Bitkisel kaynaklı gıdalardaki pestisitler, tarımda yoğun kullanımları nedeniyle önemli bir sorun haline gelmektedir. Çünkü pestisitler, pestisit bulaşmış gıdaların tüketimi yoluyla çevreye ve dolayısıyla insan sağlığına potansiyel olarak zararlıdır. Avrupa Topluluğu ve ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı, bitki kökenli gıdalardaki pestisit kalıntıları için tarımda pestisit kullanımında iyi tarım uygulamalarının uygulandığı varsayımına dayanarak maksimum kalıntı seviyeleri (MRL'ler) belirlemiştir. Sonuç olarak, MRL'lerin ihlal edilmemesini sağlamak için gıda ürünleri kontrol edilmelidir. Bu nedenle numunelerdeki kalıntılarının uygun bir kontrolü yapılmalıdır.
Bu çalışmada, QuPPe (Quick Polar Pestisides) yöntemine göre asitlendirilmiş metanol ile ekstraksiyondan sonra LC-MS/MS aracılığıyla bitkisel kaynaklı gıdalardaki yüksek polar pestisitlerin analizi için bir yöntem geliştirilmiştir. 13 yüksek polar pestisitin optimizasyonu LC-MS/MS Q-Trap ile gerçekleştirilmiştir. Optimizasyon işlemi tamamlandıktan sonra SANTE (Gıda ve yemde pestisit kalıntıları ve analizi için analitik kalite kontrol ve yöntem doğrulama prosedürlerine ilişkin kılavuz doküman) yönergelerine göre alınacak yüksek su, yüksek asit /yüksek su, yüksek şeker/düşük su, yüksek yağ/düşük su ve yüksek nişasta/düşük su içeriği ve zor veya benzersiz ürünler içeren numuneler özenle seçilmiştir. SANTE kılavuzuna göre özenle seçilen altı numune, biri 10 µg/L olan tespit limitinde olmak üzere iki farklı konsantrasyonda gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar sonunda tüm maddeler için tekrarlanabilirlik için RSD kriterlerinin %20'nin altında olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca tüm maddeler için geri kazanım değeri %70 – 120 aralığındaydı. Sonuç olarak hypercarb kolon kullanılarak geliştirilen LC-MS/MS yöntemi ile bitki kaynaklı ürün gruplarında 13 farklı polar pestisit analiz edilebilmektedir.
Pesticides in foods of plant origin are becoming a major issue due to their intensive use in agriculture. Since pesticides are potentially harmful to the environment and consequently to human health through the consumption of pesticide contaminated foods. The European Community and also the Ministry of Agriculture and Forestry in Turkish Republic established maximum residue levels (MRLs), based on the assumption that good agricultural practice is applied at the use of pesticides in farming, for pesticide residues in food of plant origin. As a consequence food commodities have to be controlled to assure the non-violation of the MRLs. Thus an appropriate control of their residues in samples has to be operated.
In this study, we inferred the analytical methods for highly polar pesticides in foods of plant origin via LC-MS/MS after extraction with acidified methanol according to QuPPe (Quick Polar Pesticides) method. Optimization of 13 highly polar pesticides was carried out with LC-MS/MS Q-Trap. After the optimization process has been completed, the samples to be taken according to the SANTE (Guidance document on analytical quality control and method validation procedures for pesticide residues and analysis in food and feed) guidelines have been carefully selected, including high water, high acid/high water, high sugar/low water, high oil/low water and high starch/low water content and difficult or unique commodities. Six samples carefully selected according to the SANTE guideline were carried out at two different concentrations, one of at the detection limit which is 10 µg/L. At the end of the studies, it was found that the RSD criteria for repeatabilitiy was below 20 % for all substances. In addition, the recovery value for all substances was in the range of 70 – 120 %. As a result, 13 different polar pesticides can be analyzed in product groups of plant origin via LC-MS/MS method developed by using hypercarb column.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Enstrümantal Yöntemler |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Şubat 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 12 Sayı: 1 |