Diyabet dünyada ve ülkemizde prevalansı artan kronik ve ilerleyici bir hastalıktır. Tedavisinin temelini oluşturan kan glikozunun düzenlenmesinde etkisi olan bir faktör de diyet posasıdır. Posa gastrointestinal yoldaki yerel ve sistemik etkileri nedeni ile beslenmede önemli bir yer tutmaktadır. Posayla ilgili çeşitli tanımlar bulunmakla birlikte genel ola-rak posa; besinlerin bir bileşeni olarak insan vücudunun sindiremediği veya kan dolaşımına emilimini yapamadığı kompleks karbonhidratlara verilen isim olarak tanımlanmak-tadır. Posanın hem hastalıklardan korunmada hem de bazı hastalıkların diyet tedavisinde önemli etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda posanın glisemik para-metrelerde iyileşme sağladığı gibi kan lipitlerini düzenlediği ve kan basıncı kontrolünün sağlanmasına yardımcı olduğu gösterilmiştir. Suda çözünen posanın etkisinin, çözünmeyen posaya göre daha etkili olduğu belirtilmiştir.
Diabetes is a chronic and progressive disease that its preva-lance is increasing in the world and in our country. A factor affecting the regulation of blood glucose, which forms the basis of its treatment, is dietary fiber. Fiber has an important role in nutrition due to its local and systemic effects on the gastrointestinal tract. Although there are various definitions related to fiber, it is defined as the name given to complex carbohydrates that the human body can not digest or absorb into the bloodstream as a component of nutrients. It is known that fiber has important effects both in the protection from diseases and in the dietary treatment of some diseases. In studies, it has been shown that fiber improves glycemic parameters and regulates blood lipids and helps control blood pressure. It is stated that the effect of the water-soluble fiber is more effective than the insoluble fiber.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme Bölümü |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 19 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 1-2 |