Daha önce hemanjioperisitom olarak da bilinen soliter fibröz tümör (SFT), fibroblastik mezenkimal bir neoplazmdır ve yumuşak doku sarkomlarının çok küçük bir bölümünü oluşturur. Genellikle ağrısız bir kitle olarak fark edilir. Yerleşim yeri çoğunlukla toraks bölgesidir. Ancak santral sinir sistemi, periton boşluğu ve retroperitoneal bölgede de görülebilir. İnguinal bölge SFT için çok nadir bir bölgedir. Görüntülemede bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme tercih edilen tanı yöntemleridir. Radyolojik görüntüleme sonrası ince iğne biyopsisi histopatolojik tanıya yardımcı olur. İmmünohistokimyasal olarak STAT6/CD34 pozitifliği ile karakterizedir. Rekürrens ve metastaz potansiyeli nedeniyle lezyonun blok eksizyonu ana tedavidir. İnguinal SFT'ler nadir görülen lezyonlardır ve inguinal kitlelerin ayırıcı tanısında yer almalıdır. Bu çalışmada, inguinal SFT lezyonu olan ve total eksizyon uygulanan 46 yaşında bir kadın hasta sunuldu.
genel cerrahi inguinal bölge yumuşak doku sarkomu soliter fibröz tümör
Solitary fibrous tumor (SFT), previously known as hemangiopericytoma, is a fibroblastic mesenchymal neoplasm and constitutes a very small proportion of soft tissue sarcomas. It is usually recognised as a painless mass. The site of localisation is mostly the thorax. However, it can also be seen in the central nervous system, peritoneal cavity and retroperitoneal region. Inguinal region is a very rare site for SFT. In imaging computed tomography and magnetic resonance imaging are the diagnostic modalities of choice. Fine needle biopsy after radiological imaging helps histopathological diagnosis. It is characterised by STAT6/CD34 positivity immunohistochemically. En-block excision of the lesion is the main treatment due to the potential for recurrence and metastasis. Inguinal SFTs are rare lesions and should be included in the differential diagnosis of inguinal masses. In this study, we report a 46-year-old female patient with an inguinal SFT lesion who underwent total excision.
general surgery inguinal region soft tissue sarcoma solitary fibrous tumor
Informed consent was obtained from the patient and legal representative for the collection and publication of the patient's clinical information.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Genel Cerrahi |
Bölüm | Olgu Sunumu |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mart 2025 |
Gönderilme Tarihi | 8 Ocak 2025 |
Kabul Tarihi | 10 Mart 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 6 Sayı: 1 |