Genel Bilgi: Toplum ruh sağlığı hizmetleri için bireylerin ruhsal durumlarının sıklıkla değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Amaç: Bu çalışma 14 yaş ve üzeri bireylerin anksiyete ve genel sağlık düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmanın evrenini Kayseri ili, Kocasinan ilçesi, Turan Belediyesi sınırları içinde yaşayan, 14 yaş ve üzeri bireyler oluşturmaktadır. Örneklem hesaplaması yapılmamış, evrenin tamamına ulaşılmıştır. Araştırma 631 kişi ile yapılmıştır. Araştırmanın verileri; araştırmacılar tarafından Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeğive Genel Sağlık Anketi formu ile toplanmıştır. İstatistiksel değerlendirmede ANOVA ve Student’s t-testi, Schefe testi kullanılmıştır. Bulgular: Bireylerin durumluluk ve süreklilik kaygı, genel sağlık anketi puan ortalamaları arasındaki korelasyon istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Bireylerin medeni hali ve eğitim düzeyinin durumluluk ve süreklilik kaygı düzeyleri arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Çalışmaya katılanların genel sağlık anketi puanı ortalama 10.28 olarak bulunmuş olup yaş ve iş-meslek durumları ile genel sağlık anketi puan ortalamaları arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.005). Sonuç: Toplumda ruh sağlığı açısından riskli grupların belirlenmesi oldukça önemlidir. Method: Fourteen year-olds and olders, living in Kayseri, Kocasinan district, Turan municipality constituted universe of the study. The universe was taken completely, sample was not calculated. Data were collected by using State-Trait Anxiety Inventory and with General Health Poll (GHP) by researches. For statistical analysis, ANOVA and Student’s ttest, Schefe test were used. Results: The relation between state-trait anxiety, mean GHP score of community was found significant as statistical (p<0.05). Relation between state anxiety score of education level of people was found statistically significant (p<0.05). The difference between trait anxiety level of marital status and education level was found statistically significant (p<0.05). The lowest degree of the people included to this research was ‘0’ and the highest degree was ‘36’ in GHP, thus the mean was ’10.28’. It was found that the relationship between the ‘gender and work’ and ‘the mean of the GHP degrees’ was statistically significant (p<0.005). However, the relationship between the mean of GHP degrees & marital status, occupation, and education was not statistically significant (p>0.005). Conclusion: It is important that groups of high risk for mental health are determined in society.
GİRİŞ VE AMAÇ
Toplum ruh sağlığı hizmetleri için bireylerin ruhsal durumlarının sıklıkla değerlendirilmesi oldukça önemlidir. DSÖ 'ye göre insanların büyük bir kısmı anksiyete ve depresif bozuklar olmak üzere ruhsal hastalıklara yatkın hale gelmiştir.
Anksiyete bütün insanların yaşadığı temel bir duygudur. Bireyin gereksinimleri karşılanmadığında yada varlığına her hangi bir tehdit durumunda tepki olarak ortaya çıkmaktadır.
Bu çalışma 14 yaş ve üzeri bireylerin anksiyete ve genel sağlık düzeylerini amacıyla yapılmıştır.
GEREÇ VE YÖNTEM
Araştırmanın evrenini Kayseri ili, Kocasinan ilçesi, Turan Belediyesi sınırları içinde yaşayan, 14 yaş ve üzeri bireyler oluşturmaktadır. Örneklem yapılmamış evrenin tamamına ulaşılmıştır. Araştırma 631 kişi ile yapılmıştır. Araştırmanın verileri; araştırmacılar tarafından State-Trait Anksiety İnventory (STAİ) ve Genel Sağlık Anketi formu ile toplanmıştır. İstatistiksel değerlendirmede Anova ve t-testi, Schefe testi kullanılmıştır.
BULGULAR
Bireylerin durumluluk ve süreklilik kaygı, genel sağlık anketi puan ortalamaları arasındaki korelasyon istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Bireylerin medeni hali ve eğitim düzeyinin durumluluk ve süreklilik kaygı düzeyleri arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Yine çalışmaya katılanların genel sağlık anketi puan ortalama 10.28 olarak bulunmuş olup yaş ve iş –meslek durumları ile genel sağlık anketi puan ortalamaları arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.005.
Anahtar Kelimeler: Toplum, Sağlık, Genel Sağlık, Ruh Sağlığı, Anksiyete Düzeyi
DETERMİNATION OF THE PERSON OVER 14 AGE LEVEL OF ANXİETY AND GENERAL HEALTH
SUMMARY
INTRADUCTION AND OBJECTIVE
Assessment of psychological status of individuals for community mental health services are often quite important. According to WHO, the majority of people have become prone to mental illness such as anxiety and depressive disorders. Anxiety is a basic feeling which is lived by all humans. Anxiety is occurred as a reaction when ındividual's needs aren't responded or in the stuation of threat to his existence.
This study were made because individuals aged 14 and over of the level of anxiety and general health were determined.
MATERYAL AND METHOD
Fourteen and over years old people live at Kayseri, Kocasinan district, turan municipality constitued of the study's universe. The universe was taken completely, sample wasn't taken. Data vere collected by using state-trait anxiety ınventory and on the General Health Poll by Kılıç (1996), containing validity and relability studies.by researches at 1 october-1november 2004. For statistical analysis, anova and t-tests were used.
FINDINGS
.The relation between state-trait anxiety, GSA pointmean of community was found meaningful as statiscally (p<0.05). relation between state anxiety point of education level of people was found meaningful statistically (p<0.05). The difference between trait anxiety level of marital status and education level was found meaningful as statistically (p<0.05). The lowest degree of the people included to this research was '0' and the highest degree was '36' in GSA, thus the mean was '10.28' . It is found that the relationship between the 'gender and work ' and 'the mean of the GSA degrees' was statistically significant (p < 0.005) . However , the relationship between the mean of GSA degrees & marital status, occupation, and education was not statistically significant (p > 0.005).
Key Words:Public,Health,General Health, Mental Health, Anxiety Level
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi Bölümü |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Mayıs 2013 |
Gönderilme Tarihi | 17 Aralık 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 1 |