Araştırma Makalesi

Varto/Tepeköy Höyük Örnekleri Işığında Karaz Kültürü’ne Ait Makara Biçimli Andiron/Kaideler Üzerine Yeni Gözlemler

Cilt: 3 Sayı: 4 11 Haziran 2024
PDF İndir
TR EN

Varto/Tepeköy Höyük Örnekleri Işığında Karaz Kültürü’ne Ait Makara Biçimli Andiron/Kaideler Üzerine Yeni Gözlemler

Öz

Yaklaşık olarak MÖ 4.bin yıl ortalarından başlayarak MÖ 2.bin yıl başlarına kadar günümüz Kafkasya topraklarına ve Doğu Anadolu Bölgesi’ ne hakim olan, bunun yanı sıra etkilerini Doğu Akdeniz kıyılarına kadar gösteren kadim bir kültür olan Karaz ya da diğer bir ismiyle Erken Transkafkasya Kültürü’nü ele almaktadır. Ek olarak kültürün etkilerinin görüldüğü Orta Tunç Çağı’na da değinilmiştir. Asıl konumuz bahsi geçen kültürün yayılım alanı içinde ele geçen ocak altlığı, ocak ayaklığı veya pişirme işlerinde kullanılan araç gereçleri tanımlayan andiron/kaidelerdir. Bu doğrultuda kültürün yayılım alanında arkeolojik kazıları yapılmış yerleşimlerde ele geçen andiron/kaidelere ele alınmış ve karşılaştırma yapılmıştır. Genel olarak bu araçların kullanım amaçlarına değinilmiştir. Ancak bu mal grubu içinde farklı ve kullanım alanı belirsiz olan makara tipli andiron/kaideler ayrıntılı ele alınmıştır. Aslında bu makara tipi çoğunlukla ocak ayağı ya da pişirme kabı ayağı olarak nitelendirilmiştir. Kısmen bu çıkarım doğru olmasına karşın Tepeköy Höyük’te bu mal grubunun farklı bir kullanımına dair in-situ halde bulgular ele geçmiştir. Bu bulgular üzerinden makara tipi andiron/kaidelerin asıl kullanımları ve kültürel devamlılık gibi Tepeköy Höyük’te ortaya çıkan ve ya değişen olgular ele alınmaktadır. Erken ve Orta Tunç Çağları arasında değişimlerin yanı sıra Erken Tunç Çağı içinde ortaya çıkan farklılıklarda ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler

Karaz, Erken Transkafkasya, Erken Tunç Çağı, Andiron, Kaide, ocak altı

Kaynakça

  1. Baytar, İrfan (2023). “Tepeköy’ün (Muş) Beşerî Coğrafya Özellikleri”. İçinde: S. Erdoğan, Y. Çiftçi, M. Ercek (Eds.), Tepeköy Höyük I: Erken Tunç Çağı. Bilgin Kültür Sanat Yayınları, Ankara, 1-20.
  2. Bilgi, Önder (2000). “Köşkerbaba Kazıları”, Türkiye Arkeolojisi ve İstanbul Üniversitesi (1932-1999) (Ed. O. Belli), İstanbul Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 133 – 139.
  3. Çiftçi, Yunus (2023). “Tepeköy Höyük Erken Tunç Çağı Mimarisi: Kronolojik Gelişim ve Değişimleri”. İçinde: S. Erdoğan, Y. Çiftçi, M. Ercek (Eds.), Tepeköy Höyük I: Erken Tunç Çağı, (81-110). Bilgin Kültür Sanat Yayınları, Ankara, 81-110.
  4. Çilingiroğlu, Altan (1993) “Van-Dilkaya Höyüğü Kazıları Kapanış”, XIV. Kazı Sonuçlan Toplantısı I, Ankara, 469 - 491.
  5. Darga, Muhibe (2000). “Aşağı Fırat Havzası Şemsiyetepe Kazıları 1978 – 1989”, Türkiye Arkeolojisi ve İstanbul Üniversitesi (Ed. O. Belli) İstanbul Üniversitesi Yayınları 4242, İstanbul, 140 - 146.
  6. Erdoğan, Sabahattin (2023). “Tepeköy Höyük Kurtarma Kazıları”. İçinde: S. Erdoğan, Y. Çiftçi, M. Ercek (Eds.), Tepeköy Höyük I: Erken Tunç Çağı, Bilgin Kültür Sanat Yayınları, Ankara, 53-80.
  7. Erdoğan, Sabahattin, Mikail Ercek, Yunus Çiftçi, Hanifi Biber, Hakan Yılmaz, Gulan Ayaz, (2021). “Muş/Varto Tepeköy Höyüğü Tunç Çağları”, Anadolu Araştırmaları Dergisi (AnAr), 25, 61-86.
  8. Hayri Ertem, (1982) Keban Projesi Han İbrahim Şah Kazısı 1970-1971, Ankara, TTK, Basımevi.
  9. Esin, Ufuk (1972). “Tepecik Kazısı, 1970”, Keban Projesi 1970 Çalışmaları, Ankara, ODTÜ yayınevi, s.139-158.
  10. Esin, Ufuk (1982). “Tepecik Excavations, 1974”, Keban Projesi 1974-1975 Çalışmaları, Ankara, ODTÜ yayınevi, s.95-118.

