Yazım Kuralları

YAZIM YÖNERGESİ

1. Sosyal Bilimler ve Güncel Yenilikler E-Dergisi bilimsel hakemli bir dergi olup Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez yayınlanır.

2. Yayın Kurulu dergiye gönderilen yazıların yayınlanıp yayınlanmamasına karar veren tek yetkili organdır. Editörler Yayın Kurulu’nun doğal üyesi sayılırlar.

3. Derginin yayın dili Türkçe, Arapça, İngilizce ve Farsça dilleridir. Diğer dillerdeki makalelerin yayınlanma kararı Yayın Kuruluna aittir.

4. Dergiye yayınlanmak üzere gönderilen yazılar en az iki hakem tarafından değerlendirilir. Dergide kör hakemlik sistemi uygulanır.

5. Hakem ve Yayın Kurulu Değerlendirme Raporlarının denetime açık bir şekilde 5 yıl saklı tutulması zorunludur.

6. Dergiye yayınlanmak üzere gönderilen yazılar en az 150; en fazla 200 kelime olacak şekilde Türkçe ve İngilizce başlık ve özet içermelidir. Yazılarda konuyu tanımlayan Türkçe ve İngilizce uygun anahtar kelimeler (Key Words) bulunmalıdır.

7. Yazılarda kullanılan kaynaklar, makale sonunda kaynakça listesi olarak verilmiş olmalıdır.

8. Yazıda yazarın ismi, unvanı, çalıştığı kurum ve iletişim bilgileri açık bir şekilde bildirilmelidir. Yazılardaki fikirlerin her türlü yasal sorumluluğu yazara aittir.

9. Yazılar 15000 kelimeyi geçmemeli, A4 kağıdının bir yüzüne 1,15 satır aralıklı; yazı karakteri ana metin Palatino Linotype 11 punto, dip notlar Palatino Linotype 8 (sekiz) veya 9 (dokuz) punto; kenar boşlukları ise sol 3 cm, üst 3 cm, alt 3 cm ve sağ 3 cm olacak şekilde bırakılmalıdır.

10. Yazıların alt başlıkları, 12 punto ve sola dayalı olmak üzere yazılmalıdır.

11. Yazı içinde grafik veya resim varsa maksimum 10x20 ebatında ve ayrı bir dosya olarak jpeg formatında gönderilmelidir.

12. Sosyal Bilimler ve Güncel Yenilikler E-Dergisi akademik makalelerin yanı sıra akademik etkinlik, söyleşi, kitap ve makale değerlendirmesi ve eleştiri yazılarına da, maksimum 600 ile 6000 kelime arası olmak kaydıyla, yer verir.

13. Dergi çeviri makalelere de yer verir. Çevirisi yapılacak makalenin yazarı, tarihi, nerede yayımlandığı, cildi, sayısı ve sayfası gibi künye bilgileri eksiksiz belirtilmeli ve eğer telif koruması kapsamından çıkmamışsa yayım izni alınmış olmalıdır.

14. Yayımlanan yazıların tüm hakları Sosyal Bilimler ve Güncel Yenilikler E-Dergisine aittir. Kaynak gösterilmek şartıyla alıntı yapılabilir.

15. Dergimizde yayınlanan makaleler intihal (turnitin) programında taranmaktadır. Benzerlik orana üst seiyesi %20'yi geçmeyen makaleler yayınlanmaktadır.

16. Dergimizde yayınlanan makalelerde APA metin içi dip not sistemi kullanılmaktadır. Aşagıdaki örnekleri inceleyebilirsiniz.

KİTAPLAR

1. Tek Yazarlı Kitap

Kaynakçada Kural Yazarın soyadı, Yazarın adın ve eserin adı, basım yeri ve yıl.

Abdulbakî, Muhammed Fuad, Mu’cemu’l-Müfehres li Elfazi’l-Kur’ani’l-Kerim, Dâru’l-Hadis, Kahire 1945.

Metin İçinde Örnek: (Abdulbakî: 1945, 67).

Maturidî, Ebu Mansur Muhammed b. Mahmud, Te’vilat-ı Ehli’s-Sünne, Dâru’l-Kutubu’l-İlmiyye, Lübnan, 2005.

Metin İçinde Örnek: (Maturidî: 2005, VI, 67).


2. İki Yazarlı Kitap

Sarıçam, İbrahim – Erşahin, Seyfettin, İslam Medeniyeti Tarihi, TDV Yay., Ankara 2019.

Metin İçi: (Sarıçam-Erşahin: 2019, 54).


3. İkiden Çok Yazarlı Kitap

Karaman vd., Hayrettin, Kur’an Yolu Türkçe Meal ve Tefsir, DİB Yayınları, Ankara 2012.

Metin İçi: (Karaman vd.: 2012, III, 45).

MAKALELER

1. Süreli Yayınlarda Tek Yazarlı Makale

Yılmaz, Musa Kazım, “Hucurat Suresinin Öne Çıkardığı Adabı Muaşeret”, Harran Üniv. İlahiyat Fak. Dergisi, (38), 2017, 1-30.

Metin İçi: (Yılmaz: 2017, 35.)

BİLİMSEL TOPLANTI VE SEMPOZYUM

Temel, Ahmet Vefa, “İslam’ın Asabiyete Bakışı”, Uluslararası Yanlış Algılar ve Doğru İslam Sempozyumu, Şanlıurfa 2016, 68-95.

Metin içi: (Temel: 2016, 80)



ANSİKLOPEDİ
Ögüt, Salim, “İhram”, DİA, TDV İslam Ansiklopedisi, İstanbul 2000.

Metin İçinde Örnek (Öğüt: 2000, IV, 70)