Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

WOMEN'S HABITS, BELIEFS AND KNOWLEDGE LEVELS TOWARDS SPICE USE

Yıl 2018, Cilt: 5 Sayı: 1-2, 24 - 35, 28.12.2018

Öz

Background: Spices are components which are used to
increase the taste, appearance and odor quality of food and
are reported to have many medical benefits.
Objective: The aim of this study was to determine women’s
attitudes, beliefs and knowledge levels towards spice use in
Kayseri.
Method: The sample of the study is composed of 198 volunteer women who consulted to Kocasinan, Melikgazi and
Hacılar Health Society Centers in Kayseri between October
and November 2013. The data were collected via a questionnaire.
Results: It is found out that 90.9 % of women cook at home.
The most common spice use is given respectively; bitter red
pepper (98 %), mint (97.5 %), black pepper (92.4 %), thyme
(91.4 %), and cinnamon (85.9 %). It is found that 51.5 % of
women check the expiry date of products at shopping and
55.1% of the women buy spice with the covered package.
Moreover, 70.6 % of the women store spices in a colorless
jar, 89.4 % of do not consuming expired spices, and %51 of
do not measure the amount of the spices when they cook.
The percentage of women who think that they do not have
enough knowledge about spices is 77.3 %. While 69.2 % of
the women expressed that spices could affect the general
health, 13.1 % of the women expressed that they have no
idea.
Conclusion: In our country cooking is largely women's
responsibility. For this reason, it is important for women to
have enough knowledge about the properties of the spices,
their intended use, usage and hiding conditions.

Kaynakça

  • Aslan M, Orhan N. Diyabet tedavisinde kullanılan bitkisel ürünler ve gıda destekleri. Mised; 2010.
  • Demircioğlu Y, Yaman M, Şimşek I. Kadınların baharat kullanım alışkanlıkları üzerine bir araştırma. TSK Koruyucu Hekim Bülteni. 2007;6(3):161–8.
  • Sayılı M, Şekeroğlu N, Akça H, Yaramancı H. Ordu İli Kentsel Alanda Tüketicilerin Baharat Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gıda Teknol Elektron Derg. 2006;2:1–7.
  • Srinivasan K. Spices as influencers of body metabolism: an overview of three decades of research. Food Res Int. Elsevier; 2005;38(1):77–86.
  • Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği. T.C. Resmi Gazete, 28614, Erişim:10 Nisan 2013.
  • Yaldız G, Kılınç E. Rize ili kentsel alanda tüketicilerin baharat tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknol Elektron Derg. 2010;5(2):28– 34.

KADINLARIN BAHARAT KULLANIMINA YÖNELİK ALIŞKANLIKLARI, İNANIŞLARI VE BİLGİ DÜZEYLERİ

Yıl 2018, Cilt: 5 Sayı: 1-2, 24 - 35, 28.12.2018

Öz

Genel Bilgi: Baharatlar, yemeklerde besinin tat, görünüş ve
koku kalitesini artırmak amacıyla kullanılan ve birçok tıbbi
yarara sahip olduğu bildirilen bileşiklerdir.
Amaç: Bu çalışmanın amacı Kayseri’de yaşayan kadınların
baharat kullanımına yönelik alışkanlıkları, inanışları ve bilgi
düzeylerini belirlemektir.
Yöntem: Araştırma örneklemini; Ekim- Kasım 2013 tarihleri arasında Kayseri ili Kocasinan, Melikgazi ve Hacılar
Toplum Sağlığı Merkezleri’ne başvuran yetişkin gönüllü
baharat kullanan 198 kadın oluşturmaktadır. Araştırma verileri bir anket aracılığı ile toplanmıştır.
Bulgular: Kadınların %90.9’ unun evde yemek yaptığı ve
en çok kullanılan baharatların sırasıyla acı kırmızı biber
(%98), nane (%97.5), kara biber (%92.4), kekik (%91.4) ve
tarçın (%85.9) olduğu bulunmuştur. Kadınların %51.5’i
alışverişte baharatların son kullanma tarihlerini kontrol
etmekte ve %55.1’i baharatları paketlenmiş şekilde almaktadır. Kadınların %70.6’sı baharatları koyu renkli cam kavanozda muhafaza ederken, %89.4’ü son kullanma tarihi geç-
miş baharatları kullanmamakta ve %51’i yemeklere baharat
eklerken ölçü kullanmamaktadır. Kadınların %77.3’ ü baharatlar hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını düşünmektedir. Baharatlar hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını
düşünenler kadınların %77.3’ ünü oluşturmaktadır. Kadınların %69.2’si baharatların genel sağlığı etkilediğini düşünürken, %13.1’i bu konuda herhangi bir bilgilerinin olmadığını
belirtmişlerdir.
Sonuç: Ülkemizde yemek yapmak büyük ölçüde kadının
sorumluluğundadır. Bu nedenle kadınların çoğunlukla yemeğe lezzet vermek amacıyla kullandıkları baharatların
özellikleri, kullanım amaçları, kullanım şekilleri ve saklanma koşulları hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları önemlidir.

Kaynakça

  • Aslan M, Orhan N. Diyabet tedavisinde kullanılan bitkisel ürünler ve gıda destekleri. Mised; 2010.
  • Demircioğlu Y, Yaman M, Şimşek I. Kadınların baharat kullanım alışkanlıkları üzerine bir araştırma. TSK Koruyucu Hekim Bülteni. 2007;6(3):161–8.
  • Sayılı M, Şekeroğlu N, Akça H, Yaramancı H. Ordu İli Kentsel Alanda Tüketicilerin Baharat Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gıda Teknol Elektron Derg. 2006;2:1–7.
  • Srinivasan K. Spices as influencers of body metabolism: an overview of three decades of research. Food Res Int. Elsevier; 2005;38(1):77–86.
  • Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği. T.C. Resmi Gazete, 28614, Erişim:10 Nisan 2013.
  • Yaldız G, Kılınç E. Rize ili kentsel alanda tüketicilerin baharat tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknol Elektron Derg. 2010;5(2):28– 34.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm Araştırma Makalesi Bölümü
Yazarlar

Yağmur Yaşar Fırat

Elif Tunçil Bu kişi benim

Nurcan Çelebi Bu kişi benim

Sema Çevik Bu kişi benim

Neslihan Öner Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi 13 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Yaşar Fırat, Y., Tunçil, E., Çelebi, N., Çevik, S., vd. (2018). KADINLARIN BAHARAT KULLANIMINA YÖNELİK ALIŞKANLIKLARI, İNANIŞLARI VE BİLGİ DÜZEYLERİ. ERÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 5(1-2), 24-35.