Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

ROZASEA HASTALIĞINDA GÜNCEL BESLENME YAKLAŞIMLARI

Yıl 2024, Cilt: 11 Sayı: 2, 46 - 55, 27.12.2024

Öz

Rozasea, genellikle yüz bölgesinde belirgin kırmızılık, damar genişlemesi ve akne benzeri lezyonlarla karakterize edilen kronik bir cilt hastalığıdır. Günümüzde hastalığın patogenezi net olarak anlaşılmamış olsa da genetik yatkınlık, immün yanıt, çevresel etmenler ve mikroorganizmalardan kaynaklanan etkileşimlerin hastalığın oluşmasında önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Son yıllarda, yapılan araştırmalar, beslenme alışkanlıklarının bu hastalığın gelişiminde ve seyrinde önemli bir rol oynayabileceğini ortaya koymuştur. Beslenme, inflamasyon, oksidatif stres ve cilt bariyeri işlevleri gibi cilt sağlığını etkileyen birçok önemli faktörü etkilemektedir. Yeterli ve dengeli beslenme, vücutta inflamatuar yanıtı ve oksidatif stresi azaltarak cilt sağlığını iyileştirir. Bu nedenle, yeterli ve dengeli beslenme çeşitli cilt sorunlarının önlenmesine ve tedavisine katkıda bulunur. Ayrıca, omega-3 yağ asitlerinin yanı sıra, çinko, B vitaminleri ve posa açısından zengin bir diyetin, inflamasyonu azaltarak rozasea semptomlarını hafifletebileceği düşünülmektedir. Araştırmalar, yüksek glisemik indeksli besinlerin, belirli süt ürünlerinin, histamin, sinnamaldehit, kapsaisin gibi organik bileşiklerin, kafeinin rozasea ataklarını tetikleyebileceğini göstermektedir. Bazı besinler yaygın tetikleyiciler olarak belirlenmiş olsa da her rozasea hastasının kendi beslenme günlüğünü tutarak semptom-besin ilişkisini belirlemesi tavsiye edilir. Beslenme düzeninin değiştirilmesi, hastaların semptomlarını hafifletmek ve rozaseanın ilerlemesini önlemek için etkili bir yöntem olabilir. Bu çalışma, rozasea ile beslenme ilişkisini anlamaya yönelik yeni bir bakış açısı sunmakta ve gelecekteki araştırmalar için önemli bir temel oluşturmaktadır.

Kaynakça

  • Aubdool, A. A., Brain S. D. Neurovascular aspects of skin neurogenic inflammation. J Investig Dermatol Symp Proc. 2011 Dec;15(1):33-9.
  • Adaszek, Ł., Gadomska, D., Mazurek, Ł., Łyp, P., Madany, J., & Winiarczyk, S. (2019). Properties of capsaicin and its utility in veterinary and human medicine. Res Vet Sci. 123, 14-19.
  • Akdoğan, N., Alli, N., Incel Uysal, P., & Candar, T. (2019). Role of serum 25-hydroxyvitamin D levels and vitamin D receptor gene polymorphisms in patients with rosacea: a case-control study. Clin Exp Dermatol, 44(4), 397–403.
  • Algarin, Y. A., Pulumati, A., Jaalouk, D., Tan, J., & Nouri, K. (2024). The role of vitamins and nutrients in rosacea. Arch Dermatol Res., 316(5), 1-15.
  • Andrade, F. M. X., Picosse, F. R., Cunha, L. P. D., Valente, C. M., Bezerra, F. M., Miot, H., Bagatin, E., & Freitas, D. (2020). Ocular surface changes in the treatment of rosacea: comparison between low-dose oral isotretinoin and doxycycline. ABO, 83(2), 109-112.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Beslenme Bilimi
Bölüm Derleme Bölümü
Yazarlar

Hikmet Bayam 0000-0002-8707-9334

Aslı Onur Canaydın 0000-0002-3099-8479

Yayımlanma Tarihi 27 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 2 Ekim 2024
Kabul Tarihi 14 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bayam, H., & Onur Canaydın, A. (2024). ROZASEA HASTALIĞINDA GÜNCEL BESLENME YAKLAŞIMLARI. ERÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 11(2), 46-55.