifte körleme ile hakemlik uygulaması gerçekleştirildiğinden, yazarlar ve hakemler hiçbir şekilde birbirlerinin kimliklerini bilemezler. Hakem, herhangi bir şekilde yazarların kimliğini öğrenirse ya da çıkarsarsa, bu durumu anında editöre bildirmekle yükümlüdür. Bu durumda hakemin ilgili makaledeki görevi sonlandırılır ve başka bir hakem görevlendirilir.


Hakemler, inceledikleri makalede kaynak gösterme açısından var olan problemleri de tespit ederler. Bu kapsamda makalenin içeriğinde alıntı yapılan bir yayına kaynakça bölümünde atıfta bulunulmamışsa, hakemin bu durumu belirlemelidir. Ek olarak hakemler, inceledikleri makale ile bildikleri başka yayınlar arasındaki önemli benzerlikleri tespit ettikleri durumda, editöre bildirmekle yükümlüdür.


Hakemler tüm incelemelerini tarafız olarak yapmalıdır. Bilimsel bir konsept ile ilgili hakemin belirli bir görüşü olsa da, aynı ya da benzer bir konsept ile ilgili makaleyi tamamen önyargısız olarak incelemek, hakemin en büyük sorumluluklarından bir tanesidir. Hakemin yapacağı tüm değerlendirmeler ve iyileştirme önerileri, nesnel temellere dayanmalıdır ve kişisel fikirler bu değerlendirmeleri etkileyemez.


Hakemlik için davet edilen kişi, hakemlik yapıp yapamayacağını hızlı bir şekilde editöre bildirmelidir. Ek olarak, hakemlik yapmayı kabul etmiş olan hakem, gelişen yeni bir durumdan dolayı hızlı ve etkin bir şekilde hakemlik görevlerini yapamayacak ise bu durumu gecikmeden editöre bildirmekle sorumludur.


Yazarların görevleri


Orijinal araştırma makalelerinin yazarları, başkalarının çalışmayı tekrarlayabilmesine imkân verecek yeterli ayrıntı ve referansı “yöntemler” bölümüne dahil etmelidir. Hileli veya bilerek yanlış beyanlarda bulunulması etik olmayan davranışlar oluşturur ve kabul edilemez.


Bazı durumlarda, yazarlardan çalışmalarına ait ham veriler istenebilir. Verilerin paylaşımı uygun olduğunda, mutlak anonimleştirme yapılarak veriler sorumlu yazar tarafından paylaşılmalıdır.
Yazarların en büyük sorumluluklarından bir tanesi, tamamen orijinal eserler üretmektir. Eğer dergimizde incelenen bir çalışmanın tamamının ya da bir kısmının yazarların orijinal ürünü olmadığı tespit edilirse, makale doğrudan reddedilecektir. Bu nedenle yazarlar makalelerinin orijinal olarak oluşturmalı ve başka yayınlardan alınan ifade ve bölümleri uygun bir şekilde alıntılamalıdır.

Dergimizde incelemede olan bir yayının, aynı ya da büyük ölçüde benzer bir şekilde başka bir dergide de incelemede olması, etik dışı bir davranıştır. Yazarlar, bu durumun ortaya çıkmaması için, makaleleri ile ilgili bir dergiden nihai karar verilmeden ya da kendileri makalelerini dergiden geri çekmeden başka bir dergiye başvuru yapamazlar.


Daha önceden aynı ya da büyük ölçüde benzer bir şekilde başka bir yerde telif hakkıyla korunan doküman, belge ya da materyal olarak yayınlanmakta olan makaleler dergimize kesinlikle gönderilemez.


Yazarlık, bildirilen çalışmanın kavramsallaştırılmasına, tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkı sağlayan kişilerle olmalıdır. Önemli katkılarda bulunan herkes ortak yazar olarak listelenmelidir. Buna paralel olarak, makaleye anlamlı katkı vermemiş olan hiç kimse yazar olarak listelenmemelidir. Sorumlu yazar, yazarlar listesinde katkıda bulunan tüm ortak yazarlar dışında katkısı olmayan başka bir kimsenin bulunmamasını sağlar. Sorumlu yazar ayrıca, tüm ortak yazarların makalenin son halini onayladığını ve yayımlanmak üzere gönderilmesini kabul ettiğini teyit etmekle yükümlüdür.


Tüm yazarlar, makalelerinin sonuçlarını veya yorumunu etkileyebileceği düşünülebilecek tüm mali veya diğer önemli çıkar çatışmalarını açıklayan bir beyanda bulunmalıdır.
Bir yazarın kendi yayınlanmış çalışmasında önemli bir hata veya yanlışlık tespit etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncısını derhal bilgilendirmek ve bir hata düzeltme formu yoluyla makalede düzeltme yapmak veya makaleyi geri çekmek üzere editörle işbirliği yapmak yazarın yükümlülüğüdür.


Açık Erişim Lisansları
Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi © 2013 Hacettepe Üniversitesi, CC BY 4.0 altında lisanslanmıştır. Bu lisansın bir kopyasını görüntülemek için bağlantıyı kullanınız. http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ 

Dergimize gönderilen makalelerden, hiçbir aşamada ve hiçbir bağlamda ücret alınmamaktadır.

Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi by Hacettepe University, Faculty of Health Sciences is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 Internationalcc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1nc.svg?ref=chooser-v1