Yağlı tohumlar tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, posa ve bitkisel protein kaynağıdır. Son yıllarda, diabetes mellitus (DM) hastalığını önleme ve kontrolünü sağlamada yağlı tohumların kullanılması gündemdedir. Kohort çalışmalarının sonuçları, yağlı tohumların tüketiminin diyabet ve kalp ve damar hastalıklarının görülme riskini azalttığını ortaya koymuştur. Az sayıda randomize kontrollü çalışma yağlı tohumların diyabetin kontrolü ve kan lipit profili üzerine etkilerini incelemiştir. Tokluk kan şekerindeki dalgalanmalar, diyabetin tıbbi beslenme tedavisinde üzerinde durulan konulardan biridir. Diyabetli ve sağlıklı bireyler üzerinde yağlı tohumların tüketiminden hemen sonra yağlı tohumların kan glikoz düzeyine etkisini değerlendiren bazı çalışmalar, yalnızca yağlı tohumların tüketilmesinin; tokluk kan şekeri yanıtı üzerinde en az düzeyde etkisinin olduğunu, yağlı tohumların yüksek glisemik indeksli besinlerle birlikte tüketildiğinde ise tokluk kan şekeri yanıtını azalttığını ortaya koymuştur. Yağlı tohumların kalp damar hastalıklarını önlemede olası olumlu etkilerinin olduğu birçok çalışma ile desteklense de, diyabet üzerindeki etkilerini ortaya koyacak yeterli sayıda çalışma henüz bulunmamaktadır. Yağlı tohumların uzun dönemde kan şekeri kontrolü üzerine etkilerini araştıracak daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır.
ÖZET
Yağlı tohumlar tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, posa ve bitkisel protein kaynağıdır. Genel olarak günlük beslenme örüntüsüne yağlı tohumların eklenmesi, beslenme örüntüsünün kalitesini yükseltir. Yağlı tohumların kan lipit profilini iyileştirme ve kalp ve damar hastalıklarını azaltma yönünde etkin olduğu bilinmektedir. Son yıllarda, diabetes mellitus (DM) hastalığını önleme ve kontrolünü sağlamada yağlı tohumların kullanılması gündemdedir. Kohort çalışmalarının sonuçları, yağlı tohumların tüketiminin, diyabet ve kalp ve damar hastalıklarının görülme riskini azalttığını ortaya koymuştur. Ancak, çok az sayıda randomize kontrollü çalışmada yağlı tohumların diyabetin kontrolü ve kan lipit profili üzerine etkileri incelenmiş, glisemik kontrol üzerine etkilerine ise değinilmemiştir. Diyabetin tıbbi beslenme tedavisinde, post prandiyal glisemik dalgalanmalar üzerinde durulan konulardan biridir. Tip II DM ve normoglisemik bireyler üzerinde yağlı tohumların tüketiminden hemen sonra kan glikoz düzeyine etkisini değerlendiren bazı çalışmalar, yalnızca yağlı tohumların tüketilmesinin; post prandiyal glisemik yanıt üzerinde minimal düzeyde etkisinin olduğunu, yağlı tohumların yüksek glisemik indeksli besinlerle birlikte tüketildiğinde ise post prandiyal glisemik yanıtı azalttığını ortaya koymuştur. Yağlı tohumların kalp damar hastalıklarını önlemede olası olumlu etkilerinin olduğu birçok çalışma ile desteklense de, diyabet üzerindeki etkilerini ortaya koyacak yeterli sayıda çalışma henüz bulunmamaktadır. Uzun dönemde, yağlı tohumların glisemik kontrol üzerine etkilerini araştıracak daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme Bölümü |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Mayıs 2013 |
Gönderilme Tarihi | 30 Kasım 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 1 |