Kaynak Göster

APA
Çiftçi, Y., Mergen, A. B., & Erdoğan, S. (2024). Varto/Tepeköy Höyük Örnekleri Işığında Karaz Kültürü’ne Ait Makara Biçimli Andiron/Kaideler Üzerine Yeni Gözlemler. EREN, 3(4), 9-21. https://izlik.org/JA27UX63KC
AMA
1.Çiftçi Y, Mergen AB, Erdoğan S. Varto/Tepeköy Höyük Örnekleri Işığında Karaz Kültürü’ne Ait Makara Biçimli Andiron/Kaideler Üzerine Yeni Gözlemler. ED. 2024;3(4):9-21. https://izlik.org/JA27UX63KC
Chicago
Çiftçi, Yunus, Atiye Bahar Mergen, ve Sabahattin Erdoğan. 2024. “Varto/Tepeköy Höyük Örnekleri Işığında Karaz Kültürü’ne Ait Makara Biçimli Andiron/Kaideler Üzerine Yeni Gözlemler”. EREN 3 (4): 9-21. https://izlik.org/JA27UX63KC.
EndNote
Çiftçi Y, Mergen AB, Erdoğan S (01 Haziran 2024) Varto/Tepeköy Höyük Örnekleri Işığında Karaz Kültürü’ne Ait Makara Biçimli Andiron/Kaideler Üzerine Yeni Gözlemler. EREN 3 4 9–21.
IEEE
[1]Y. Çiftçi, A. B. Mergen, ve S. Erdoğan, “Varto/Tepeköy Höyük Örnekleri Işığında Karaz Kültürü’ne Ait Makara Biçimli Andiron/Kaideler Üzerine Yeni Gözlemler”, ED, c. 3, sy 4, ss. 9–21, Haz. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27UX63KC
ISNAD
Çiftçi, Yunus - Mergen, Atiye Bahar - Erdoğan, Sabahattin. “Varto/Tepeköy Höyük Örnekleri Işığında Karaz Kültürü’ne Ait Makara Biçimli Andiron/Kaideler Üzerine Yeni Gözlemler”. EREN 3/4 (01 Haziran 2024): 9-21. https://izlik.org/JA27UX63KC.
JAMA
1.Çiftçi Y, Mergen AB, Erdoğan S. Varto/Tepeköy Höyük Örnekleri Işığında Karaz Kültürü’ne Ait Makara Biçimli Andiron/Kaideler Üzerine Yeni Gözlemler. ED. 2024;3:9–21.
MLA
Çiftçi, Yunus, vd. “Varto/Tepeköy Höyük Örnekleri Işığında Karaz Kültürü’ne Ait Makara Biçimli Andiron/Kaideler Üzerine Yeni Gözlemler”. EREN, c. 3, sy 4, Haziran 2024, ss. 9-21, https://izlik.org/JA27UX63KC.
Vancouver
1.Yunus Çiftçi, Atiye Bahar Mergen, Sabahattin Erdoğan. Varto/Tepeköy Höyük Örnekleri Işığında Karaz Kültürü’ne Ait Makara Biçimli Andiron/Kaideler Üzerine Yeni Gözlemler. ED [Internet]. 01 Haziran 2024;3(4):9-21. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27UX63KC