MODERN DÜNYA SİSTEMİNDE SERMAYE BİRİKİMİ VE İRAN’IN ENERJİ POLİTİKALARI

Cilt: 3 Sayı: 2 1 Temmuz 2012
  • Doç. Dr. Siret Hürsoy
  • Hatice Hande Orhon
PDF İndir
EN TR

MODERN DÜNYA SİSTEMİNDE SERMAYE BİRİKİMİ VE İRAN’IN ENERJİ POLİTİKALARI

Öz

İran’ın enerji politikaları ile uluslararası sermaye birikimi arasındaki diyalektik ilişkiyi konu edinen bu çalışma, İran’ın petrol ve doğalgaz arz stratejilerini, ticaret politikasını ve nükleer enerji faaliyetlerini değerlendirmektedir. Bu çerçevede uluslararası sermaye hareketleri ve bu hareketlerin İran enerji politikaları açısından sonuçları, sermaye birikimine dayalı kapitalist dünya sistemine ve merkez-çevre ilişkilerine odaklanan Dünya Sistemleri Kuramı kapsamında açıklanmaya çalışılacaktır. Enerji, kapitalist sermaye birikiminin belirlenmesinde etkin bir araç olarak değerlendirildiğinde İran’ın, merkezin çıkarlarına doğrudan hizmet etmeyen enerji politikaları, kapitalizmin kar arttırmayı hedefleyen yapısı nedeniyle çıkarları birbiriyle çatışan aktörler açısından farklı sonuçlar doğurmaktadır. Bu farklı sonuçlar, sermaye birikiminin denetimi çerçevesinde devletlerin İran’a yönelik tutumlarının da farklı olmasına sebep olmaktadır. İran enerji sektörü, merkez devletlerden özellikle ABD’nin İran'a yönelik yaptırım ve ambargo gibi tutumlarından olumsuz etkilenebilmektedir. Uluslararası sermaye birikimini denetleme amacındaki aktörler arasındaki çıkar çatışmalarının İran enerji sektörünün kalkınmasını tetikleyen bir ortam oluşturduğu ve günümüzde enerjinin uluslararası sermaye birikimi açısından öneminin giderek arttığı dikkate alındığında, İran enerji politikalarının uluslararası sermaye birikimini etkileyebilme potansiyeli olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Doç. Dr. Siret Hürsoy Bu kişi benim

Hatice Hande Orhon Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Temmuz 2012

Gönderilme Tarihi

20 Haziran 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Hürsoy, D. D. S., & Orhon, H. H. (2012). MODERN DÜNYA SİSTEMİNDE SERMAYE BİRİKİMİ VE İRAN’IN ENERJİ POLİTİKALARI. Ege Stratejik Araştırmalar Dergisi, 3(2), 63-89. https://doi.org/10.18354/esam.81734
AMA
1.Hürsoy DDS, Orhon HH. MODERN DÜNYA SİSTEMİNDE SERMAYE BİRİKİMİ VE İRAN’IN ENERJİ POLİTİKALARI. ESAM. 2012;3(2):63-89. doi:10.18354/esam.81734
Chicago
Hürsoy, Doç. Dr. Siret, ve Hatice Hande Orhon. 2012. “MODERN DÜNYA SİSTEMİNDE SERMAYE BİRİKİMİ VE İRAN’IN ENERJİ POLİTİKALARI”. Ege Stratejik Araştırmalar Dergisi 3 (2): 63-89. https://doi.org/10.18354/esam.81734.
EndNote
Hürsoy DDS, Orhon HH (01 Temmuz 2012) MODERN DÜNYA SİSTEMİNDE SERMAYE BİRİKİMİ VE İRAN’IN ENERJİ POLİTİKALARI. Ege Stratejik Araştırmalar Dergisi 3 2 63–89.
IEEE
[1]D. D. S. Hürsoy ve H. H. Orhon, “MODERN DÜNYA SİSTEMİNDE SERMAYE BİRİKİMİ VE İRAN’IN ENERJİ POLİTİKALARI”, ESAM, c. 3, sy 2, ss. 63–89, Tem. 2012, doi: 10.18354/esam.81734.
ISNAD
Hürsoy, Doç. Dr. Siret - Orhon, Hatice Hande. “MODERN DÜNYA SİSTEMİNDE SERMAYE BİRİKİMİ VE İRAN’IN ENERJİ POLİTİKALARI”. Ege Stratejik Araştırmalar Dergisi 3/2 (01 Temmuz 2012): 63-89. https://doi.org/10.18354/esam.81734.
JAMA
1.Hürsoy DDS, Orhon HH. MODERN DÜNYA SİSTEMİNDE SERMAYE BİRİKİMİ VE İRAN’IN ENERJİ POLİTİKALARI. ESAM. 2012;3:63–89.
MLA
Hürsoy, Doç. Dr. Siret, ve Hatice Hande Orhon. “MODERN DÜNYA SİSTEMİNDE SERMAYE BİRİKİMİ VE İRAN’IN ENERJİ POLİTİKALARI”. Ege Stratejik Araştırmalar Dergisi, c. 3, sy 2, Temmuz 2012, ss. 63-89, doi:10.18354/esam.81734.
Vancouver
1.Doç. Dr. Siret Hürsoy, Hatice Hande Orhon. MODERN DÜNYA SİSTEMİNDE SERMAYE BİRİKİMİ VE İRAN’IN ENERJİ POLİTİKALARI. ESAM. 01 Temmuz 2012;3(2):63-89. doi:10.18354/esam.81734

Cited By